18. října 2025, svátek má Lukáš
Michal Kacetl: Víno děláme s respektem k přírodě

Michal Kacetl: Víno děláme s respektem k přírodě

Malebné vinařství Kacetl ležící v obci Mackovice na Znojemsku je charakteristické svým přírodním přístupem k vínu a jeho šetrnou výrobou i pěstováním. Majitel Michal Kacetl se pro Pragmoon.cz rozpovídal o technologických postupech při výrobě lahodného moku, lásce ke koním nebo třeba o tom, co ho vlastně k profesi vinaře přivedlo.

 

Co Vás v roce 2018 přivedlo k nápadu založit  vlastní vinařství?
Původně jsem nečekal, že se můj život vydá tímto směrem. Hrál jsem 14 let závodně hokej a utíkal relaxovat a dobíjet energii ke koním. Byly to moje dva světy, život sportovce a zemědělce. Při výběru vysoké školy jsem stále neměl jasno, kterým směrem se bude můj život dále ubírat, a proto jsem si podal přihlášku na „zemědělku" a na psychologii, kterou jsem chtěl využít v oboru sportovní psychologie. Vše nakonec dopadlo, jak zřejmě mělo, a já jsem s radostí nastoupil na Mendelovu univerzitu, obor vinařství. A tak se začal psát můj nový životní příběh.

 

Co Vás na práci vinaře baví?

Od začátku chci tvořit vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do tří částí. Hned ve vinobraní lahvujeme pét-naty do řady bubliny, v budoucnu se můžete těšit na sekt, který jsme letos založili. Jedná se o cuvée Chardonnay a Pinot blanc. Chtěli bychom ho nechat minimálně 2 roky zrát na láhvi a potom odstřelit. Jsme na něj strašně zvědavý. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii.

 

Jakým procesem vína prochází?
Vína, která lahvujeme na jaře, nám zrají po dobu 6 měsíců na jemných kalech, poté jsou šetrně finalizována a připravena na lahvování. Červená vína necháváme kvasit na slupkách po dobu 2 až 4 týdnů, poté zrají minimálně 10 měsíců v dubových sudech. U bílých vín pracujeme s macerací na rmutu po dobu 1 až 6 dní nebo i částečně kvasíme na slupkách. Poté vína putují do dubových či akátových sudů, kde zrají po dobu 10 měsíců. Naší specialitou je Veltlínské zelené, které nám kvasí a následně na slupkách zraje v kvevri amforách.

 

Čím se váš přístup odlišuje od velkých vinařství?
Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvujeme na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Vína kvasí spontánně a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání. Dáváme jim potřebný čas a prostor. Některá vína nejsou před lahvováním sířena vůbec a u některých vín je přidán oxid siřičitý pouze v minimálních dávkách. Tato vína jsou originální, charakteristická a maximálně odráží místo svého původu. Skvěle se hodí k snoubení s pokrmy nebo k archivaci. Na podzim vypustíme do prodeje nový ročník těchto vín, a to již pod novou etiketou, která vychází z minimálních zásahů do vína, a tak se ponese i v minimalistickém duchu.

 

Odkud berete hrozny?

Hospodaříme přibližně na 1 hektaru vinic, ostatní surovinu zatím odebíráme od svých přátel a známých. Naše vinice se nachází v katastru obce Mackovice a Božice. V Mackovicích máme „dědečkův“ vinohrad a letos na jaře jsme rozšířili vinici a vysadili zde Pinot noir a Frankovku. Vinice leží na lehkých hlinito-písčitých půdách s jihozápadní expozicí. Co se týká geologického původu tak jsou to písčito-hlinité splachové sedimenty štěrkopískové terasy Karpatské předhlubně. Přípravy na výsadbu jsme vzali hodně poctivě, a tak jsem natěšený a zvědavý. Bude to i takový návrat vinic zpátky do Mackovic.

 

A jaké vinice máte v Božicích?

Tam hospodaříme na viniční trati Pustina a pěstujeme zde Veltlínské zelené. A stále se snažíme rozšířit pozemky pro další výsadbu. Pokud se podaří, budeme vysazovat Ryzlink rýnský, Veltlín, Chardonnay, Pinot blanc a zase tu Frankovku s Pinotem. Do budoucna bychom velmi rádi, kdyby byla možnost vysadit v Krhovicích na viniční trati Skalka. Abychom mohli pracovat na odlišném podloží a trošku si hrát. Je zde zajímavý geologický původ – krystalické břidlice, štěrkopískové terasy Českého masívu. Nechceme zatím nic prozrazovat, ale něco málo se rýsuje.

 

Co obnáší členství ve spolku Svéhlaví?

Pod touto hlavičkou můžete potkat čtyři moravská vinařství – Donatus, Tři Čtvrtě, Víno Frlausovi a Vinařství Kacetl. Prostě čtyři vinařství, parta přátel, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Pořádádáme společné degustace, večírky, afterparty a společně se prezentujeme na vinařských akcích. Snažíme se také o propojení našich vín s gastronomií, takže na spoustě našich akcích se můžete potkat s párováním pokrmů s našimi víny.

 

Vyvážíte i do zahraničí?

Ano, s našimi víny se můžete setkat například už i v Dánsku, Japonsku, Polsku a Holandsku. Velká část vín putuje k privátním zákazníkům, jiné míří také do různých barů, vinoték a restaurací.

 

Kde můžeme vaše vína ochutnat?

Vína si můžete zakoupit přímo u nás ve vinařství nebo objednat na e-shopu. Vína zasíláme kurýrní službou po celé České republice, stačí nás pouze kontaktovat. Dále si naše vína zmůžete zakoupit například v těchto obchodech: Wine selection, Vinograf, justWINE, Noelka, Láskomina nebo Natural Wine shop.

 

Kontakt

Vinařství Kacetl

Mackovice 21, 671 65 Mackovice

e-mail: michal.kacetl@seznam.cz

web: www.vinarstvikacetl.cz 

facebook: ZDE

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Radegast pořádá prohlídky za svitu čelovek

Příjemně hořké zpestření podzimních večerů nabízí Pivovar Radegast v Nošovicích. Na listopad a prosinec připravil netradiční večerní prohlídky pivovaru za svitu čelovek. Návštěvníci si ve večerní atmosféře projdou pivovar a ochutnají Radegast Ryze Hořkou 12, 4CHMELOVÝ ležák a vyzkouší si i školu čepování.

Osmany Laffita a prestižní modelky ovládnou Czech Fashion Week 2025

Největší módní událost podzimu je za dveřmi! Již v pátek 24. října 2025 se PVA EXPO Praha promění v centrum módy, elegance a inspirace. Czech Fashion Week 2025 přinese nezapomenutelnou módní show s bohatým doprovodný programem, který propojí špičkovou módní tvorbu s oslavou významného jubilea legendárního návrháře Osmanyho Laffity.

Giro Pizza konečně v Praze – ideální na teambuildingy a firemní večírky - neomezená ochutnávka pravé neapolské pizzy v Rossopomodoro na Vinohradech

Rossopomodoro, autentická neapolská restaurace na Vinohradech, přináší do Prahy oblíbený italský koncept Giro Pizza – večer, kdy se stoly zaplní nekonečným proudem čerstvě upečených oválných pizz, servírovaných na podlouhlých dřevěných prkénkách. Konečně nemusíte dlouze vybírat z menu – ochutnejte všechny pizzy, které máte rádi!

Rozhovor: KOJU. Česká značka, která přinesla svěží energii do zdravého životního stylu

Zázvorové shoty Koju se staly symbolem moderního a zdravého životního stylu. Ručně vyráběné, nepasterizované a vždy čerstvé – právě díky tomu si získaly srdce tisíců fanoušků po celé České republice. Filozofie značky stojí na čtyřech jednoduchých, ale zásadních principech: čerstvost, rychlost, kvalita a poctivost. Každá lahvička vzniká z prémiových surovin, především z BIO zázvoru dováženého z Peru, a putuje k zákazníkovi už do 24 hodin od výroby. Za značkou stojí tým, který věří, že zdraví začíná u každodenních drobných návyků – třeba u jednoho malého shotu. V rozhovoru se dozvíte, jak takový proces výroby probíhá, čím se Koju liší od běžných energy drinků a proč jejich filozofie oslovuje stále širší komunitu lidí, kteří chtějí svému tělu dopřát to nejlepší.

Program Czech Fashion Week 2025 odhalen: Osmany Laffita oslaví šedesátku ve velkém stylu

V areálu PVA EXPO Praha Letňany se dnes uskutečnila tisková konference, na které byly představeny detaily programu jedné z nejvýznamnějších módních událostí v České republice – Czech Fashion Week 2025, jejíž součástí bude také oslava životního jubilea, 60. narozenin ikonického módního návrháře Osmanyho Laffity.

V REZERVACI DJA JE POPRVÉ K VIDĚNÍ SNĚHOBÍLÉ MLÁDĚ GUERÉZY PLÁŠTÍKOV

V Zoo Praha se narodilo mládě guerézy pláštíkové. Jde o první přírůstek těchto afrických opic v pavilonu Rezervace Dja. Současně je prvním pražským mládětem vzácnějšího kykuyunského poddruhu, který zoo chová od počátku letošního roku. Na rozdíl od černobílých rodičů je mládě sněhobílé, což vydrží pouze několik týdnů. Samice Lebamba je prvorodičkou, avšak své role se zhostila dobře. Je však třeba pamatovat na to, že mládě, jehož pohlaví je zatím neznámé, ještě nepřekonalo kritické období. Už nyní je ale k vidění v hlavní expozici pavilonu, kterou spolu s guerézami obývá rodinná skupina goril nížinných.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.