Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
25. dubna 2024, svátek má Marek
Michal Kacetl: Víno děláme s respektem k přírodě

Michal Kacetl: Víno děláme s respektem k přírodě

Malebné vinařství Kacetl ležící v obci Mackovice na Znojemsku je charakteristické svým přírodním přístupem k vínu a jeho šetrnou výrobou i pěstováním. Majitel Michal Kacetl se pro Pragmoon.cz rozpovídal o technologických postupech při výrobě lahodného moku, lásce ke koním nebo třeba o tom, co ho vlastně k profesi vinaře přivedlo.

 

Co Vás v roce 2018 přivedlo k nápadu založit  vlastní vinařství?
Původně jsem nečekal, že se můj život vydá tímto směrem. Hrál jsem 14 let závodně hokej a utíkal relaxovat a dobíjet energii ke koním. Byly to moje dva světy, život sportovce a zemědělce. Při výběru vysoké školy jsem stále neměl jasno, kterým směrem se bude můj život dále ubírat, a proto jsem si podal přihlášku na „zemědělku" a na psychologii, kterou jsem chtěl využít v oboru sportovní psychologie. Vše nakonec dopadlo, jak zřejmě mělo, a já jsem s radostí nastoupil na Mendelovu univerzitu, obor vinařství. A tak se začal psát můj nový životní příběh.

 

Co Vás na práci vinaře baví?

Od začátku chci tvořit vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do tří částí. Hned ve vinobraní lahvujeme pét-naty do řady bubliny, v budoucnu se můžete těšit na sekt, který jsme letos založili. Jedná se o cuvée Chardonnay a Pinot blanc. Chtěli bychom ho nechat minimálně 2 roky zrát na láhvi a potom odstřelit. Jsme na něj strašně zvědavý. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii.

 

Jakým procesem vína prochází?
Vína, která lahvujeme na jaře, nám zrají po dobu 6 měsíců na jemných kalech, poté jsou šetrně finalizována a připravena na lahvování. Červená vína necháváme kvasit na slupkách po dobu 2 až 4 týdnů, poté zrají minimálně 10 měsíců v dubových sudech. U bílých vín pracujeme s macerací na rmutu po dobu 1 až 6 dní nebo i částečně kvasíme na slupkách. Poté vína putují do dubových či akátových sudů, kde zrají po dobu 10 měsíců. Naší specialitou je Veltlínské zelené, které nám kvasí a následně na slupkách zraje v kvevri amforách.

 

Čím se váš přístup odlišuje od velkých vinařství?
Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvujeme na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Vína kvasí spontánně a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání. Dáváme jim potřebný čas a prostor. Některá vína nejsou před lahvováním sířena vůbec a u některých vín je přidán oxid siřičitý pouze v minimálních dávkách. Tato vína jsou originální, charakteristická a maximálně odráží místo svého původu. Skvěle se hodí k snoubení s pokrmy nebo k archivaci. Na podzim vypustíme do prodeje nový ročník těchto vín, a to již pod novou etiketou, která vychází z minimálních zásahů do vína, a tak se ponese i v minimalistickém duchu.

 

Odkud berete hrozny?

Hospodaříme přibližně na 1 hektaru vinic, ostatní surovinu zatím odebíráme od svých přátel a známých. Naše vinice se nachází v katastru obce Mackovice a Božice. V Mackovicích máme „dědečkův“ vinohrad a letos na jaře jsme rozšířili vinici a vysadili zde Pinot noir a Frankovku. Vinice leží na lehkých hlinito-písčitých půdách s jihozápadní expozicí. Co se týká geologického původu tak jsou to písčito-hlinité splachové sedimenty štěrkopískové terasy Karpatské předhlubně. Přípravy na výsadbu jsme vzali hodně poctivě, a tak jsem natěšený a zvědavý. Bude to i takový návrat vinic zpátky do Mackovic.

 

A jaké vinice máte v Božicích?

Tam hospodaříme na viniční trati Pustina a pěstujeme zde Veltlínské zelené. A stále se snažíme rozšířit pozemky pro další výsadbu. Pokud se podaří, budeme vysazovat Ryzlink rýnský, Veltlín, Chardonnay, Pinot blanc a zase tu Frankovku s Pinotem. Do budoucna bychom velmi rádi, kdyby byla možnost vysadit v Krhovicích na viniční trati Skalka. Abychom mohli pracovat na odlišném podloží a trošku si hrát. Je zde zajímavý geologický původ – krystalické břidlice, štěrkopískové terasy Českého masívu. Nechceme zatím nic prozrazovat, ale něco málo se rýsuje.

 

Co obnáší členství ve spolku Svéhlaví?

Pod touto hlavičkou můžete potkat čtyři moravská vinařství – Donatus, Tři Čtvrtě, Víno Frlausovi a Vinařství Kacetl. Prostě čtyři vinařství, parta přátel, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Pořádádáme společné degustace, večírky, afterparty a společně se prezentujeme na vinařských akcích. Snažíme se také o propojení našich vín s gastronomií, takže na spoustě našich akcích se můžete potkat s párováním pokrmů s našimi víny.

 

Vyvážíte i do zahraničí?

Ano, s našimi víny se můžete setkat například už i v Dánsku, Japonsku, Polsku a Holandsku. Velká část vín putuje k privátním zákazníkům, jiné míří také do různých barů, vinoték a restaurací.

 

Kde můžeme vaše vína ochutnat?

Vína si můžete zakoupit přímo u nás ve vinařství nebo objednat na e-shopu. Vína zasíláme kurýrní službou po celé České republice, stačí nás pouze kontaktovat. Dále si naše vína zmůžete zakoupit například v těchto obchodech: Wine selection, Vinograf, justWINE, Noelka, Láskomina nebo Natural Wine shop.

 

Kontakt

Vinařství Kacetl

Mackovice 21, 671 65 Mackovice

e-mail: michal.kacetl@seznam.cz

web: www.vinarstvikacetl.cz 

facebook: ZDE

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.