Co Vás v roce 2018 přivedlo k nápadu založit vlastní vinařství?
Původně jsem nečekal, že se můj život vydá tímto směrem. Hrál jsem 14 let závodně hokej a utíkal relaxovat a dobíjet energii ke koním. Byly to moje dva světy, život sportovce a zemědělce. Při výběru vysoké školy jsem stále neměl jasno, kterým směrem se bude můj život dále ubírat, a proto jsem si podal přihlášku na „zemědělku" a na psychologii, kterou jsem chtěl využít v oboru sportovní psychologie. Vše nakonec dopadlo, jak zřejmě mělo, a já jsem s radostí nastoupil na Mendelovu univerzitu, obor vinařství. A tak se začal psát můj nový životní příběh.
Co Vás na práci vinaře baví?
Od začátku chci tvořit vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do tří částí. Hned ve vinobraní lahvujeme pét-naty do řady bubliny, v budoucnu se můžete těšit na sekt, který jsme letos založili. Jedná se o cuvée Chardonnay a Pinot blanc. Chtěli bychom ho nechat minimálně 2 roky zrát na láhvi a potom odstřelit. Jsme na něj strašně zvědavý. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii.
Jakým procesem vína prochází?
Vína, která lahvujeme na jaře, nám zrají po dobu 6 měsíců na jemných kalech, poté jsou šetrně finalizována a připravena na lahvování. Červená vína necháváme kvasit na slupkách po dobu 2 až 4 týdnů, poté zrají minimálně 10 měsíců v dubových sudech. U bílých vín pracujeme s macerací na rmutu po dobu 1 až 6 dní nebo i částečně kvasíme na slupkách. Poté vína putují do dubových či akátových sudů, kde zrají po dobu 10 měsíců. Naší specialitou je Veltlínské zelené, které nám kvasí a následně na slupkách zraje v kvevri amforách.
Čím se váš přístup odlišuje od velkých vinařství?
Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvujeme na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Vína kvasí spontánně a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání. Dáváme jim potřebný čas a prostor. Některá vína nejsou před lahvováním sířena vůbec a u některých vín je přidán oxid siřičitý pouze v minimálních dávkách. Tato vína jsou originální, charakteristická a maximálně odráží místo svého původu. Skvěle se hodí k snoubení s pokrmy nebo k archivaci. Na podzim vypustíme do prodeje nový ročník těchto vín, a to již pod novou etiketou, která vychází z minimálních zásahů do vína, a tak se ponese i v minimalistickém duchu.
Odkud berete hrozny?
Hospodaříme přibližně na 1 hektaru vinic, ostatní surovinu zatím odebíráme od svých přátel a známých. Naše vinice se nachází v katastru obce Mackovice a Božice. V Mackovicích máme „dědečkův“ vinohrad a letos na jaře jsme rozšířili vinici a vysadili zde Pinot noir a Frankovku. Vinice leží na lehkých hlinito-písčitých půdách s jihozápadní expozicí. Co se týká geologického původu tak jsou to písčito-hlinité splachové sedimenty štěrkopískové terasy Karpatské předhlubně. Přípravy na výsadbu jsme vzali hodně poctivě, a tak jsem natěšený a zvědavý. Bude to i takový návrat vinic zpátky do Mackovic.
A jaké vinice máte v Božicích?
Tam hospodaříme na viniční trati Pustina a pěstujeme zde Veltlínské zelené. A stále se snažíme rozšířit pozemky pro další výsadbu. Pokud se podaří, budeme vysazovat Ryzlink rýnský, Veltlín, Chardonnay, Pinot blanc a zase tu Frankovku s Pinotem. Do budoucna bychom velmi rádi, kdyby byla možnost vysadit v Krhovicích na viniční trati Skalka. Abychom mohli pracovat na odlišném podloží a trošku si hrát. Je zde zajímavý geologický původ – krystalické břidlice, štěrkopískové terasy Českého masívu. Nechceme zatím nic prozrazovat, ale něco málo se rýsuje.
Co obnáší členství ve spolku Svéhlaví?
Pod touto hlavičkou můžete potkat čtyři moravská vinařství – Donatus, Tři Čtvrtě, Víno Frlausovi a Vinařství Kacetl. Prostě čtyři vinařství, parta přátel, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Pořádádáme společné degustace, večírky, afterparty a společně se prezentujeme na vinařských akcích. Snažíme se také o propojení našich vín s gastronomií, takže na spoustě našich akcích se můžete potkat s párováním pokrmů s našimi víny.
Vyvážíte i do zahraničí?
Ano, s našimi víny se můžete setkat například už i v Dánsku, Japonsku, Polsku a Holandsku. Velká část vín putuje k privátním zákazníkům, jiné míří také do různých barů, vinoték a restaurací.
Kde můžeme vaše vína ochutnat?
Vína si můžete zakoupit přímo u nás ve vinařství nebo objednat na e-shopu. Vína zasíláme kurýrní službou po celé České republice, stačí nás pouze kontaktovat. Dále si naše vína zmůžete zakoupit například v těchto obchodech: Wine selection, Vinograf, justWINE, Noelka, Láskomina nebo Natural Wine shop.
Kontakt
Vinařství Kacetl
Mackovice 21, 671 65 Mackovice
e-mail: michal.kacetl@seznam.cz
facebook: ZDE