Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
16. dubna 2024, svátek má Irena
Naberte inspiraci na jižní Moravě

Naberte inspiraci na jižní Moravě

Kraj, který proslavilo skvělé víno, honosné hrady a romantické zámky. Malebnou krajinou se vine nespočet cyklostezek a turistických cest. Pokud už znáte Pernštejn i Vranov nad Dyjí, prošli jste křížem krážem Lednicko-valtický areál a ochutnali vyhlášenou barovou scénu Brna, přijeďte letos za novinkami. Jižní Morava si jich pro vás nachystala tolik, že nudu nepoznáte!

jizda-kralu.jpg

Poznejte tradice zblízka
Právě teď startuje sezóna plná tipů na výlety za tradicemi a lidovými zvyky. Víte, že UNESCO chrání jako nehmotné dědictví Jízdu králů, mužský tanec verbuňk a modrotiskové dílny? Na výletech, které pro vás Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava připravila, poznáte pestrou paletu nádherných tradic. Třeba tkaní vzorovaných látek na Horňácku, pískem vysypávané ornamenty jako z pohádky, proslulou keramiku na Letovicku a Kunštátsku nebo vinařskou tradici na znojemské stezce Hroznová koza.

Na webu jižní Moravy najdete všechno hezky pohromadě. Lidový zvyk nebo tradici, tematické akce a rovnou i trasu výletu. Zjistíte, co nesmíte minout v okolí nebo kde si dát po cestě gurmánskou zastávku.

surfbar-jedovnice.jpg

Hledáte luxusní suvenýr? Pak si pořiďte nevšední hrací karty, které vás světem lidových zvyků provedou. Třicet kartiček s obrázky a otázkou na straně jedné a odpovědí na druhé je zabaleno v originálním pytlíčku z modrotisku. Karty koupíte ve vybraných infocentrech na jižní Moravě, v brněnském infocentru na Panenské a na eshopu darkyzbrna.cz.Hádanky z karet se neomrzí malým ani velkým. Přidaná hodnota je kromě krásných ilustrací, inspirovaných modrotiskem, právě v objevování nových poznatků. 

Po stopách Alfonse Muchy
Není mnoho umělců, kteří by tahy svého štětce definovali světový umělecký proud. Fenomenální symbolista, velmistr práce se světlem a stíny. Muž, který může za slávu secese, od Japonska až po USA. Autor podoby prvních bankovek i policejních uniforem Československa. Rodák z Ivančic s nekonečným talentem. Maloval zdi zámků, fotografoval akty, navrhoval divadelní kostýmy pro hvězdnou Sarah Bernhardt, užité umění jako tapety nebo obaly k čokoládě Nestlé. Žil v Mnichově, Paříži i New Yorku. Alfonse Muchu zkrátka políbily múzy na obě tváře.

autor-jakub-minka.jpg

Po celý život byl ale hlavně vlastenec, který daroval českému národu proslulou Slovanskou epopej, na níž pracoval téměř 20 let. Vy ji teď po mnoha letech můžete konečně vidět komplet a naživo na zámku Moravský Krumlov. V zámku se léta pracovalo na důstojných výstavních prostorách, aby měl Muchův odkaz dobré podmínky a obrazy ve své kráse zazářily. Přijďte posoudit, jak se to povedlo. Výstava je otevřena každý den od úterý do neděle, lístky si pořiďte předem, ať na místě nečekáte. Zámecký park navíc láká na discgolf, opodál na návštěvu prastarého židovského hřbitova a od poutní kaple sv. Floriána se rozhlédnete po kraji.

Můžete si být jistí, že vás Muchovo dílo chytí za srdce. Nadace Mucha proto připravila ještě fantastický přídavek. Od května se otevírá série výstav, které představí exkluzivní kurátorský výběr prací Muchy a jeho následovníků. Na návštěvu těchto prací zve Mikulov, Ivančice, Hrušovany u Brna a již zmíněný Moravský Krumlov.

Cestujte jako gurmán
Jižní Morava oplývá nádhernou přírodou i památkami zvučných jmen. Výlety se plánují snadno, ale kam se zastavit na oběd, na svačinu nebo na jedno dobře čepované? A věděli jste, že je jižní Morava nejen krajem vína, ale drží prvenství i v počtu malých řemeslných pivovarů? 

autor-adam-klimovic-vinarstvi-valka.jpg

Místní gastro scéna nabrala čerstvý vítr a odvahu servírovat rozmanité koncepty. Srdce každého foodie plesá! Aby Vám nic neuniklo, je tu pro vás zdarma ke stažení průvodce Gourmet Jižní Morava. Představuje to nejlepší z kaváren, bister, restaurací, vinařství a pivnic v kraji. Každý rok prověřují kvalitu vybraných podniků odborníci na slovo vzatí a díky jejich hodnocení může průvodce vzniknout. Loňský ročník hodnotili mj. Jana Florentýna Zatloukalová alias Kuchařka pro dceru nebo Hugo Hromas, který jako Nomadis vaří na ohni skvostná jídla světové kuchyně.

Zamilovat si dary jižní Moravy je tak snadné! Přijeďte objevit její tradice a poznat, jak chutná. Přijeďte si pro dávku inspirace a energie, dobít baterky přesně podle vašeho gusta. Teď už víte, kde najdete všechny skvělé tipy, můžete vyrazit!

 

ČTĚTE DÁLE

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.

Comic-Con Prague jede ve velkém. Slibuje větší prostory, čtyřtunovou sochu z kostek LEGO ® nebo hvězdu z Terminátora

Pražský festival popkultury Comic-Con Prague slaví 5. narozeniny a láká na megalomanskou podívanou. Pro fanoušky přidává celé patro navíc v O2 universu či sochu Všemocného Bowsera postavenou z kostek LEGO ® . V programu přibyla i nová jména hereckých hostů.