Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Národní kulturní památka: Muzeum středního Pootaví Strakonice

Národní kulturní památka: Muzeum středního Pootaví Strakonice

Muzeum středního Pootaví Strakonice sídlí v areálu strakonického hradu, který vystavěl rod Bavorů ze Strakonic na soutoku řek Otavy a Volyňky v 1. čtvrtině 13. století. Areál hradu svou dochovalostí patří k nejstarším a nejrozsáhlejším v Čechách a v roce 1995 jej Ministerstvo kultury prohlásilo za národní kulturní památku. Objekt prošel v posledních letech nákladnou rekonstrukcí a pro návštěvníky si připravil řadu novinek. Jaké, o tom jsme si povídali s ředitelkou muzea Ivanou Říhovou.

Na jaké nové expozice se návštěvníci mohou těšit?

Jedná se o vybudování jedinečných expozic dud a dudáctví, loutek, historie textilní výroby, zbraní a motocyklů značky ČZ a Suverénního řádu maltézských rytířů se zajištěním návštěvnické infrastruktury, infrastruktury pro kulturní vyžití a technické zázemí muzea. Součástí projektu je rovněž i záchrana poškozených unikátních nástěnných maleb ze 13. a 14. stol. v kapitulní síni a ambitech, odstranění havarijního stavu stěny objektu hradního paláce a restaurování kamenných prvků na všech projektem dotčených objektech. Celkově se jedná o plochu cca 2300m2

Během rekonstrukce došlo k řadě objevů. Budou tato místa dostupná návštěvníkům?

Ano, všechny nové objevy budou přístupné návštěvníkům na jednotlivých trasách. Prostory bývalé komendy maltézského řádu s kapitulní síní a ambitem, kde bude instalovaná expozice z historie a současnosti řádu, budou tvořit 1. okruh. Hradní palác s věží Rumpálem, černou kuchyní a malým dvorkem budou tvořit 2. okruh. Zde budou expozice dud, loutek, textilní a strojírenské výroby.

S finančním přispěním Jihočeského kraje jako zřizovatele muzea byly v roce 2016 odstartovány záchranné práce na součástech loutkového divadla, které pocházejí z pozůstalosti slavných loutkářských rodů Lagronů a Kopeckých. Povedlo se?

Restaurované části divadla i Lagronovy a Kopeckého loutky budou k vidění právě v expozici loutek v hradním paláci na okruhu 2. Nebude samozřejmě chybět ani Spejbl s Hurvínkem, jejichž tvůrce Josef Skupa, se ve Strakonicích narodil a loutky stávající loutkové scény Radost. Právě tato expozice je určena především dětem a tak by měla být co nejvíce interaktivní a zábavná.

Se Strakonicemi byla po staletí spjatá socha Strakonické madony. Originál se však nyní nachází v klášteře sv. Anežky České v Praze. Znamená to, že v muzeu tento unikát návštěvníci neuvidí? Na originál se návštěvník bude muset skutečně zajet do Prahy. Naše muzeum si však nechalo zhotovit u známého volyňského řezbáře Jaroslava Frencla její kopii a ta bude vystavena v bývalé hradní kapli.

22046-strakonice.jpg

Dočetl jsem se, že některé nové předměty do sbírek se daří získávat i díky ochotným lidem. Povedlo se něco takzvaně ulovit pro nové expozice?

V roce 2019 muzeum v tisku uveřejnilo zprávu, že shání lékařské nástroje z doby 1. světové války. Ozvala se nám paní, jejíž tatínek byl lékařem ještě za c.k. Rakouska-Uherska. Památku na něj rodina po desetiletí pečlivě uchovávala. Díky ní získalo muzeum několik sad originálního lékařského náčiní a nástrojů právě z doby Rakouska-Uherska. Vše bude opět k vidění v expozici věnované maltézskému řádu. Doplní např. interiér jednoho vagonu sanitního vlaku, které jezdily a převážely raněné za 1. sv. války především na východní frontě.

V jednání bylo získání dobových oděvů rytířů, zbroje, šperků a dalších zajímavostí, které by měly být součástí expozice. Jak to vypadá?

Aby nové expozice návštěvníkům muzea nabídly skutečně plnohodnotný zážitek, bylo nezbytné přistoupit k nákupu některých předmětů nebo nechat vyrobit kopie originálních a těžce dosažitelných exponátů. Proto došlo k nákupu několika desítek dud z Čech i ze zahraničí, z nichž některé jsou skutečnými unikáty. Díky rozšíření dudácké sbírky se tak muzeum postupně stalo vlastníkem největší sbírky dud ve střední Evropě.

Rozšířena je i sbírka motocyklů. V rámci nové expozice muzeum kromě jiného představí cestovní motocykl Cagiva Roadster 200. Tento stroj zhotovili ve firmě ČZ v samém závěru motocyklové výroby v 90. letech minulého století. Brány podniku tehdy opustilo pouhých několik stovek kusů. Velkým obohacením muzejních sbírek, ale i budoucí expozice je silniční závodní motocykl ČZ 125 z roku 1957, který muzeum pro tyto účely zakoupilo. Velkou radost máme i z koupě předválečného motocyklu ČZ 500. Námořní úspěchy maltézského řádu budou prezentovány např. formou modelů lodí galera a karaka. Rovněž Vámi zmiňované oděvy, zbroj a šperky budou k vidění v této expozici. Atraktivní pro návštěvníka jistě bude i faximile Donační listiny Karla V. datovaná 22. března 1530 v Castello Franco d´Emilia. V expozici najdou návštěvníci i faximili buly papeže Pascala, v níž je potvrzen řád Sv. Jana Jeruzalemského. Originály listin jsou uloženy v Národní knihovně ve Valettě na Maltě.

Je již muzeum návštěvníkům plně k dispozici nebo práce ještě stále probíhají?

Práce stále ještě probíhají a je jich opravdu hodně. Firma AQ Média instaluje dotykové obrazovky a interaktivní prvky. Budují se složité konstrukce pro videoprojekce. Na návštěvníky čeká řada ukázek filmových i hudebních a v neposlední řadě i dva animované filmy šité našemu muzeu přesně na míru. Také restaurované plastiky čekají na své umístění do ambitu. Závěr bude patřit správnému nasvícení předmětů připraveným interiérovým osvětlením. Práce je před námi ještě opravdu hodně, ale doufáme, že vše stihneme do slibovaného 1. dubna. A skutečně to není apríl. Držte nám proto prosím všechny palce.

www.muzeum-st.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

9.5.2024 17:00

Dílna Art-Perform

29.4.2024 19:00

Kabaret Winton

20.3.2024 - 31.5.2024

Michael Kučera - obrazy

6.6.2024 17:00

Dílna Art-Perform

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Tajemný svět nejznámějších superhrdinů se v červnu otevře v zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní

Aquaman, Spider-Man, Batman, Harley Quinn, Iron Man, Thor, Hulk a další legendární superhrdinové svými obdivuhodnými superschopnostmi baví a inspirují napříč generacemi. V červnu se jejich svět plný dobrodružství a tajemných příběhů otevře v unikátním zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní v centru Prahy! Milovníci komiksů i všichni ostatní, kteří si na vlnách fantazie, interaktivní zábavy a nekonečného dobrodružství rádi odpočinou od každodenních starostí, si z Heroes Parku odnesou nezapomenutelné zážitky, ale také ikonické figurky. V Heroes Parku najde každý svého hrdinu!

Scéna na Občanské plovárně v Praze vás zve na unikátní představení francouzské filmové hudby!

Francouzské filmy byly pro oko i ucho českého diváka atraktivní už za dob minulých. A právě hudba z nich se nám všem nenuceně vryla pod kůži na mnoho dalších generací. Je jen málo těch, kterým by nebyl povědomý veselý hvízdaný pochod četníků ze Saint-Tropez, romantický klavírní motiv nezkrotně zamilované Angeliky, či ostré žestě Fantomasovy varovné fanfáry.