27. května 2025, svátek má Valdemar
NEKÁVA: přirozeně bezkofeinová alternativa kávy

NEKÁVA: přirozeně bezkofeinová alternativa kávy

Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa kávy. Nekáva spojuje moderní espresso podobu s tradiční obilnou chutí i požadavky na poctivě vypěstované kvalitní BIO potraviny. Vychutnejte si Nekávu ve verzi Originál s hořko-oříškovou chutí. Nově také oceníte Nekávu pro Regeneraci, zahřívací Masalu či Nekávu pro Detox se směsí prospěšných bylinek a koření. Nekávu milují nejen děti, ale i jejich maminky a každý se zájmem o zdravý životní styl.

anezkaaubrechtova-76.jpg

Už naší předkové se snažili vytvořit nápoj podobný kávě ze surovin, které jsou podobné kávě. Navazuje Nekáva na tuto tradici?

Pouze částečně. Pokud jde o renesanci tradice obilných káv v Československu, tak o to se skutečně snažíme. Na druhou stranu se nesnažíme vytvořit jakousi "náhražku" kávy. Našim cílem bylo vytvořit nápoj, který by se chuti kávě podobal, avšak mohli by si ho vychutnat i děti, těhotné maminky či lidé, kterým kofein nedělá dobře. Nicméně dnes není Nekáva pouze černý, oříškově hořký nápoj podobný kávě, ale naši zákazníci si mohou vychutnat také Nekávu - zahřívací masalu, Nekávu pro regeneraci či Nekávu pro detox. Ve všech těchto alternativách naleznete směsi BIO bylinek, které nejen že podtrhují chuť Nekávy, ale současně jsou svými vlastnostmi ještě více prospěšné pro tělo i mysl.

Káva to není, i když ji mnoho připomíná. V čem se Nekáva podobá nápoji z kávových zrn?

Na tuto otázku jsem již částečně odpověděl. Podoba chuti je především v chuti. Nekáva je lehce zemitá, hořká a na konci s nádechem oříšků. Kávové tóny navíc umocní forma pražení. Samozřejmě u kávy je také tisíce chutí. Liší se dle délky teploty pražení či oblasti odkud káva pochází. Pro fanoušky kyselejší (ovocité) kávy, není Nekáva vhodná k porovnání. Avšak pro milovníky hořké, tedy spíše italské podoby kávy, je Nekáva vhodnou volbou.

dsc04165.jpg

Pro koho je Nekáva určená a kdo by ji měl upřednostnit před klasickou kávou?

Nekáva je určena pro všechny, kteří hledají alternativu ke kofeinovému nápoji. Káva je dnes také synonymem určitého rituálu, nebo-li takové chvilce pohody, kterou si je možné si v denního shonu dopřát. Nyní si je možné tento rituál užít společně s dětmi, kteří s mlékem Nekávu milují. Nekávu oceníte také ve chvíli, kdy jste během dne tzv. "překafovaní" a cítíte na těle i mysli, že další káva není již to pravé. Ačkoliv primárně není Nekáva určená pro kávové fajnšmekry je nutné podotknout, že káva i Nekáva se dobře doplňují. Káva sama o sobě je pro tělo po většinou prospěšná. Nemáme tedy nic proti klasické kávě. Za mě subjektivně vidím především dvě neduhy, které káva má. Za prvé okyseluje organismus a za druhé dráždí žaludek. Nekáva tyto dvě negativní vlastnosti neutralizuje. Nekáva je mírně zásaditá, a tedy v těle neutralizuje pH a zároveň zklidňuje žaludek. Již Hippokrates léčil problémy se žaludkem odvarem z ječmene. Z dalšího pohledu káva (kofein) či čaj (tein) dráždí stěnu žaludku a nutí nadledvinky produkovat hormony (pociťujeme povzbuzující účinek), čímž se oslabuje energetika ledvin a močového měchýře. Zároveň Nekáva má také povzbudivé účinky, avšak jiné než-li kofein. Díky vysokému množství kvalitních sacharidů s nízkým glykemickým indexem Vám dodá tu pravou energii. Na rozdíl od kofeinu, který pouze dráždí a stimuluje nervový systém, Nekáva dodává nutriční energetickou hodnotu.

Nekáva nemá kofein, ale přesto to není bezkofeinová káva?

Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa ke kávě. Je pražená z ječmene, který přirozeně neobsahuje žádný kofein a není nutné tedy chemickou či jinou cestou dekofeinovat kávová zrna. Běžná bezkofeinová káva je chemicky upravená káva. Ve většině případů se k výrobě bezkofeinové kávy používá tzv. „evropský proces“. Při tomto procesu dochází k odstranění nežádoucího kofeinu prostřednictvím chemických prostředků, konkrétně za pomoci dichlormethanu. Ten ve vodném roztoku, ve kterém jsou zrna namočená, odstraní kofein a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila navázané chemické látky. Bohužel, tento způsob není dokonalý a přináší nejen lehce chemický chuťový dozvuk výsledné kávy, ale také stopové množství těchto látek, které se dostávají do Vašeho těla. Existuje samozřejmě také tzv. „švýcarský proces“ přípravy kávy, avšak ani ten není dokonalý. Tento proces se sice obejde bez použití chemizace, ale nedokáže odstranit celých 100% kofeinu. Věřme tedy přírodě a nesnažme se „násilně“ dekofeinovat kávová zrna.

dsc04481.jpg

Jaká je teochnologie výroby Nekávy?

Technologie výroby Nekávy je de facto shodná s výrobou "klasické" kávy. Jediný hlavní rozdíl je samozřejmě v unikátním čase a teplotě pražení. Zároveň se musí použít speciální pražička, které využívá rovnoměrný a šetrný způsob pražení. Klasická velkokapacitní "bubnová" pražička není vhodná.

Jakým způsobem lze Nekávu doma připravit?

Pokud jde o přípravu Nekávy, tak je zde opět stejná odpověď a to, že ji připravíte stejně jako klasickou kávu. Můžete tedy využít klasickou formu přípravy v pákovém kávovaru (espresso) či využít alternativní způsoby přípravy jakými jsou moka konvička, french press, chemex popřípadě Hario. Jako nejjednodušší způsob přípravy bez použití "techniky" hodnotím french press konvičku. Zalitím horkou vodou vytvoříte doma i v práci Nekávu během chvilky. V nabídce máme také kapsle do kávovaru systému Nespresso ®. Aktuálně také připravujeme spolupráci s Fluidum Té.

anezkaaubrechtova-8.jpg

Jaký mají k Nekávě postoj majitelé kaváren?

Dobrá otázka. Po pravdě ne vždy se setkáváme s otevřenou náručí. Velmi často jsou majitelé kaváren vášnivými milovníky kávy a tak leckdy alternativy ne vždy vyhledávají. Jednou se nám dokonce stalo, že nám majitel řekl, že nic jiného než kávu nabízet nechce a pokud by někdo hledal třeba bezkofeinovou alternativu, či něco jiného, vyrazil by s ním dveře.. Tato reakce je samozřejmě ojedinělá, avšak dotváří určitý postoj některých majitelů k alternativním produktům. Je to myslím škoda, protože jak jsem uvedl v předešlých odpovědích, Nekáva není pouze alternativou ke kávě. Pochutnají si na ní děti či těhotné maminky či vyznavači zdravého životního stylu.

Spolupracujete také s hotely?

Minulý rok jsme započali velmi slibné jednání s některými hotelovými řetězci, avšak zastavila nás pandemie COVID-19. Aktuálně se tento trh velmi pomalu zotavuje a tak jsou majitelé velmi opatrní a citlivý na nákup nových produktů. A není se čemu divit:(

Kde si může zákazník Nekávu zakoupit?

Nekávu můžete ochutnat ve více než stovce kaváren či restauracích po celé České republice. Můžete ji také zakoupit v kamenných obchodech zdravé výživy, síti Sklizeno a Biooo. Interaktivní mapu naleznete na našich stránkách. Online lze zakoupit skrze farmářské tržiště Scuk či jednoduše na našem eshopu.

nekavova-rodinka-web-velky-1148x643.jpg

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

ČTĚTE DÁLE

ZÁMEK MYŠLÍN: Když má teambuilding styl

Pouhých 30 minut od centra hlavního města nabízí Zámek Myšlín ideální zázemí pro teambuildingy, školení, workshopy i strategická setkání. Historický objekt obklopený rozsáhlým parkem poskytuje klid, soukromí a inspirativní atmosféru, která podporuje soustředění i spolupráci.

JAK BÝT EKO A NE PAKO?

Asi vás překvapí, že být eko neznamená jen to, že nyní všichni začneme jíst trávu, budeme šlapat do práce na kole, chrčet na každého se spalovacím motorem a v chladných měsících doma nosit dva svetry, aby se zbytečně netopilo. Slovy klasika - halíře dělají talíře. Tak si řekněme pár drobností, díky kterým můžeme udělat svět o něco hezčím místem a přitom nás to nebude nijak omezovat.

Kapesní ústní sprcha Oclean A10 – ideální společník na letní dobrodružství

Léto je čas objevování nových míst a zážitků, ale vaše ústní hygiena nemusí zůstat doma. Přenosná ústní sprcha Oclean A10 je dokonalým parťákem na cesty – vejde se do dlaně a snadno ji zabalíte i s kartáčkem do příručního zavazadla i do kufru.

KOGO Havelská

V srdci Starého Města se už 30 let píše příběh jedné z nejikoničtějších italských restaurací v Praze – Kogo Havelská.

Omezení odkladů a zrušení přípravných tříd dokoná destrukci českého školství

Omezení odkladů školní docházky a rušení přípravných tříd, které na konci dubna schválila Sněmovna a nyní ho bude projednávat Senát, přesune problémy s nepřipravenými dětmi z mateřských škol do základních. Zkušenosti učitelek z letošních zápisů potvrzují, že mnohé děti mají před nástupem do školy problémy s řečí, jemnou motorikou a špatně drží tužku. V první třídě pak tito školáci budou zažívat neúspěch a potáhnou celou třídu dolů, obává se lékařka a autorka vzdělávacích knih Jana Martincová. Rozvolnění úrovně vzdělávání, kdy některé děti dosáhnou úrovně předškoláka až ve 2. třídě ZŠ, podle Martincové povede ke snížení celkové vzdělanosti. Tempo výuky se bude přizpůsobovat slabším a talent ostatních, obzvláště těch nadaných bude zašlapán.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.