9. července 2025, svátek má Drahoslava
NEKÁVA: přirozeně bezkofeinová alternativa kávy

NEKÁVA: přirozeně bezkofeinová alternativa kávy

Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa kávy. Nekáva spojuje moderní espresso podobu s tradiční obilnou chutí i požadavky na poctivě vypěstované kvalitní BIO potraviny. Vychutnejte si Nekávu ve verzi Originál s hořko-oříškovou chutí. Nově také oceníte Nekávu pro Regeneraci, zahřívací Masalu či Nekávu pro Detox se směsí prospěšných bylinek a koření. Nekávu milují nejen děti, ale i jejich maminky a každý se zájmem o zdravý životní styl.

anezkaaubrechtova-76.jpg

Už naší předkové se snažili vytvořit nápoj podobný kávě ze surovin, které jsou podobné kávě. Navazuje Nekáva na tuto tradici?

Pouze částečně. Pokud jde o renesanci tradice obilných káv v Československu, tak o to se skutečně snažíme. Na druhou stranu se nesnažíme vytvořit jakousi "náhražku" kávy. Našim cílem bylo vytvořit nápoj, který by se chuti kávě podobal, avšak mohli by si ho vychutnat i děti, těhotné maminky či lidé, kterým kofein nedělá dobře. Nicméně dnes není Nekáva pouze černý, oříškově hořký nápoj podobný kávě, ale naši zákazníci si mohou vychutnat také Nekávu - zahřívací masalu, Nekávu pro regeneraci či Nekávu pro detox. Ve všech těchto alternativách naleznete směsi BIO bylinek, které nejen že podtrhují chuť Nekávy, ale současně jsou svými vlastnostmi ještě více prospěšné pro tělo i mysl.

Káva to není, i když ji mnoho připomíná. V čem se Nekáva podobá nápoji z kávových zrn?

Na tuto otázku jsem již částečně odpověděl. Podoba chuti je především v chuti. Nekáva je lehce zemitá, hořká a na konci s nádechem oříšků. Kávové tóny navíc umocní forma pražení. Samozřejmě u kávy je také tisíce chutí. Liší se dle délky teploty pražení či oblasti odkud káva pochází. Pro fanoušky kyselejší (ovocité) kávy, není Nekáva vhodná k porovnání. Avšak pro milovníky hořké, tedy spíše italské podoby kávy, je Nekáva vhodnou volbou.

dsc04165.jpg

Pro koho je Nekáva určená a kdo by ji měl upřednostnit před klasickou kávou?

Nekáva je určena pro všechny, kteří hledají alternativu ke kofeinovému nápoji. Káva je dnes také synonymem určitého rituálu, nebo-li takové chvilce pohody, kterou si je možné si v denního shonu dopřát. Nyní si je možné tento rituál užít společně s dětmi, kteří s mlékem Nekávu milují. Nekávu oceníte také ve chvíli, kdy jste během dne tzv. "překafovaní" a cítíte na těle i mysli, že další káva není již to pravé. Ačkoliv primárně není Nekáva určená pro kávové fajnšmekry je nutné podotknout, že káva i Nekáva se dobře doplňují. Káva sama o sobě je pro tělo po většinou prospěšná. Nemáme tedy nic proti klasické kávě. Za mě subjektivně vidím především dvě neduhy, které káva má. Za prvé okyseluje organismus a za druhé dráždí žaludek. Nekáva tyto dvě negativní vlastnosti neutralizuje. Nekáva je mírně zásaditá, a tedy v těle neutralizuje pH a zároveň zklidňuje žaludek. Již Hippokrates léčil problémy se žaludkem odvarem z ječmene. Z dalšího pohledu káva (kofein) či čaj (tein) dráždí stěnu žaludku a nutí nadledvinky produkovat hormony (pociťujeme povzbuzující účinek), čímž se oslabuje energetika ledvin a močového měchýře. Zároveň Nekáva má také povzbudivé účinky, avšak jiné než-li kofein. Díky vysokému množství kvalitních sacharidů s nízkým glykemickým indexem Vám dodá tu pravou energii. Na rozdíl od kofeinu, který pouze dráždí a stimuluje nervový systém, Nekáva dodává nutriční energetickou hodnotu.

Nekáva nemá kofein, ale přesto to není bezkofeinová káva?

Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa ke kávě. Je pražená z ječmene, který přirozeně neobsahuje žádný kofein a není nutné tedy chemickou či jinou cestou dekofeinovat kávová zrna. Běžná bezkofeinová káva je chemicky upravená káva. Ve většině případů se k výrobě bezkofeinové kávy používá tzv. „evropský proces“. Při tomto procesu dochází k odstranění nežádoucího kofeinu prostřednictvím chemických prostředků, konkrétně za pomoci dichlormethanu. Ten ve vodném roztoku, ve kterém jsou zrna namočená, odstraní kofein a zrna se pak následně promyjí, aby se zbavila navázané chemické látky. Bohužel, tento způsob není dokonalý a přináší nejen lehce chemický chuťový dozvuk výsledné kávy, ale také stopové množství těchto látek, které se dostávají do Vašeho těla. Existuje samozřejmě také tzv. „švýcarský proces“ přípravy kávy, avšak ani ten není dokonalý. Tento proces se sice obejde bez použití chemizace, ale nedokáže odstranit celých 100% kofeinu. Věřme tedy přírodě a nesnažme se „násilně“ dekofeinovat kávová zrna.

dsc04481.jpg

Jaká je teochnologie výroby Nekávy?

Technologie výroby Nekávy je de facto shodná s výrobou "klasické" kávy. Jediný hlavní rozdíl je samozřejmě v unikátním čase a teplotě pražení. Zároveň se musí použít speciální pražička, které využívá rovnoměrný a šetrný způsob pražení. Klasická velkokapacitní "bubnová" pražička není vhodná.

Jakým způsobem lze Nekávu doma připravit?

Pokud jde o přípravu Nekávy, tak je zde opět stejná odpověď a to, že ji připravíte stejně jako klasickou kávu. Můžete tedy využít klasickou formu přípravy v pákovém kávovaru (espresso) či využít alternativní způsoby přípravy jakými jsou moka konvička, french press, chemex popřípadě Hario. Jako nejjednodušší způsob přípravy bez použití "techniky" hodnotím french press konvičku. Zalitím horkou vodou vytvoříte doma i v práci Nekávu během chvilky. V nabídce máme také kapsle do kávovaru systému Nespresso ®. Aktuálně také připravujeme spolupráci s Fluidum Té.

anezkaaubrechtova-8.jpg

Jaký mají k Nekávě postoj majitelé kaváren?

Dobrá otázka. Po pravdě ne vždy se setkáváme s otevřenou náručí. Velmi často jsou majitelé kaváren vášnivými milovníky kávy a tak leckdy alternativy ne vždy vyhledávají. Jednou se nám dokonce stalo, že nám majitel řekl, že nic jiného než kávu nabízet nechce a pokud by někdo hledal třeba bezkofeinovou alternativu, či něco jiného, vyrazil by s ním dveře.. Tato reakce je samozřejmě ojedinělá, avšak dotváří určitý postoj některých majitelů k alternativním produktům. Je to myslím škoda, protože jak jsem uvedl v předešlých odpovědích, Nekáva není pouze alternativou ke kávě. Pochutnají si na ní děti či těhotné maminky či vyznavači zdravého životního stylu.

Spolupracujete také s hotely?

Minulý rok jsme započali velmi slibné jednání s některými hotelovými řetězci, avšak zastavila nás pandemie COVID-19. Aktuálně se tento trh velmi pomalu zotavuje a tak jsou majitelé velmi opatrní a citlivý na nákup nových produktů. A není se čemu divit:(

Kde si může zákazník Nekávu zakoupit?

Nekávu můžete ochutnat ve více než stovce kaváren či restauracích po celé České republice. Můžete ji také zakoupit v kamenných obchodech zdravé výživy, síti Sklizeno a Biooo. Interaktivní mapu naleznete na našich stránkách. Online lze zakoupit skrze farmářské tržiště Scuk či jednoduše na našem eshopu.

nekavova-rodinka-web-velky-1148x643.jpg

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

DRZÉ, OSTRÉ, NAŠE –KDYŽ SE ŽENY SMĚJÍ NAHLAS

Smích je nakažlivý – a tyhle tři ženy ho šíří rychleji než páteční drby. Na pódiu dokazují, že humor nemá pohlaví. Stačí dobrý úhel pohledu, trefa do černého a odvaha říct nahlas to, co si myslí. Dělají si legraci z mužů, žen, života… a samy ze sebe. Stand-up pro ně není jen zábava – je to malý společenský test odvahy. Pro ně i pro vás. Smích byl i naším věrným společníkem během celého rozhovoru. Atmosféra byla uvolněná, upřímná – a stejně nakažlivá jako jejich vystoupení. Často jsme se smály dřív, než otázka vůbec zazněla celá. Stejně spontánně, jako se směje publikum, které mají tyhle tři naprosto v hrsti.

MÁJ – HOUSE OF FUN ZÁŽITEK NA KAŽDÉM PATŘE

Rádi bychom Vám představili místo, kde se běžný den mění v nezapomenutelný zážitek. Máj – House of Fun není jen dalším obchodním centrem – je to svět plný emocí, skvělého jídla, zážitků a nekonečné zábavy, který vyrostl v srdci Prahy, přímo v legendárním obchodním domě Máj na Národní třídě.

Autentista Wine and Champagne Bar: Autentický zážitek v srdci Prahy

V historickém centru Prahy, na Řetězové ulici, se nachází Autentista Wine and Champagne Bar, který nabízí jedinečný zážitek pro milovníky vína. Tento bar se specializuje na autentická vína, která zahrnují jak lokální moravská a česká vína, tak i světové naturální vinařské špičky.

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.

Park Mirakulum

Zábavně naučný park Mirakulum ve středočeských Milovicích nabízí svým návštěvníkům 12 hektarů zábavy. Pro děti i jejich rodiče jsou připraveny jak aktivní, tak odpočinkové zóny. Kouzelný hrad s podzemními chodbami, lesní hřiště, kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, zóny pro nejmenší a širokou nabídku občerstvení. Každým rokem se snažíme zvyšovat atraktivitu parku a komfort návštěvníků a ani letos tomu není jinak.

Pivovar Radegast pokračuje v boji o vodu. Dobrovolníkům rozdá 2030 sudů na zadržení dešťovky

Pivovar Radegast pokračuje v plnění svého závazku, že do roku 2030 zadrží v krajině více vody, než kolik na výrobu piva spotřebuje. V letošním roce zahajuje ve spolupráci s iniciativou Ukliďme Česko výzvu k úklidu vodních toků a okolí, do které se mohou zapojit lidé z celé České republiky. Mezi nejaktivnější účastníky hodlá pivovar rozdat 2030 sudů na zadržení dešťové vody. To vše s cílem zadržovat vodu v krajině a bojovat se suchem.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.