Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Obytňákem po jižní Moravě

Obytňákem po jižní Moravě

Cestování už není, co bývalo. Naštěstí! Pořád je co objevovat, pořád se objevují nové trendy jako glamping. My jsme ověřili, jaký potenciál má cestování karavanem. Uvažovali jsme takto: cestovatel nemusí řešit plné hotely, postel si veze s sebou. Zažije víc, protože jede od místa k místu podle chuti. A jak je na cestování na čtyřech kolech připravená jižní Morava, jaké má zázemí?

gastro-je-na-jizni-morave-neodolatelne.jpg

Stojí si moc dobře. Roste síť míst, kde můžete zastavit a zůstat s obytňákem i stanem. Tak zvané „stellplatzy“ s různým stupněm vybavenosti staví vinařství, hotelové resorty i soukromníci.

Kampaň Nestůj, cestuj obytňákem!

Na přelomu května a června jsme spískali kampaň Nestůj, cestuj obytňákem! Poskládali jsme 3 různé trasy. Každou jsme koncipovali pro jiný typ výletníka, abychom ověřili, že tohle cestování po jižní Moravě bude bavit pár, rodinu s dětmi i single dobrodruha. Oslovili jsme odborníky na slovo vzaté, aby vše prověřili na vlastní kůži. Pro trio influencerů jsme sestavili program 4denních výletů, pro každého jinou trasu do jiné oblasti. Kampaň na jejich instagramových profilech sledovalo skoro milion a půl lidí!

Našli jsme parádní spoty na nocleh s obytňákem, zážitky na trase i kde se dobře najíst a nakoupit lokální suroviny. Na jižní Moravě je to vždycky tak trochu gastronomický trip.

adrenalin-v-moravskem-krasu.jpg

Karavanem ve dvou

Do Lednicko-valtického areálu jsme vyslali duo Travel at Earth. Po cestě navštívili třeba muzejní a architektonický unikát Archeopark v Pavlově. Víno degustovali u lokálních vinařů, nocovali uprostřed vinohradů. U Mikulova doporučují smaragdovou jeskyni Turold, v Lednici plavbu po zámecké Dyji, při které možná uvidíte i ledňáčky. Ve Valticích by vás poslali na degustaci do zámeckého labyrintu, do Café Hostiny na geniální kávu i atmosféru.

lednicko-valticke-skvosty.jpg

Karavanem s rodinnou smečkou

Pro cestu po Slovácku jsme záměrně vybrali rodinu s dětmi. Můžou se děti při poznávání tradic bavit? Můžou! Slovenská influencerka Adriana Žiačková vyvezla potomky za moravským folklórem.

Na Slovácku si užili přírodní kulisy jako arboretum v Němčičkách nebo Bylinkový ráj v Čejkovicích. Degustace čekala dospělé osazenstvo obytňáku v překrásné sklepní vesničce Plže v Petrově u Strážnice. Ve Strážnici se dětem moc líbila exkurze v rodinné modrotiskové dílně, která udržuje tradiční řemeslo modrotisku. Ten figuruje i na seznamu UNESCO.

Také přišla na řadu plavba po Baťově kanálu. Adriana ji prý měla v plánu už hodně dlouho a stálo to za to. Jak zážitky z putování Slováckem Adriana hodnotí?

„Slovácko je krásné a místy připomíná Toskánsko v českém podání. Za 4 dny jsme navštívili tolik krásných míst a milých inspirativních lidí, že mě to doteď hřeje u srdce. Po skončení putování jsme naplánovali návštěvu tohoto kraje znovu a opět karavanem! Vzbudit se ráno za zpěvu ptáků, dát si snídani na čerstvém vzduchu… to bych s rodinou klidně absolvovala každý den.“

batuv-kanal-bavi-male-i-velke.jpeg

Jen karavan a já

Influencerka Eliška Hudcová jela objevovat Znojemsko plné skvělého vína. A protože je dobrodružka každým coulem, přihodili jsme Moravský kras, kde si užila adrenalin od speleoferaty po jeskyně. Podobně naladěným srdcařům by doporučila v Jedovnici projížďku po nekonečném rybníku na paddleboardu nebo pořádnou jízdu po místních single trailech. Akci jsme Elišce naředili památkami. Líbily se jí židovské Boskovice i Muchova Slovanská epopej. Slavná plátna se vrátila na zámek v Moravském Krumlově.

A ani nepotřebujete vlastní obytňák Můžete se pustit po trase influencerů. Na webu jizni-morava.cz najdete ke všem cestám itinerář, mapu i konkrétní tipy na nocování. Máte jen víkend? Vyberte si část cesty nebo místa podle toho, zda vás lákají tradice, gastronomie, památky, adrenalin. Trio road tripů si protáhněte klidně na týden – užijete si větší pohodu a nudit se rozhodně nebudete. Na webu najdete hromadu dalších tipů pro výletování po jižní Moravě včetně Brna a okolí.

Nemáte vlastní obytný vůz?

My jsme influencery vyslali v Karavanech Česko a byla to skvělá volba. Při cestování obytňákem si užijete obrovskou míru svobody. Ideální pro milovníky dovolené na vlastní pěst a bez pravidel. Tím jediným je udržitelné, zodpovědné kempování. Tak ať vám to jede!

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.