14. prosince 2025, svátek má Lýdie
Pavel Hančil z pivovaru Hasič: Hostinský to musí dělat srdcem

Pavel Hančil z pivovaru Hasič: Hostinský to musí dělat srdcem

Pavel Hančil se v hospodské kultuře pohybuje už od svých osmnácti let a za tu dobu založil a provozoval na šedesát hospod po celém Česku. Před třemi lety se rozhodl, že jeho rodné město kromě wellness a zámku potřebuje také pořádné gastro místo a založil v Bruntále minipivovar a restauraci Hasič, ve kterém si vaří vlastní pivo.

Jak vás napadlo založit minipivovar a restauraci Hasič?

Přišly těžké časy, v hospodách se přestalo kouřit, přišel Babiš a EET a vesnické hospody se začaly zavírat. V ten moment mi došlo, že chci vytvořit něco, co nebude Babišovo a co třeba pozvedne lokální kulturu a místo, konkrétně v kraji, který je tak trochu zapomenutý.

Kdy jste vlastně začal pracovat v gastronomii?

Studoval jsem hotelovou školu v Opavě. Po vojně jsem hledal práci a potřeboval peníze, no a tehdy jsem dostal radu od starých kozáků, že abych si pořádně vydělal, musím pracovat v těch nejhorších pivnicích. (smích) První hospoda, ve které jsem dělal, se jmenovala Bruntálské Roští. Po tom, co jsem se učil flambovat a kostit kuřata a pod jménem školy vyhrál několik soutěží, jsem najednou v osm ráno točil piva a naléval tuzemáky. Když si ale projdete deseti hospodami, znáte všechny z Bruntálu i okolí.

hasic-pipa.jpg

Co vás vedlo k založení prvního podniku?

Byla to vlastně trochu náhoda, později jsem si totiž udělal pedagogické minimum a učil jsem  odborné předměty  na gastro školách v okolí. Tehdy jsem se dozvěděl, že je v Brně volná hospoda, která hledá provozovatele. Tak jsem si půjčil od maminky třicet tisíc, sbalil si jedny džíny a triko do igelitky, vzal starou Škodovku a odjel podnikat do Brna. 

Kolik dalších podniků jste založil?

Otevřel jsem desítky barů a hospod nejen v Brně, ale také v Praze, třeba hospoda Ultramarín v hotelu Elit  u Národní třídy, v Prostějově, v Ostravě, Frýdku Místku nebo na Valašsku. To byla doba, kdy Česko zažívalo boom výherních automatů a on si zajel speciálně do Las Vegas, aby zjistil, jak herní kultura funguje a jak udělat dobrý bar s automaty. Vždycky jsem chtěl, aby ten bar nebo hospoda vypadal dobře, aby to nebyla žádná díra. (smích) Kromě toho jsem provozoval také dva kulturní domy. Třeba kulturní dům Rybníček v Opavě jsem otevřel za dvacet dnů a organizoval v něm taneční kurzy pro 700 studentů, jazykové kurzy a pohybová cvičení…. 

pivovarnova.jpg

Za 20 dní? Jde to vůbec?

Byla to moje nejrychleji postavená hospoda. Za dvacet dnů jsem tam postavil záchody, dláždění, vyrobil nábytek. Tak to ale mám. Rád něco rozjedu, postavím, dám všechno do latě a za čtyři roky vyhořím, chci jít zase dál a hospodu předám někomu dalšímu.

Jak dlouho vám trvalo otevření minipivovaru Hasič?

Otevřel jsem ho za za necelý rok ve čtyřpatrové budově kousek od bruntálského náměstí, ve které nebyla voda, topení, ani přípojky. Dnes je v prvním patře restaurace, varna piva. Společně se svými sládky uvaříme přibližně 10 000 litrů piva měsíčně, pořádámé kurzy vaření piva, pečeme pivní dorty nebo koláče a vaříme pivo také pro místní značku Zubatá žába. V současnosti je využitých asi třicet procent celé budovy a představuju si, že by tady mohlo vzniknout třeba ještě ubytování nebo pivní lázně. 

hasic-vyroba.jpg

Jak jste se naučil vařit pivo?

Bylo to samozřejmě dlouhá práce, ale dnes už podle vůně poznám, když pivo není dobré. Je to neuvěřitelná dřina. Každé pivo, které uvaříte, je originál. I když máte stejnou vodu, chmel i slad, výsledek je pokaždé jiný. Několikrát jsme museli vylít tank piva a přemýšleli jsme, co jsme udělali špatně.

Čím je inspirovaný název pivovaru? 

Pojmenoval jsem ho po svém tatínkovi, rodákovi z Bruntálu, který byl starostou místních dobrovolných hasičů a šéfoval třítisícové jednotce. Abych pivovar utáhl, podnikám kromě toho i s realitami. Přesně k tomu je ideální hospoda. Od pradávna byla hospoda zdrojem informací, kde jste se všechno dozvěděli. (smích) Rozhodně to ale není jednoduché podnikání. Hostinský se buď upije, rozvede, nebo všechno prohraje. Rozhodně to ale musí dělat srdcem. (smích)

Kontakt

Pivovar Hasič

Ruská 1448/1, 792 01 Bruntál

web: www.hasicpivo.cz

telefon: +420 739 600 000

e-mail: info@hasicpivo.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Film 9 milionů barev o přátelství masožravé krevety a slepé rybky objel svět, v Čechách bude poprvé k vidění s koncertem Floex Ensemble

Animovaný podmořský muzikál 9 milionů barev, který vznikl v česko-norsko-německé koprodukci, se v České republice poprvé představí v rámci speciální předpremiéry spojené s koncertem Floex Ensemble. Talentovaný skladatel, producent a klarinetista Tomáš Dvořák aka Floex je autorem hudby k tomuto prvnímu českému muzikálu beze slov. Ten je příběhem slepé rybky Milvy a nebojácné masožravé krevety Fran, která svými klepety pod hladinou oceánu bez milosti kosí vše, co jí přijde pod ruku – kraby, želvy i velké ryby. Než potká Milvu… Film režisérky Báry Anny Stejskalové před uvedením v Čechách objel užšestnáct mezinárodních festivalůvčetně toho prestižního v Annecy, kde byl promítnut přímo na zahájení.

Norimberk: Rami Malek a Russell Crowe v psychologickém souboji na pozadí procesu, který změnil dějiny spravedlnosti

Napínavé historické drama Norimberk (Nuremberg) přivádí na plátna jeden z nejzásadnějších procesů 20. století očima mladého amerického psychiatra, který se ocitne tváří v tvář nacistickým pohlavárům v čele s Hermannem Göringem. Hvězdně obsazený film s Russellem Crowem, Ramim Malekem a Michaelem Shannonemsleduje nejen boj za spravedlnost, ale i nebezpečně fascinující setkání s člověkem, který se snaží z dějin „vyargumentovat“ vlastní vinu. Film, který má ambici stát se jedním z nejdiskutovanějších snímků začátku příštího roku, uvedou česká kina 15. ledna 2026v distribuci společnosti Falcon.

ROK NA SVĚTĚ. MLÁDĚ GIBONA ZE ZOOPRAHA DOSTALO SYMBOLICKÉ JMÉNO BAYU

Pátek třináctého – pro skupinu gibonů stříbrných v Zoo Praha šťastný den. Loni v prosinci totiž zkušená samice Alang Alang přivedla na svět čtvrtého potomka. Živelná povaha samečka se propsala i do jeho jména Bayu, které mu nyní vybrali chovatelé. Indonésky znamená vítr.Zvědavý a hravý mladík vyniká svou nebojácností a trénuje pro gibony typickou brachiaci. První mládě tohoto ohroženého druhu se v pražské zoo narodilo před deseti lety, zároveň šlo o první přírůstek v Česku.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.