7. června 2025, svátek má Iveta a Slavoj
Pavel Hančil z pivovaru Hasič: Hostinský to musí dělat srdcem

Pavel Hančil z pivovaru Hasič: Hostinský to musí dělat srdcem

Pavel Hančil se v hospodské kultuře pohybuje už od svých osmnácti let a za tu dobu založil a provozoval na šedesát hospod po celém Česku. Před třemi lety se rozhodl, že jeho rodné město kromě wellness a zámku potřebuje také pořádné gastro místo a založil v Bruntále minipivovar a restauraci Hasič, ve kterém si vaří vlastní pivo.

Jak vás napadlo založit minipivovar a restauraci Hasič?

Přišly těžké časy, v hospodách se přestalo kouřit, přišel Babiš a EET a vesnické hospody se začaly zavírat. V ten moment mi došlo, že chci vytvořit něco, co nebude Babišovo a co třeba pozvedne lokální kulturu a místo, konkrétně v kraji, který je tak trochu zapomenutý.

Kdy jste vlastně začal pracovat v gastronomii?

Studoval jsem hotelovou školu v Opavě. Po vojně jsem hledal práci a potřeboval peníze, no a tehdy jsem dostal radu od starých kozáků, že abych si pořádně vydělal, musím pracovat v těch nejhorších pivnicích. (smích) První hospoda, ve které jsem dělal, se jmenovala Bruntálské Roští. Po tom, co jsem se učil flambovat a kostit kuřata a pod jménem školy vyhrál několik soutěží, jsem najednou v osm ráno točil piva a naléval tuzemáky. Když si ale projdete deseti hospodami, znáte všechny z Bruntálu i okolí.

hasic-pipa.jpg

Co vás vedlo k založení prvního podniku?

Byla to vlastně trochu náhoda, později jsem si totiž udělal pedagogické minimum a učil jsem  odborné předměty  na gastro školách v okolí. Tehdy jsem se dozvěděl, že je v Brně volná hospoda, která hledá provozovatele. Tak jsem si půjčil od maminky třicet tisíc, sbalil si jedny džíny a triko do igelitky, vzal starou Škodovku a odjel podnikat do Brna. 

Kolik dalších podniků jste založil?

Otevřel jsem desítky barů a hospod nejen v Brně, ale také v Praze, třeba hospoda Ultramarín v hotelu Elit  u Národní třídy, v Prostějově, v Ostravě, Frýdku Místku nebo na Valašsku. To byla doba, kdy Česko zažívalo boom výherních automatů a on si zajel speciálně do Las Vegas, aby zjistil, jak herní kultura funguje a jak udělat dobrý bar s automaty. Vždycky jsem chtěl, aby ten bar nebo hospoda vypadal dobře, aby to nebyla žádná díra. (smích) Kromě toho jsem provozoval také dva kulturní domy. Třeba kulturní dům Rybníček v Opavě jsem otevřel za dvacet dnů a organizoval v něm taneční kurzy pro 700 studentů, jazykové kurzy a pohybová cvičení…. 

pivovarnova.jpg

Za 20 dní? Jde to vůbec?

Byla to moje nejrychleji postavená hospoda. Za dvacet dnů jsem tam postavil záchody, dláždění, vyrobil nábytek. Tak to ale mám. Rád něco rozjedu, postavím, dám všechno do latě a za čtyři roky vyhořím, chci jít zase dál a hospodu předám někomu dalšímu.

Jak dlouho vám trvalo otevření minipivovaru Hasič?

Otevřel jsem ho za za necelý rok ve čtyřpatrové budově kousek od bruntálského náměstí, ve které nebyla voda, topení, ani přípojky. Dnes je v prvním patře restaurace, varna piva. Společně se svými sládky uvaříme přibližně 10 000 litrů piva měsíčně, pořádámé kurzy vaření piva, pečeme pivní dorty nebo koláče a vaříme pivo také pro místní značku Zubatá žába. V současnosti je využitých asi třicet procent celé budovy a představuju si, že by tady mohlo vzniknout třeba ještě ubytování nebo pivní lázně. 

hasic-vyroba.jpg

Jak jste se naučil vařit pivo?

Bylo to samozřejmě dlouhá práce, ale dnes už podle vůně poznám, když pivo není dobré. Je to neuvěřitelná dřina. Každé pivo, které uvaříte, je originál. I když máte stejnou vodu, chmel i slad, výsledek je pokaždé jiný. Několikrát jsme museli vylít tank piva a přemýšleli jsme, co jsme udělali špatně.

Čím je inspirovaný název pivovaru? 

Pojmenoval jsem ho po svém tatínkovi, rodákovi z Bruntálu, který byl starostou místních dobrovolných hasičů a šéfoval třítisícové jednotce. Abych pivovar utáhl, podnikám kromě toho i s realitami. Přesně k tomu je ideální hospoda. Od pradávna byla hospoda zdrojem informací, kde jste se všechno dozvěděli. (smích) Rozhodně to ale není jednoduché podnikání. Hostinský se buď upije, rozvede, nebo všechno prohraje. Rozhodně to ale musí dělat srdcem. (smích)

Kontakt

Pivovar Hasič

Ruská 1448/1, 792 01 Bruntál

web: www.hasicpivo.cz

telefon: +420 739 600 000

e-mail: info@hasicpivo.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Molekuly života: Festival, který nakopne každou vaši buňku

Už vás nebaví unavené tělo, přetížená hlava a touha po vypnutí zůstává jen přáním? Zastavte se. A začněte znovu – od první molekuly. Festival Molekuly života, který se uskuteční 15. června v Levandulovém údolí nedaleko Berouna, není jen dalším dnem plným rozhovorů. Je to restart, který si vaše tělo, mysl i duše zaslouží.

Poker Praha – Kde hrát poker v Praze | Nejlepší kasina a online herny

Zjistěte, která casino Praha nabízejí live a online poker - přehled nejlepších kasin, turnajů, bonusů a užitečných tipů pro turisty i místní hráče.
Reklama
reklama

Kompletní časový line-up vystoupení kapel jubilejního 20. ročníku festivalu Hrady CZ je venku

Na osmi dvoudenních zastávkách po celé republice vystoupí Kabát, Richard Krajčo, Ben Cristovao, Divokej Bill, Wanastovi Vjecy, Pam Rabbit, Marpo, Visací zámek a další

5 důvodů, proč je Řecko každoročně prázdninovým hitem

Následující překlad představuje článek o Řecku jako turistické destinaci, který zdůrazňuje pět hlavních důvodů jeho popularity mezi návštěvníky. Článek kombinuje praktické informace o plážích, historických památkách, kuchyni, klimatu a pohostinnosti s konkrétními doporučeními pro české turisty.

FESTIVAL ARTORZO 2025 ROZEZNÍ GENIUS LOCI HRADU KRAKOVEC JIŽ PO ČTVRTÉ

Tenhle festival není jen o hudbě! Čtvrtý ročník festival ARTORZO přinese na magický hrad Krakovec pořádnou dávku současné hudby, vizuálního umění a dobré atmosféry. Historické kulisy hradu sena dva dny promění v epicentrum elektronické, ambientní i taneční muziky, kde se potkávají IDM,contemporary music, liquid funk i fusion jazz and world music.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.