21. července 2025, svátek má Vítězslav
Pavel Hančil z pivovaru Hasič: Hostinský to musí dělat srdcem

Pavel Hančil z pivovaru Hasič: Hostinský to musí dělat srdcem

Pavel Hančil se v hospodské kultuře pohybuje už od svých osmnácti let a za tu dobu založil a provozoval na šedesát hospod po celém Česku. Před třemi lety se rozhodl, že jeho rodné město kromě wellness a zámku potřebuje také pořádné gastro místo a založil v Bruntále minipivovar a restauraci Hasič, ve kterém si vaří vlastní pivo.

Jak vás napadlo založit minipivovar a restauraci Hasič?

Přišly těžké časy, v hospodách se přestalo kouřit, přišel Babiš a EET a vesnické hospody se začaly zavírat. V ten moment mi došlo, že chci vytvořit něco, co nebude Babišovo a co třeba pozvedne lokální kulturu a místo, konkrétně v kraji, který je tak trochu zapomenutý.

Kdy jste vlastně začal pracovat v gastronomii?

Studoval jsem hotelovou školu v Opavě. Po vojně jsem hledal práci a potřeboval peníze, no a tehdy jsem dostal radu od starých kozáků, že abych si pořádně vydělal, musím pracovat v těch nejhorších pivnicích. (smích) První hospoda, ve které jsem dělal, se jmenovala Bruntálské Roští. Po tom, co jsem se učil flambovat a kostit kuřata a pod jménem školy vyhrál několik soutěží, jsem najednou v osm ráno točil piva a naléval tuzemáky. Když si ale projdete deseti hospodami, znáte všechny z Bruntálu i okolí.

hasic-pipa.jpg

Co vás vedlo k založení prvního podniku?

Byla to vlastně trochu náhoda, později jsem si totiž udělal pedagogické minimum a učil jsem  odborné předměty  na gastro školách v okolí. Tehdy jsem se dozvěděl, že je v Brně volná hospoda, která hledá provozovatele. Tak jsem si půjčil od maminky třicet tisíc, sbalil si jedny džíny a triko do igelitky, vzal starou Škodovku a odjel podnikat do Brna. 

Kolik dalších podniků jste založil?

Otevřel jsem desítky barů a hospod nejen v Brně, ale také v Praze, třeba hospoda Ultramarín v hotelu Elit  u Národní třídy, v Prostějově, v Ostravě, Frýdku Místku nebo na Valašsku. To byla doba, kdy Česko zažívalo boom výherních automatů a on si zajel speciálně do Las Vegas, aby zjistil, jak herní kultura funguje a jak udělat dobrý bar s automaty. Vždycky jsem chtěl, aby ten bar nebo hospoda vypadal dobře, aby to nebyla žádná díra. (smích) Kromě toho jsem provozoval také dva kulturní domy. Třeba kulturní dům Rybníček v Opavě jsem otevřel za dvacet dnů a organizoval v něm taneční kurzy pro 700 studentů, jazykové kurzy a pohybová cvičení…. 

pivovarnova.jpg

Za 20 dní? Jde to vůbec?

Byla to moje nejrychleji postavená hospoda. Za dvacet dnů jsem tam postavil záchody, dláždění, vyrobil nábytek. Tak to ale mám. Rád něco rozjedu, postavím, dám všechno do latě a za čtyři roky vyhořím, chci jít zase dál a hospodu předám někomu dalšímu.

Jak dlouho vám trvalo otevření minipivovaru Hasič?

Otevřel jsem ho za za necelý rok ve čtyřpatrové budově kousek od bruntálského náměstí, ve které nebyla voda, topení, ani přípojky. Dnes je v prvním patře restaurace, varna piva. Společně se svými sládky uvaříme přibližně 10 000 litrů piva měsíčně, pořádámé kurzy vaření piva, pečeme pivní dorty nebo koláče a vaříme pivo také pro místní značku Zubatá žába. V současnosti je využitých asi třicet procent celé budovy a představuju si, že by tady mohlo vzniknout třeba ještě ubytování nebo pivní lázně. 

hasic-vyroba.jpg

Jak jste se naučil vařit pivo?

Bylo to samozřejmě dlouhá práce, ale dnes už podle vůně poznám, když pivo není dobré. Je to neuvěřitelná dřina. Každé pivo, které uvaříte, je originál. I když máte stejnou vodu, chmel i slad, výsledek je pokaždé jiný. Několikrát jsme museli vylít tank piva a přemýšleli jsme, co jsme udělali špatně.

Čím je inspirovaný název pivovaru? 

Pojmenoval jsem ho po svém tatínkovi, rodákovi z Bruntálu, který byl starostou místních dobrovolných hasičů a šéfoval třítisícové jednotce. Abych pivovar utáhl, podnikám kromě toho i s realitami. Přesně k tomu je ideální hospoda. Od pradávna byla hospoda zdrojem informací, kde jste se všechno dozvěděli. (smích) Rozhodně to ale není jednoduché podnikání. Hostinský se buď upije, rozvede, nebo všechno prohraje. Rozhodně to ale musí dělat srdcem. (smích)

Kontakt

Pivovar Hasič

Ruská 1448/1, 792 01 Bruntál

web: www.hasicpivo.cz

telefon: +420 739 600 000

e-mail: info@hasicpivo.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

ZA VŮNÍ BEZU A VÍNA: VÍTEJTE U BARTONÍKŮ

Rodinná firma Bartoník není jen o víně – je to místo, kde se potkávají vůně bezu, sušených bylinek a poctivého venkova. Loni oslavili krásných 15 let od založení a svou radost sdíleli i s návštěvníky – otevřením nového showroomu, kavárny a bistra, kde si můžete v klidu posedět a vychutnat to nejlepší z jejich lokální produkce.

ÚSTÍ SLAVÍ: 100 LET POUTI, 100 LET ZÁŽITKŮ!

V polovině srpna se Ústí nad Orlicí ponoří do slavnostní atmosféry. Od 15. do 17. srpna 2025 se uskuteční 100. ročník Ústecké staročeské pouti – a nebude to jen obyčejný víkend.
Reklama
reklama

Skořicové rolky Cinnamood přicházejí do Česka. Zákazníci si je vychutnají ve dvou pražských prodejnách

Skořicové rolky převážně rostlinného původu, které si získaly srdce zákazníků už na čtyřech evropských trzích, míří do Česka. Značka Cinnamood z Kolína nad Rýnem, dbající na původ surovin a osobní vztah k zákazníkům, otevře své první dvě pobočky v Praze – v ulicích Jungmannova a Náměstí Jiřího z Poděbrad.

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA – S NÁMI LÉTO STOJÍ ZA TO!

Víte, co je brumle, kdo byl fakulant nebo jak vypadá obrázek vyšívaný lidskými vlasy? Prozradí Vám to jedinečná výstava s názvem Poklady z muzea. K vidění bude až do 6. ledna 2026 v jezuitském semináři na Balbínově náměstí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.