26. října 2024, svátek má Erik
Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Vše začalo u zakladatele Toma, který procestoval kus světa od Srí Lanky, přes Indii až do Nepál. Po cestě nacházel inspiraci, ochutnával místní speciality a získal myšlenku. Myšlenku cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj.

produkty.jpg

Co Vás inspirovalo pro vznik značky TOMCHAi?

Určitě to byli moje cesty po zemích orientu. Strávil jsem několik měsíců na Srí Lance, v Nepálu a Indii. Měl jsem možnost poznat místní lidi, dobrovolničit v ašrámech nebo restauracích, cestoval jsem a taky u toho pil hodně masaly :D A když jsem se vrátil, objevil jsem jeden youtube kanál, kde pár z Kanady cestoval v obytném autě a jezdili po akcích se svojí masala chai značkou a dodávali ji do kaváren. Tak jsem si řekl, že to by byla skvělá kombinace pro mě - cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj. TOMCHAi je na trhu od roku 2020 a v roce 2022 se ke mě přidala moje žena Bára, se kterou firmu rozvíjíme dodnes.

Jakým způsobem vybíráte suroviny a koření pro vaše čaje?

Všechny směsi míchám s inspirací ajurvédy. Jedná se o holistický přístup k životu a péči o zdraví - duševní i fyzické. Směsi jsou tedy funkčním nástrojem pro psychickou pohodu, lepší trávení, podporu dobrého spánku či nabuzení po ránu. Suroviny nejdříve vybírám dle účinků, a pak ladím lahodnou chuť. Naším cílem je totiž i skvělý chuťový zážitek.

masala-chai-zatisi.jpg

Podporujete lokální zemědělce?

Většina koření se nepěstuje v ČR, aktuálně tedy nikoliv. Co se týče koření a čajů, naše vize je ,,direct trade,, tedy odebírání surovin přímo z farem, kde známe farmáře i podmínky pěstování. Vše ostatní odebíráme co nejvíce z Česka - obaly, doplňkový prodej, služby, atd. Záleží nám na tom, abychom maximálně podpořili lokální trh a ekonomiku. Navíc nás moc baví se propojovat s dalšími firmami, které dělají svou práci poctivě a ideálně s přesahem :)

Jaké čaje si můžeme od Vás pořídit?

Čajové směsi máme tři. iNDiAN MASALA s černým čajem Assam se hodí skvěle na ráno. Já ji piju pravidelně ke snídani jen s vodou, tedy připravenou jako čajový výluh. Tato směs se ale dá vařit s mlékem a vznikne tak lahodný nápoj Masala Chai / Chai Latte. GOOD ViBES je úžasná směs na balancování horka - vnitřního ohně (ágní) i toho vnějšího. Je vhodná na popíjení během produktivní části dne a pomáhá zklidňovat zažívání. iNDiAN MASALA, ale tentokrát s Honeybushem je nejlepší večer. Honeybush je divoký keř a neobsahuje žádný kofein. Je za to plný antioxidantů, a tak je prima si ho připravit buď s mlékem, a nebo třeba s medem a citronem před spaním.

dsc09111.jpg

Jaký je rozdíl mezi: Masala Chai a Chai Latte?

Jedná se v podstatě o názvosloví. Oba nápoje jsou z obdobného koření (skořice, kardamon, badyán, hřebíček, pepř,...) a oba nápoje jsou s mlékem. V Indii má Masala Chai hodně výraznou čajovou chuť a používají většinou méně mléka a více vody. Chai Latte je takový náš západní styl - našlehané mléko, připravují ho většinou v kavárnách a často je to hodně mléčný nápoj, který je navoněný kořením. Akorát směsi na Chai Latte jsou na trhu často instantní, plné cukru a dalších aditiv. To bychom rádi změnili :)

Máte nějaké vlastní tajné recepty nebo unikátní kombinace koření pro vaše MASALA čaje?

Naše receptury jsou originální, všechny jsem je sestavoval sám dle své chuti a ajurvédských principů. Ne jednou jsem slyšel, že ta směs je ,,fakt vyladěná,,. Upřímně i po pár letech, co masalu dělám, si na ni prostě osobně pokaždé pochutnám :D Když si vařím masala chai, rád ho připravuji s kravským mlékem a sladím panelou. Tajný trik je se špetkou soli, to nápoj zvedne ještě na vyšší level :) nebo mléko našlehat, to je dobrota.

vareni-tomchai.jpg

Máte nějaké plány na budoucnost týkající se rozšíření sortimentu nebo vstupu na nové trhy?

Nedávno jsme zrovna vypustili dlouho připravovanou novinku - Kakao Masalu, ve spolupráci s Kus Kakaa. Jedná se o 100% kakao z Peru s naší extra jemně mletou směsí koření. Byl to hit Vánoc a pořád nám to mizí pod rukama :) Do tohoto roku mám záměr přidat ještě jednu sypanou čajovou směs a také nový produkt Chai Latte, který bude super jednoduchý na přípravu. A tak si náš elixír bude moci připravit opravdu každý.

tommcc.png

V čem bude váš nový produkt na Chai latte unikátní?

Oproti tradičním sypaným směsím na Masala Chai, které se musí vařit v mléce s vodou, bude tento produkt mnohem jednodušší na přípravu. Bude to takový jemný pudr, který můžete jen rozmíchat v tekutině. Na trhu jsou směsi hodně sladké a také s příměsí různých aditiv, éček nebo ztužovačů pěny. Tyto přidané látky určitě vynecháme a chceme na trh přinést čistou a poctivou variantu, kdy požitím tohoto nápoje svému tělu prospějete :) Bude to tedy pro přípravu na doma i do vytíženého provozu v kavárně nebo bistrech.

Kde Vás můžeme potkat v letošním roce? Třeba na veletrhu nebo na festivalu?

Letos se můžeme potkat na Dyzajn Marketu, Healing Festivalu nebo letos poprvé snad i na Colors of Ostrava :) Ale když je chladno, tak na Dyzajnu v Praze nás potkáte vždycky :)

www.tomchai.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Podzim v hrníčku: Ochutnejte dýňové latté a další lahodné nápoje z kávy. Víte, který vás zahřeje nejvíc?

Podzim je tady a s ním přichází čas na teplé nápoje, které nás zahřejí nejen na těle, ale i na duši. Pumpkin Spice Latté se stalo neodmyslitelnou součástí podzimních dní. Tato lahodná kombinace dýně a koření si získala srdce kávových nadšenců po celém světě. Původně se objevila v USA na začátku nového tisíciletí a od té doby neztrácí na popularitě. Proč je ale tato sezónní pochoutka tak oblíbená a jak si ji můžete snadno připravit doma? A pokud zrovna dýni nemusíte, jaké další podzimní nápoje vám dokážou rozzářit den?

Konference SOCAIETY 2050 | Quo vadis homo? O budoucnosti lidstva a světa AI

Cílem konference SOCAIETY 2050 | Quo vadis homo? Je diskuze o dalším vývoji člověku vlivem AI na jeho budoucnost. Konference je organizovaná formou diskuzních panelů.

Oslavte International Gin & Tonic Day s top značkami od Pernod Ricard Czech Republic

Ikonický koktejl Gin & Tonic slaví svůj den 19. října a Pernod Ricard Czech Republic při této příležitosti přináší tipy na ty nejlepší značky ginů ze svého portfolia spolu s doporučením na koktejly. Sáhněte po osvědčené klasice, jakou je londýnský suchý typ ginu Beefeater, nově i v nealkoholické variantě, nebo zvolte superprémiový italský gin Malfy, německý gin Monkey 47 či ultraprémiový japonský KI NO BI. Ať už si osvěžující drink namícháte doma nebo si ho objednáte v oblíbeném baru, oslavte tento den ve velkém stylu – vychutnejte si samotný život, přátelství a radost z jednoduchých věcí, mezi které patří i sklenka dokonale vyváženého ginu s osvěžujícím tonikem. International Gin & Tonic Day je ideální příležitostí objevovat nové chutě, experimentovat s různými kombinacemi a nechat se inspirovat světovými trendy v míchání koktejlů.

Hotel Podlesí a Pohádková vesnička se nachází v malebné části Vysočiny nedaleko Nového Města na Moravě

Hotel Podlesí a Pohádková vesnička se nachází v malebné části Vysočiny nedaleko Nového Města na Moravě. Netradiční resort nabízí širokou škálu služeb: ubytování v moderních hotelových pokojích, originálních pohádkových apartmánech a stylových plně vybavených chaloupkách.

Vše co potřebujete vědět o příspěvku na bydlení

Příspěvek na bydlení představuje dávku, která přispívá osobám nebo rodinám při úhradě nákladů souvisejících s bydlením. V následujících řádcích se blíže podíváme na to, kdo má nárok na příspěvek na bydlení, jak o něj zažádat a jaké jsou pro rok 2024 dostupné dotace spojené s bydlením.

Hotel Kouty – Ideální místo pro firemní akce v srdci Česka

Hledáte perfektní prostředí pro pořádání firemních akcí, teambuildingů či konferencí? Hotel Kouty, zasazený do malebné přírody Vysočiny, nabízí klidné a inspirativní prostředí, které je ideální pro pracovní setkání i regeneraci.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.