Co Vás inspirovalo pro vznik značky TOMCHAi?
Určitě to byli moje cesty po zemích orientu. Strávil jsem několik měsíců na Srí Lance, v Nepálu a Indii. Měl jsem možnost poznat místní lidi, dobrovolničit v ašrámech nebo restauracích, cestoval jsem a taky u toho pil hodně masaly :D A když jsem se vrátil, objevil jsem jeden youtube kanál, kde pár z Kanady cestoval v obytném autě a jezdili po akcích se svojí masala chai značkou a dodávali ji do kaváren. Tak jsem si řekl, že to by byla skvělá kombinace pro mě - cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj. TOMCHAi je na trhu od roku 2020 a v roce 2022 se ke mě přidala moje žena Bára, se kterou firmu rozvíjíme dodnes.
Jakým způsobem vybíráte suroviny a koření pro vaše čaje?
Všechny směsi míchám s inspirací ajurvédy. Jedná se o holistický přístup k životu a péči o zdraví - duševní i fyzické. Směsi jsou tedy funkčním nástrojem pro psychickou pohodu, lepší trávení, podporu dobrého spánku či nabuzení po ránu. Suroviny nejdříve vybírám dle účinků, a pak ladím lahodnou chuť. Naším cílem je totiž i skvělý chuťový zážitek.
Podporujete lokální zemědělce?
Většina koření se nepěstuje v ČR, aktuálně tedy nikoliv. Co se týče koření a čajů, naše vize je ,,direct trade,, tedy odebírání surovin přímo z farem, kde známe farmáře i podmínky pěstování. Vše ostatní odebíráme co nejvíce z Česka - obaly, doplňkový prodej, služby, atd. Záleží nám na tom, abychom maximálně podpořili lokální trh a ekonomiku. Navíc nás moc baví se propojovat s dalšími firmami, které dělají svou práci poctivě a ideálně s přesahem :)
Jaké čaje si můžeme od Vás pořídit?
Čajové směsi máme tři. iNDiAN MASALA s černým čajem Assam se hodí skvěle na ráno. Já ji piju pravidelně ke snídani jen s vodou, tedy připravenou jako čajový výluh. Tato směs se ale dá vařit s mlékem a vznikne tak lahodný nápoj Masala Chai / Chai Latte. GOOD ViBES je úžasná směs na balancování horka - vnitřního ohně (ágní) i toho vnějšího. Je vhodná na popíjení během produktivní části dne a pomáhá zklidňovat zažívání. iNDiAN MASALA, ale tentokrát s Honeybushem je nejlepší večer. Honeybush je divoký keř a neobsahuje žádný kofein. Je za to plný antioxidantů, a tak je prima si ho připravit buď s mlékem, a nebo třeba s medem a citronem před spaním.
Jaký je rozdíl mezi: Masala Chai a Chai Latte?
Jedná se v podstatě o názvosloví. Oba nápoje jsou z obdobného koření (skořice, kardamon, badyán, hřebíček, pepř,...) a oba nápoje jsou s mlékem. V Indii má Masala Chai hodně výraznou čajovou chuť a používají většinou méně mléka a více vody. Chai Latte je takový náš západní styl - našlehané mléko, připravují ho většinou v kavárnách a často je to hodně mléčný nápoj, který je navoněný kořením. Akorát směsi na Chai Latte jsou na trhu často instantní, plné cukru a dalších aditiv. To bychom rádi změnili :)
Máte nějaké vlastní tajné recepty nebo unikátní kombinace koření pro vaše MASALA čaje?
Naše receptury jsou originální, všechny jsem je sestavoval sám dle své chuti a ajurvédských principů. Ne jednou jsem slyšel, že ta směs je ,,fakt vyladěná,,. Upřímně i po pár letech, co masalu dělám, si na ni prostě osobně pokaždé pochutnám :D Když si vařím masala chai, rád ho připravuji s kravským mlékem a sladím panelou. Tajný trik je se špetkou soli, to nápoj zvedne ještě na vyšší level :) nebo mléko našlehat, to je dobrota.
Máte nějaké plány na budoucnost týkající se rozšíření sortimentu nebo vstupu na nové trhy?
Nedávno jsme zrovna vypustili dlouho připravovanou novinku - Kakao Masalu, ve spolupráci s Kus Kakaa. Jedná se o 100% kakao z Peru s naší extra jemně mletou směsí koření. Byl to hit Vánoc a pořád nám to mizí pod rukama :) Do tohoto roku mám záměr přidat ještě jednu sypanou čajovou směs a také nový produkt Chai Latte, který bude super jednoduchý na přípravu. A tak si náš elixír bude moci připravit opravdu každý.
V čem bude váš nový produkt na Chai latte unikátní?
Oproti tradičním sypaným směsím na Masala Chai, které se musí vařit v mléce s vodou, bude tento produkt mnohem jednodušší na přípravu. Bude to takový jemný pudr, který můžete jen rozmíchat v tekutině. Na trhu jsou směsi hodně sladké a také s příměsí různých aditiv, éček nebo ztužovačů pěny. Tyto přidané látky určitě vynecháme a chceme na trh přinést čistou a poctivou variantu, kdy požitím tohoto nápoje svému tělu prospějete :) Bude to tedy pro přípravu na doma i do vytíženého provozu v kavárně nebo bistrech.
Kde Vás můžeme potkat v letošním roce? Třeba na veletrhu nebo na festivalu?
Letos se můžeme potkat na Dyzajn Marketu, Healing Festivalu nebo letos poprvé snad i na Colors of Ostrava :) Ale když je chladno, tak na Dyzajnu v Praze nás potkáte vždycky :)