Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Vše začalo u zakladatele Toma, který procestoval kus světa od Srí Lanky, přes Indii až do Nepál. Po cestě nacházel inspiraci, ochutnával místní speciality a získal myšlenku. Myšlenku cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj.

produkty.jpg

Co Vás inspirovalo pro vznik značky TOMCHAi?

Určitě to byli moje cesty po zemích orientu. Strávil jsem několik měsíců na Srí Lance, v Nepálu a Indii. Měl jsem možnost poznat místní lidi, dobrovolničit v ašrámech nebo restauracích, cestoval jsem a taky u toho pil hodně masaly :D A když jsem se vrátil, objevil jsem jeden youtube kanál, kde pár z Kanady cestoval v obytném autě a jezdili po akcích se svojí masala chai značkou a dodávali ji do kaváren. Tak jsem si řekl, že to by byla skvělá kombinace pro mě - cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj. TOMCHAi je na trhu od roku 2020 a v roce 2022 se ke mě přidala moje žena Bára, se kterou firmu rozvíjíme dodnes.

Jakým způsobem vybíráte suroviny a koření pro vaše čaje?

Všechny směsi míchám s inspirací ajurvédy. Jedná se o holistický přístup k životu a péči o zdraví - duševní i fyzické. Směsi jsou tedy funkčním nástrojem pro psychickou pohodu, lepší trávení, podporu dobrého spánku či nabuzení po ránu. Suroviny nejdříve vybírám dle účinků, a pak ladím lahodnou chuť. Naším cílem je totiž i skvělý chuťový zážitek.

masala-chai-zatisi.jpg

Podporujete lokální zemědělce?

Většina koření se nepěstuje v ČR, aktuálně tedy nikoliv. Co se týče koření a čajů, naše vize je ,,direct trade,, tedy odebírání surovin přímo z farem, kde známe farmáře i podmínky pěstování. Vše ostatní odebíráme co nejvíce z Česka - obaly, doplňkový prodej, služby, atd. Záleží nám na tom, abychom maximálně podpořili lokální trh a ekonomiku. Navíc nás moc baví se propojovat s dalšími firmami, které dělají svou práci poctivě a ideálně s přesahem :)

Jaké čaje si můžeme od Vás pořídit?

Čajové směsi máme tři. iNDiAN MASALA s černým čajem Assam se hodí skvěle na ráno. Já ji piju pravidelně ke snídani jen s vodou, tedy připravenou jako čajový výluh. Tato směs se ale dá vařit s mlékem a vznikne tak lahodný nápoj Masala Chai / Chai Latte. GOOD ViBES je úžasná směs na balancování horka - vnitřního ohně (ágní) i toho vnějšího. Je vhodná na popíjení během produktivní části dne a pomáhá zklidňovat zažívání. iNDiAN MASALA, ale tentokrát s Honeybushem je nejlepší večer. Honeybush je divoký keř a neobsahuje žádný kofein. Je za to plný antioxidantů, a tak je prima si ho připravit buď s mlékem, a nebo třeba s medem a citronem před spaním.

dsc09111.jpg

Jaký je rozdíl mezi: Masala Chai a Chai Latte?

Jedná se v podstatě o názvosloví. Oba nápoje jsou z obdobného koření (skořice, kardamon, badyán, hřebíček, pepř,...) a oba nápoje jsou s mlékem. V Indii má Masala Chai hodně výraznou čajovou chuť a používají většinou méně mléka a více vody. Chai Latte je takový náš západní styl - našlehané mléko, připravují ho většinou v kavárnách a často je to hodně mléčný nápoj, který je navoněný kořením. Akorát směsi na Chai Latte jsou na trhu často instantní, plné cukru a dalších aditiv. To bychom rádi změnili :)

Máte nějaké vlastní tajné recepty nebo unikátní kombinace koření pro vaše MASALA čaje?

Naše receptury jsou originální, všechny jsem je sestavoval sám dle své chuti a ajurvédských principů. Ne jednou jsem slyšel, že ta směs je ,,fakt vyladěná,,. Upřímně i po pár letech, co masalu dělám, si na ni prostě osobně pokaždé pochutnám :D Když si vařím masala chai, rád ho připravuji s kravským mlékem a sladím panelou. Tajný trik je se špetkou soli, to nápoj zvedne ještě na vyšší level :) nebo mléko našlehat, to je dobrota.

vareni-tomchai.jpg

Máte nějaké plány na budoucnost týkající se rozšíření sortimentu nebo vstupu na nové trhy?

Nedávno jsme zrovna vypustili dlouho připravovanou novinku - Kakao Masalu, ve spolupráci s Kus Kakaa. Jedná se o 100% kakao z Peru s naší extra jemně mletou směsí koření. Byl to hit Vánoc a pořád nám to mizí pod rukama :) Do tohoto roku mám záměr přidat ještě jednu sypanou čajovou směs a také nový produkt Chai Latte, který bude super jednoduchý na přípravu. A tak si náš elixír bude moci připravit opravdu každý.

tommcc.png

V čem bude váš nový produkt na Chai latte unikátní?

Oproti tradičním sypaným směsím na Masala Chai, které se musí vařit v mléce s vodou, bude tento produkt mnohem jednodušší na přípravu. Bude to takový jemný pudr, který můžete jen rozmíchat v tekutině. Na trhu jsou směsi hodně sladké a také s příměsí různých aditiv, éček nebo ztužovačů pěny. Tyto přidané látky určitě vynecháme a chceme na trh přinést čistou a poctivou variantu, kdy požitím tohoto nápoje svému tělu prospějete :) Bude to tedy pro přípravu na doma i do vytíženého provozu v kavárně nebo bistrech.

Kde Vás můžeme potkat v letošním roce? Třeba na veletrhu nebo na festivalu?

Letos se můžeme potkat na Dyzajn Marketu, Healing Festivalu nebo letos poprvé snad i na Colors of Ostrava :) Ale když je chladno, tak na Dyzajnu v Praze nás potkáte vždycky :)

www.tomchai.cz

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.