Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
Tvůrkyně parfémů Ing. Kira Pangéro: Moje práce je jako malování obrazů

Tvůrkyně parfémů Ing. Kira Pangéro: Moje práce je jako malování obrazů

Poznejte svět plný neobjevených vůní! Kira Pangéro z Alhambra Bioesence je tvůrkyní netradičních parfémů a její práce není jen povoláním, ale i posláním, které dělá radost lidem nejen v Česku, ale i v zahraničí. O tom, čím si jí tato práce získala, proč pravidelně vyráží do zahraničí sbírat inspiraci nebo jak parfémy vybírat, se rozpovídala v našem rozhovoru.

Jak jste se k tvorbě parfémů dostala a čím si Vás tento smyslný svět ziskal?

Krása vůní je svět sám o sobě. Parfém - obraz, který tvůrce maluje, tvoří a nakonec je pro něj sám inspirací. Stejně tak i tvorba receptur parfémů. Jedná se o kreativní záležitost, tvorba, která povznáší a přináší do života něco nového, neobvyklého, něco, co nikdo jiný před Vámi ještě nesdělil. Je to podpis, stopa v nové tvůrčí oblasti. Stejně jako obraz. Jedná se o kreativní záležitost, tvorbu parfému, který přináší do života nové vjemy, pocity a emoce. Výroba parfémů je již jen technická záležitost. Já se věnuji kreativní tvorbě receptur parfémů, které jsou neobvyklé, nové a něčím neuchopitelné. Jdou mimo konzumní módní styl v oblasti parfémů, které si běžně koupíte v obchodě. Jdou mimo čas a prostor, prohlubují naše vnímání, smysly a pocity. Parfémy Alhambra přináší do života vzkaz z našeho podvědomí a zároveň informace o léčivé síle rostlin. Parfémy Alhambra nás propojí s vlastním vnitřním světem, který postupně rozkrývají a přináší poznání Duše. Vytvořit nový zajímavý parfém je jako namalovat obraz. A tím si mne svět parfémů získal.

alhambrakira.jpg

Kvůli své práci často cestujete za vzděláním, čím jsou pro Vás tyto cesty důležité?

Pro mne, jako tvůrce receptur parfémů je vždy zajímavé navštívit místo, v němž je otištěna kombinace různých květin, stromů, Země, živočichů a jiných pachů, které se společně mísí a vytváří nesmazatelnou stopu, která se vtiskne do podvědomí. Tuto stopu moje smysly vnímají, a já se ji snažím zachytit do vůně tj. nového parfému. Mozek tak funguje, někam přijdete a vnímate okolí, nejen to, co cítíte, ale i to jak se tam cítíte. Mozek je náš počítač, který vyhodnocuje okolí a ukládá všechny vjemy a pachové stopy do našeho podvědomí. Vytáhne je, když to nejméně očekáváme. Pamatuje si to nejméně očekávatelné. Mozek je jako knihovna, zakládá do složek a různých šuplíků a Vy si pak později můžete vybrat informaci, kterou potřebujete, třeba jakoukoliv vzpomínku, stačí se soustředit a odpoutat se od vyrušujících podnětů jako je třeba mobilní telefon nebo počítač. Každý parfém je osobitý, spojený s určitým zážitkem, každý parfém, který najdete v e-shopu, zároveň něco zobrazuje. Jedná se o kombinace ingrediencí, které mají potvrzené léčivé účinky. Věnuji se tomu, abych přinesla do života něco nového, něco, co mám pocit, že nám v životě chybí. Je velmi snadné používat a rozvíjet svoji osobnost pomocí vůní, protože vůně vnímáme podprahově a můžeme se s nimi cítit velmi dobře a snadno se rozvíjet. Je snadné rozvíjet, kultivovat naši osobnost a emoce pomocí vůní. A pokud jsou ingredience přírodní a čisté, neředěné, vůně pak mohou přinášet do života klid, porozumění, pohodu a řadu léčivých momentů. A to zajisté dnes všichni oceníme (úsměv).

Jaké použiváte suroviny a odkud je odebíráte?

Jednotlivé ingredience, které pouzívám na tvorbu a výrobu, pocházejí z ekocertifikovaného zemedělství ve Francii. Ekocertifikované znamená, že produkty nejsou ošetřené chemickými postřiky, v mnoha případech se sbírají ručně. Také dovážím ingredience z Indie, Anglie a jiných částí světa. Existují ingredience jako santálové dřevo, které mám z Austrálie a také z Indie. Každé santálové dřevo voní trochu jinak, to místo, kde stromy rostou se otiskne do dřeva. A to je zajímavé. V některých parfémech je santálové dřevo z Indie a v jiných z Austrálie. Nevím, nakolik konzumenti ten jemný rozdíl poznají, ale já ano (úsměv).

alhambravanilla.jpg

Jak vybrat parfém sobě nebo někomu blízkému?

Pokud si vybíráte parfém, ideální je vybírat si parfém sám pro sebe. Parfém je osobní záležitost, jste to Vy, je to Váš vnitřní svět. Když vidím, jak žena a muž přijde do obchodu, ona se něčím postříká a dá mu svoji ruku pod nos a řekne: "Jak ti to voní ? " a on přitom myslí třeba na auto, tak se tomu musím smát. Já chápu ten pocit ženy, která si přeje, aby svému muži voněla. Avšak, ta žena svému muži již voní, protože jsou spolu. To je základní lidský instinkt, že si vybíráme partnery, kteří nám voní. Většinou nejste s někým, kdo Vám nevoní :). Může být poblém, když ženy používají antikoncepci, to je pak jejich smysl pro vnímání osobní vůně muže omezený. Může se stát, že když žena antikoncepci vysadí, její partner ji přestane vonět :). To se všechno může stát. Ale většina lidí si to neuvědomuje, nespojí si to. Takže zpět k výběru parfému - ideální je, když si vůni vybíráme sami pro sebe. To si vybereme nejlépe. Vaše vůně je s námi, protože si ji na sebe nastříkáme, nestříkáme ji na partnera, nebo kamarádku.  Když parfém použijeme, smísí se s naší osobní vůní a vznikne nová neopakovatelná záležitost, jsme to My a Parfém. Není ani potřeba sdělovat, jaký máme parfém, co je to za značku. Je to tajemství, je to součást vaší osobnosti Vy a Váš parfém. Je to tajemství, je to Váš vnitřní svět, o který se dělíme jen někdy a s někým.

Co všechno o sobě můžeme dát okolí vůní najevo?

Ideální je, když je naše pachová stopa v okolí co nejjemnější, tedy neruší do dálky. Některé vůně mohou být skutečně trvanlivé, a jak se říká drží i několik dní. Například přírodní ingredience oud - je to krásná zemitá vůně, která stabilizuje emoce, a my se cítíme velmi dobře ukotveni v aktuální realitě. Jedná se o velmi silnou vůni, pokud ji použijete hodně, je na Vás i několik dní nebo týdnů. Vyrábí se tak, že se stromy infikují určitým druhem bakterie a tato vůně se tvoří v tzv. nádorech tohoto infikovaného stromu. Pak se čistí a zpracovává, aby se mohla používat do parfémů. Je to velmi intenzivní vůně a je potřeba ji používat opatrně. Mnohé z chemických vůní jsou velmi intenzivní, obsahují chemické boosters a stabilizátory parfému, které způsobí, že parfém se rychle rozvoní a dlouho drží na vašíkůži. To je však nepřirozené. Stejně tak ve skupině lidí některé vůně mohou být náročné či přímo dráždí okolí. Proto je vhodné používat vůni jemně a do vlasů, neboť hlava je tepelný zářič a parfém se postupně rozvíjí a voní ve Vašem nejbližším okolí. To je příjemná vzpomínka pro lidi, které se s Vámi setkají, vždy si budou pamatovat, že jste krásně voněl. Vzpomínky přitahují, nejlépe pokud jsou příjemné.

alhambralouka.jpg

Od kdy lidstvo zná a vyrábí parfémy a vůně?

Parfémy a Vůně se používali v dávné minulosti - myrha, kadidlo. Mákokdo ví, že první chemik, parfumerka byla žena - Tapputi BelateKallim, které používala destilaci a dokázala se svojí kolegyní, jejíž jméno se bohužel nedochovalo, vytvořit krásné vůně. Říkalo se o ní, že svými parfémy okouzlovala mnohé muže. Tapputi BelateKallim pocházela z Babylonu, používala květiny, oleje, cypřiš, myrhu a balsám. Byla to velmi mocná a vlivná žena, měla na starosti chrámové rituály Královského paláce.  Posledních 7 parfémů, které jsem za poslední 6 měsíců vytvořila a ještě nejsou v e-shopu - Alienor, Arwen, Belié, Fontanela, Jupiter, Venuše a Artemis jsou odkazem a inspirací na dílo první chemičky a parfumerky světa - Tapputi BelateKallim. Jsou to úplně jiné vůně, než jsem doposud vytvořila. Byla to velmi zajímavá inspirativní práce.

V čem jsou jiné oproti Vaší běžné tvorbě?

Jsou zcela nadčasové, jemné, něžné, ale vnímáte je na sobě velmi dlouho, odvádí do jiných sfér. A to je jedna z vlastností parfémů - když používáte parfém - sníte, oblékáte se do krajkové vůně, zahalujete své tělo a smysly podle libosti a vkusu svých přání a tužeb. I když si to nahlas nepřiznáte, používáte jemnohmotnou magii voňavých tonů parfému.

alhambraprodukt.jpg

Kde si můžeme parfémy Alhambra objednat?

Parfémy Alhambra si v dnešní době můžete objednat na e-shopu. V eshopu naleznete jasný a smysluplný popis zboží, nejen ingrediencí, ale i toho, co používání vybrané vůně do vašeho života přinese. Pokud chcete, můžete si uvědomit, co a jak se Vám v životě děje a jen Vy sami budete vědět proč. Jedná se o vůně, které Vám přinesou do života zábavu, ale i mnohé poznání svých vlastních pocitů a vjemů. A k tomu uvolnění má přece dojít, abychom se cítili dobře. Já osobně používám mnoho svých vůní a čistých ingrediencí podle potřeby a aktuální životní situace. Alhambra parfémy mi pomáhají každý den překonávat a rozvíjet samu sebe. Vůně se prodávají do celého světa, existuje i anglická verze eshopu a platby v eurech. V roce 2019 jsem se zúčastnila mezinárodní výstavy v Dubaji, která mi přinesla mnoho kontaktů a zajímavých postřehů. Tento rok plánuji vystavovat v Abú Dhabí. V před-covidové době jsem měla obchod v Praze na Malé Straně a v Českém Krumlově. V dnešní době zatím k otevření ateliéru nedošlo. Produkty jsou k dispozici na internetu. A krásná zpráva je, že je vytvořeno 7 novinek, které budu brzy zdobit stránky e-shopu.

Kontakt
Alhambra Parfumer s.r.o.
Ing. Kira Pangéro
e-mail: KiraPangero@gmail.com
web: www.alhambra-bioesence.cz/cs/
e-shop: www.eshop.alhambra-bioesence.cz/cs/
telefon: +420 602 878 962

ČTĚTE DÁLE

Do Divadla Lucie Bílé míří francouzská novinka s Vlasákovou a Etzlerem

Divadlo Lucie Bílé v pražské Karlově ulici připravilo před koncem divadelní sezóny ve spolupráci s Agenturou Harlekýn další činoherní premiéru. V nové francouzské komedii Co to píšeš, miláčku se diváci mohou těšit nejen na vybroušené dialogy, ale také na herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera.

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Patříte mezi meteosenzitivní jedince? Jak počasí ovlivňuje náš krevní tlak či psychiku.

Už naše babičky říkaly: „Bude pršet, cítím to v kostech.“ Má ale počasí opravdu dopad na to, jak se cítíme? Zcela jistě. A vedle vlivu na pohybovou soustavu má dopad také na náš krevní tlak. Lidé s onemocněním srdce a cév by proto měli možný vliv počasí brát vážně. Pokud navíc patří mezi takzvané meteosenzitivní jedince, musí své každodenní chování přizpůsobit nejen svému onemocnění, ale i počasí. Vedle konzultace se svým lékařem, který by měl o zvýšeném vlivu počasí na zdraví svého pacienta vždy vědět, je spolehlivou prevencí kardiovaskulárních komplikací zdravý pohyb přiměřený věku a zdravotnímu stavu kardiaka.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.