Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
16. dubna 2024, svátek má Irena
Zbigniew Kalina: Komedie miluju

Zbigniew Kalina: Komedie miluju

Po Bohovi masakru se Zbigniew Kalina představí kladenským divákům v komedii Klíčovou dírkou. S držitelem Ceny Thálie jsme si v prvním týdnu zkoušení povídali nejen o březnové premiéře.

Spolupracuješ se soubory napříč republikou. Hostuješ ve velkých kamenných divadlech i na komorních scénách. V jakém prostoru se jako herec cítíš dobře? A jak vnímáš kladenský divadelní sál? 

Pro mě menší sál znamená menší herecké vypětí. Můžu mluvit civilněji, volit jemnější prostředky, nemusím myslet na to, že každé moje slovo musí chytit i divák na druhém balkóně. Kladenský sál vnímám ve dvou rovinách. Jednak jako divák, to si ho nemůžu vynachválit pro jeho pohodlnost. A pak jako herec - a tady už se dostávám k problematické akustice, kdy je nutné, aby artikulace byla ještě preciznější než v jiných divadlech. A ve hře, kterou právě na Kladně zkouším, je mraky textu, který je nesmírně květnatý, plný bonmotů a slovního a konverzačního humoru. Čili pokud mi nebude rozumět, budu v čudu. 

Britský text Klíčovou dírkou je plný černého, nekorektního a často i absurdního humoru. Jaký máš vztah ke komediím a je ti tenhle styl blízký? 

Obecně komedie miluju. Jakékoliv: situační, absurdní, černé…Tato má ze všeho trochu, přesto se dosti vymyká všem, ve kterých jsem doposud hrál. Její hlavní síla je ve slově čili více než kterákoliv jiná komedie klade nároky na hereckou techniku vystavění slovního gagu a jeho pointování. Či na nahrání na gag a posléze smečování. Či na temporytmus dialogu. Je to těžká práce nad textem, aby nebyl zašumlovaný a aby i složité souvětí působilo přirozeně. Bude to jistě složitá cesta k výsledku, ale já mám takové výzvy rád. 

V připravované hře se představíš jako Dr. Prentice, jak si k němu hledáš cestu? Máte něco společného a v čem se naopak lišíte? 

Rozhodně nejsem tak pohotový a vtipný jako on. O pár společných vlastnostech bych věděl, ale raději o nich pomlčím. Jak k němu budu hledat cestu, to opravdu netuším.Teprve zítra nás čeká 1.aranžovaná zkouška. Ale řekl bych, že ta se nebude v ničem lišit od ostatních: prostě se budu stydět a cítit se trapně.

S velkou rolí se obvykle váže také velké množství textu. Kde se nejlépe učíš nový text? A máš nějakou fintu, jak repliky rychle dostat do hlavy?

Prostě je třeba se to nadrtit. Můj problém učení textu doma je, že prokrastinuju, jak jen to jde. Výsledkem je potom dokonale uklizený byt. Nejlepší je to v kavárně. Už jsem si zvykl na to, že kavárenští hosté na mě koukají jako na blázna, když si pomáhám mimikou a němě prožívám každou repliku. Svízel u tohoto textu je, že věty nelze občas formulovat vlastními slovy. Tady je jazyk tak květnatý, že by tím ta hra utrpěla. 

Jsi pracovně hodně vytížený. Jak ale rád trávíš čas, když nehraješ, nezkoušíš, zkrátka, když nic nemusíš? 

Spím, uklízím, spím a uklízím.

 

www.divadlokladno.cz

ČTĚTE DÁLE

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Unikátní dokument Tady Havel, slyšíte mě? v kinech již tento týden!

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života... Časosběrný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života. Film vstoupí do kin ve čtvrtek 11. dubna.

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE, která se stará o repertoár Freddie Mercuryho a Queen, je jednou z nejžádanějších kapel v České republice. Právě díky preciznímu provedení písní světové rockové legendy v původních aranžích a tóninách se skupina těší tak veliké oblibě. Skupina oslaví milník své kariéry ve velkém stylu. Pro své fanoušky si připravila dva koncerty, které se uskuteční 18. a 19. dubna 2024 v pražském O2 universu. Kapela QUEENIE má za sebou už 5 vlastních koncertů v O2 areně, a proto se dohodli na tom, že narozeniny oslaví spíše v „rodinném duchu“.

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Smyčce Pražského filmového orchestru v Rokoku

Smyčce Pražského filmového orchestru se svým dirigentem Jiřím Koryntou v poutavém podání přináší nový koncertní program složený z hudby světoznámých snímků, seriálů, muzikálů a videoher.