31. května 2025, svátek má Kamila

Tentokrát si v naší rubrice proklepneme barmana a majitele Jo´s Cocktails & Diner Tomáše Kučeru. V gastronomii se pohybuje už řadu let, obsluhoval významné osobnosti, stal se osobním barmanem Roberta De Nira a vždycky když ho navštívíte, tak Vás přivítá s otevřenou náručí a s úsměvem od ucha k uchu.

 

Co jsi chtěl dělat jako malý kluk?

Chtěl jsem být podnikatelem. Možná je to divný, ale vždycky jsem chtěl v životě něčeho dosáhnout a mít za tu svou snahu taky nějaké slušné peníze. Hlavně jako malý kluk jsem si vždycky myslel, že podnikatel se má dobře, má pěkný auto, hezký dům a všude otevřené dveře. Ale jak teď sám podnikám, tak jsem pochopil, že to tak jednoduché není. V práci jsem od rána do večera, mám velkou zodpovědnost a navíc tohle všechno na úkor soukromého života. Domu se chodím akorát vyspat a na nové auto teprve čekám.

 

Kdy Tě poprvé napadlo, že budeš pracovat v pohostinství a posléze se staneš barmanem a majitelem restaurace?

Přivedla mě k tomu kamarádka, která měla vystudovanou vysokou hotelovou školu. Navíc jsem postupně začal zjišťovat, že je to skvělý obor, který zahrnuje komunikaci s lidmi, neustálé nabírání nových zkušeností a velké možnosti.

 

Co jsi vystudoval?

Vystudoval jsme střední hotelovou školu. Poté jsem odcestoval. Byl jsem v Japonsku a Německu, abych získal nějaké zkušenosti v oboru gastronomie. Po návratu jsem nastoupil na Vysokou hotelovou školu, kterou jsem po pěti letech úspěšně dostudoval a získal titul Ing. A abych měl kromě vzdělání také nějaký zdroj příjmu a možnost získávat další zkušenosti, tak jsem po dobu studia pracoval na plný úvazek v baru.

 

Mluvíš o legendárním pražském baru Bugsy´s. Je to tak?

Přesně tak.V Bugsy´s jsem pracoval dohromady šest let. Začínal jsem tam ale úplně od píky. Moje začátky vypadali tak, že jsem připravoval barmanům bar, nosil led a doplňoval lahve,  ovoce apod. Asi po roce jsem absolvoval jednodenní zkoušky u pana majitele, kdy jsem musel zvládnout namíchat až 100 koktejlových receptur, odpovědět na otázky ohledně zbožíznalství a komunikace s klientem. A pak jsem se mohl začít učit znova. Zbývalo mi naučit se dalších 300 koktejlů a rozpoznat asi 200 dalších druhů alkoholu, abych přesně věděl, co klientovi nabízím. Po absolvování dalších zkoušek, tentokrát dvoudenních, jsem mohl nastoupit na pozici druhého barmana. Ve finále jsem se v Bugsy´s dopracoval až na místo šéfa jedné směny.

 

Když se vrátím k těm cestám do Německa a Japonska. Co Ti to dalo?

Odhodlanost k práci, pracovitost a ten fakt, že ta práce Tě musí opravdu bavit a zákazník to na Tobě musí poznat. Obzvlášť Japonci si potrpí na slušnost, vřelost a úsměv.

 

Kromě práce v baru máš za sebou také řadu cateringových akcí a barmanských kurzů pro veřejnost, ale na co jsi opravdu pyšný?

Nikdy nezapomenu na to, kdy jsem celý týden v Karlových Varech míchal koktejly pro Roberta De Nira. Stal jsem se jeho osobním barmanem, kterého si De Niro volal vždy, když dostal chuť na svůj oblíbený drink. Tím je hodně prošejkrovaný koktejl s názvem vodkatini.

 

Po opuštění Bugsy´s baru jsi se rozhodl otevřít si svůj vlastní podnik. Vzal jsi si pod svá křídla bar založený už v roce 1992. Jde o Jo´s bar na Malé Straně, který pod Tvou taktovkou dostal naprosto nový kabát. Můžeš ten koncept představit?

Baru jsme z důvodu jeho dlouholeté tradice ponechali název Jo´s a přidali jen dvě slova, Coctails & Diner, aby zákazníci na první pohled věděli, co od nás čekat. Nabízíme až 60 originálních koktejlů a samozřejmě i tu klasiku.V koktejlovém menu najdete například i tzv. smoky drinks, tedy drinky, které si sami udíme. Dovoluji si Vás pozvat například na drink s názvem Levander gimlet. To je gin infúzovaný levandulí, který na závěr ještě vyudíme. Ten si nikde jinde nedáte. A takových netradičních koktejlů nabízíme celou řadu. Co se týče jídla máme v nabídce steaky na grilu, hamburgery, saláty, domácí přílohy a moučníky apod. Jedná se o jednoduchou a chutnou kuchyni, která je založena hlavně na kvalitě a čerstvosti surovin.

 

Jaký je Tvůj oblíbený drink?

Můj oblíbený drink je Daiquiri natural, ale nepohrdnu ani kvalitním rumem, Cuba libre a Bloody Mary, což je drink, podle kterého poznáte, jestli proti Vám stojí dobrý barman.

 

Jaké jídlo preferuješ?

Není nad to dát si dobrý středně propečený hovězí steak na grilu.A to mně ke štěstí naprosto stačí.

 

Co bys nikdy nevypil a nesnědl?

Vždycky jsem se štítil drinků, v nichž byl třeba naložený had a nebo něco podobného. Co se týče jídla, tak bych nikdy nepozřel hmyz. To mě vážně neláká.

 

Máš nějakou radu pro ty, kteří chtějí dělat to samé co Ty?

Kluci, musíte chtít poctivě a tvrdě pracovat a hlavně pořád se učte novým věcem, a pak máte dveře otevřené. Majitel Bugsy ´s baru pan Vojíř například říká: ?Já přijmu rád i automechanika. Když má pro práci chuť, zápal, odhodlání a je schopný prodat, nemám s tím žádný problém.? A to mluví za vše.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

ZÁMEK MYŠLÍN: Když má teambuilding styl

Pouhých 30 minut od centra hlavního města nabízí Zámek Myšlín ideální zázemí pro teambuildingy, školení, workshopy i strategická setkání. Historický objekt obklopený rozsáhlým parkem poskytuje klid, soukromí a inspirativní atmosféru, která podporuje soustředění i spolupráci.

KOGO Havelská

V srdci Starého Města se už 30 let píše příběh jedné z nejikoničtějších italských restaurací v Praze – Kogo Havelská.

Léto v Českém Krumlově opět rozezní největší hvězdy české hudební scény!

Po úspěšném loňském ročníku se i letos Pivovarská zahrada promění v koncertní srdce jižních Čech. Krumlov Open Air 2025 přináší další sérii open-air koncertů v kulisách historického města a jeho ikonického zámku. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení oblíbených interpretů, kteří rozproudí léto v Českém Krumlově.

Coolin Festival 2025, Kmochův Ostrov Kolín

Můžeš se těšit na 4. Ročník Coolin Festivalu, který nabírá nový rozměr! Tento ročník bude nově ve dvou dnech, kdy Ti nabídne v pátek Popové umělce a v sobotu Rapové! A to není vše!

Omezení odkladů a zrušení přípravných tříd dokoná destrukci českého školství

Omezení odkladů školní docházky a rušení přípravných tříd, které na konci dubna schválila Sněmovna a nyní ho bude projednávat Senát, přesune problémy s nepřipravenými dětmi z mateřských škol do základních. Zkušenosti učitelek z letošních zápisů potvrzují, že mnohé děti mají před nástupem do školy problémy s řečí, jemnou motorikou a špatně drží tužku. V první třídě pak tito školáci budou zažívat neúspěch a potáhnou celou třídu dolů, obává se lékařka a autorka vzdělávacích knih Jana Martincová. Rozvolnění úrovně vzdělávání, kdy některé děti dosáhnou úrovně předškoláka až ve 2. třídě ZŠ, podle Martincové povede ke snížení celkové vzdělanosti. Tempo výuky se bude přizpůsobovat slabším a talent ostatních, obzvláště těch nadaných bude zašlapán.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.