14. prosince 2025, svátek má Lýdie
Představte si vinice zalité sluncem, poklidnou atmosféru venkova a krásný romantický výhled, to vše pod taktovkou luxusu, lahodných domácích vín a excelentní gastronomie. Zní to jako zpěv vzdálené země? Za něčím takovým nemusíte jezdit stovky kilometrů. Stačí vyrazit do pražské Troji.

Představte si vinice zalité sluncem, poklidnou atmosféru venkova a krásný romantický výhled, to vše pod taktovkou luxusu, lahodných domácích vín a excelentní gastronomie. Zní to jako zpěv vzdálené země? Za něčím takovým nemusíte jezdit stovky kilometrů. Stačí vyrazit do pražské Troji.

Troja je sama o sobě prostředím s velmi specifickou atmosférou. Přestože se nachází kousek od centra Prahy, nabízí nebývalý klid. Pražanům je místo dobře známé díky pražské ZOO, baroknímu zámku a tropickému skleníku. Nyní se k těmto klenotům pro veřejnost přidává Salabka, i když je součástí tamního kulturnímu dědictví již několik staletí a která představuje ojedinělý komplex historické usedlosti s vinicí, vinařstvím, restaurantem propojeným s terasou a vinicí, První pražskou palírnou a rezidenční částí s apartmány.

Vinice Salabka totiž patří mezi pražské vinice s nejstarší tradicí, jejíž historie sahá až do počátku 13. století. Samotné jméno vzniklo pravděpodobně někdy v 18. století podle tehdejšího majitele Jana Kašpara Salaby. I dnes je Salabka místem, kde se věnuje extrémní péče vínu, pěstováním počínaje a zpracováním konče. Nově však, aby byla nabídka kompletní, je součástí Salabky i restaurant, kde si víno můžeme vychutnat přímo.

Hned zkraje návštěvníka ohromí samotná zrekonstruovaná usedlost, která působí mezi trojskými vinicemi jako hotový architektonický klenot. Očividně nákladná renovace vnějších i vnitřních prostor nenechá nikoho na pochybách, že tady se skutečně na ničem nešetřilo. Salabka, která mimo jiné nabízí mezi vinicemi altánek s úžasným výhledem na Pražský hrad, působí jednoduše ohromně.

Chuť a servis jdou naštěstí ruku v ruce s tím, jak stylově Salabka na první pohled působí. Restaurace, jež má nádech provensálské atmosféry, nadchne vlastními víny, které si majitelé již více než 15 let sami vyrábějí a uměním šéfkuchaře Pavla Veltruského, jehož kuchyně je inspirována jižní Francií a po kterém nyní převzal žezlo chef de cuisine Petr Řáda. Důraz kladený na špičkové a vždy sezónní suroviny zaručuje nejen kulinářský zážitek, ale i to, že návštěva restaurace nebude nikdy stejná. Pravidelně se v ní obměňuje stále menu, aby bylo vždy v rámci dané sezóny nabídnuto hostům to nejlepší.

Základem je v Salabce takzvaná sluneční kuchyně. Ta je kombinací autentických chutí, vůní a barev surovin, které jsou plné slunce a hřejivé energie Středomoří. Jednoduchost slouží výsledku a potěší ve všech formách - předkrm, hlavní jídlo i hlavní jídlo i dezert od vlastní cukrářky, to vše si vychutnáte do nejmenších detailů (dvakrát tolik díky domácím vínům, jimž jsou některá jídla v nabídce doslova šitá na míru a bylo by ohromnou chybou kombinaci nevyužít).

Usedlost najdete velmi lehce. Salabka se totiž nachází na stejné trase, jako kdybyste jeli do Botanické zahrady (a navíc na ní navigují i cedule). Místo disponuje hned dvěma parkovišti, na které se vejde 50 aut. V případě zájmu o pořádání soukromých či firemních akcí proto nemusíte mít strach, že by Salabka takzvaně ?nestíhala?. Prostoru je tu dost, vyjma restaurantu disponuje Salabka i odděleným salónkem pro uzavřenější akce a krásným prostorem vinařství pro akce konferenčního charakteru.

Součástí zmodernizované usedlosti jsou též luxusní apartmány, mezi nimiž mimo jiné nechybí i krásné novomanželské apartmá. To nesporně ocení novomanželé, kterým Salabka nabízí atraktivní prostředí pro romantické svatby ve vinici.

Salabka je rozhodně místem, které byste neměli minout. Nabízí naprosto jedinečnou kombinaci luxusu, gastronomického zážitku a jedinečného prostředí, přičemž velmi dobře poslouží pro pracovní schůzku, romantickou večeři při svíčkách, zpestření rodinného výletu nebo bujarejší večírek.

Pro zájemce navíc není problém zařídit prohlídku celého vinařství i palírny, tudíž můžete takový večírek spojit i s exkluzivní exkurzí či degustací vín s patřičným odborným výkladem.

Salabka má zkrátka pro každého něco. Je jen na Vás, co si vyberete. V každém případě nebudete litovat, její neopakovatelný Genius loci nenajdete nikde v Praze.

th.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Film 9 milionů barev o přátelství masožravé krevety a slepé rybky objel svět, v Čechách bude poprvé k vidění s koncertem Floex Ensemble

Animovaný podmořský muzikál 9 milionů barev, který vznikl v česko-norsko-německé koprodukci, se v České republice poprvé představí v rámci speciální předpremiéry spojené s koncertem Floex Ensemble. Talentovaný skladatel, producent a klarinetista Tomáš Dvořák aka Floex je autorem hudby k tomuto prvnímu českému muzikálu beze slov. Ten je příběhem slepé rybky Milvy a nebojácné masožravé krevety Fran, která svými klepety pod hladinou oceánu bez milosti kosí vše, co jí přijde pod ruku – kraby, želvy i velké ryby. Než potká Milvu… Film režisérky Báry Anny Stejskalové před uvedením v Čechách objel užšestnáct mezinárodních festivalůvčetně toho prestižního v Annecy, kde byl promítnut přímo na zahájení.

Norimberk: Rami Malek a Russell Crowe v psychologickém souboji na pozadí procesu, který změnil dějiny spravedlnosti

Napínavé historické drama Norimberk (Nuremberg) přivádí na plátna jeden z nejzásadnějších procesů 20. století očima mladého amerického psychiatra, který se ocitne tváří v tvář nacistickým pohlavárům v čele s Hermannem Göringem. Hvězdně obsazený film s Russellem Crowem, Ramim Malekem a Michaelem Shannonemsleduje nejen boj za spravedlnost, ale i nebezpečně fascinující setkání s člověkem, který se snaží z dějin „vyargumentovat“ vlastní vinu. Film, který má ambici stát se jedním z nejdiskutovanějších snímků začátku příštího roku, uvedou česká kina 15. ledna 2026v distribuci společnosti Falcon.

ROK NA SVĚTĚ. MLÁDĚ GIBONA ZE ZOOPRAHA DOSTALO SYMBOLICKÉ JMÉNO BAYU

Pátek třináctého – pro skupinu gibonů stříbrných v Zoo Praha šťastný den. Loni v prosinci totiž zkušená samice Alang Alang přivedla na svět čtvrtého potomka. Živelná povaha samečka se propsala i do jeho jména Bayu, které mu nyní vybrali chovatelé. Indonésky znamená vítr.Zvědavý a hravý mladík vyniká svou nebojácností a trénuje pro gibony typickou brachiaci. První mládě tohoto ohroženého druhu se v pražské zoo narodilo před deseti lety, zároveň šlo o první přírůstek v Česku.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.