1. května 2025, Svátek práce
Měkká houska se šťavnatým hovězím masem, rajčaty, okurkami, salátem, majonézou, případně kečupem. Jak vznikl tento legendární pokrm? Těžko říct. Ohledně jeho historie koluje mnoho mýtů a legend. Jedno je ale jisté. Kdysi dávno dal nějaký člověk smažené hovězí mleté maso mezi dva chleby, zkusil přidávat další přísady a fenomén byl na světě.

Měkká houska se šťavnatým hovězím masem, rajčaty, okurkami, salátem, majonézou, případně kečupem. Jak vznikl tento legendární pokrm? Těžko říct. Ohledně jeho historie koluje mnoho mýtů a legend. Jedno je ale jisté. Kdysi dávno dal nějaký člověk smažené hovězí mleté maso mezi dva chleby, zkusil přidávat další přísady a fenomén byl na světě.

Vy, čtenáři PragMOONu, nám ze 14 tipů pomůžete udělit certifikát "1. místo v soutěži TOP BURGER 2015". Jak hlasovat? Zašlete bezplatnou sms ve tvaru "název restaurace", vaše "Jméno Příjmení" na číslo: 776657085. Hlasovat můžete vždy jednou. Každá ze 14 restaurací nám věnovala tři poukázky na 500 Kč. Těmi odměníme vždy tři náhodně vybrané fanoušky dané restaurace. Ať vyhraje ten nejlepší burger! Hlasovat můžete do 30.6.2015.

Tom's Burger

www.tomsburger.cz

V Tom's burger si mleté maso připravují zásadně sami, dbají na používání kvalitních čerstvých surovin a dipy tu nenajdete jiné než domácí. Podnik nabízí burgery pro milovníky masa i vegetariány. Na velké jedlíky čeká Giant burger s 300 gramy hovězího nebo o sto gramů lehčí Tower Bridge. Cílem podniku je, aby si zákazníci pochutnali na burgeru stejně jako například v New Yorku. A to se daří! Na své si zde přijdou i fanoušci mexické kuchyně. V menu nechybí proslulé speciality v čele s burritos, quesadillas nebo tacos.

Cafe Palanda

www.cafepalanda.cz

Cafe Palanda je dlouhodobě jednou z nejvyhledávanějších burgerových restaurací. Nekuřácký prostor restaurace je rozložen do dvou pater. Hovězí burgery se zde připravují z plemene českého strakatého skotu, které se vyznačuje jedinečnou chutí. Představovaný "Absolute Cheeseburger" je hovězí burger s grilovanou slaninou, glazovanou javorovým sirupem, smaženou zralou holandskou goudou v mandlové strouhance, majonézou a polníčkem. Pokud dostanete chuť na tyto vyhlášené burgery, je rezervace (možnost i online) skoro nutností.

U Dědka

www.udedka.cz

Oblíbený pražský podník ležící na hranici čtvrtí Vinohrady a Vršovice se může pochlubit dostatkem míst (cca 120), zajímavým a členitým interiérem, v létě potřebnou zahrádkou, osvěžujícím lahodným pivem (vybrat si můžete buď Plzeňský prazdroj nebo Velkopopovického kozla světlého i černého) a především skvělou gastronomií s příjemnou obsluhou. Pochutnáte si tu na hovězím burgeru zapečeném se slaninou a sýrem chedarem, podávaném v sezamové housce, s majonézou, kečupem, zeleninou, smaženou cibulkou a jalapeňos.

Beer&Burger U Čížků

www.ucizku.cz

Nově otevřenou nekuřáckou restauraci se specializací na hamburgery domácí výroby, s čerstvou zeleninou a domácím dipem v několika chuťových variantách, najdete na Karlově náměstí. U Čížků nabízí hovězí maso z bourárny Absolon v Českém Brodě, které si v podniku melou a dochucují sami. Pečivo je ze sousední pekárny pana Zoulka, z Václavské pasáže na Karlově náměstí. Lákavou specialitou je Faustův kozí hamburger (lilek, rajče, kozí sýr, salát dubový, dip a hranolky se slupkou), který nesmíte minout.

Yes Burger

www.yesburger.cz

Chcete poznat atmosféru pravých amerických bister, kde si vybere opravdu každý? Yes Burger je takovým místem! Jde o poctivou americkou kuchyni s bohatou nabídkou klasických burgerů, specialit (Elvis burger, Kozí burger, Bugy Bugy burger) i výzev pro pořádné chlapy (200g Tower, 300g Golem burger, 500g King Kong). Dále jsou v nabídce lahůdky z mexické a vegetariánské kuchyně. Nově najdete pobočku v ulici Žitná, která se může pochlubit dvoupatrovým prostorem, vhodným k soukromým akcím všeho druhu.

Motoburger

www.motoburger.cz

Motoburger, nově otevřená restaurace na Praze 7 v Holešovicích, nabízí hned několik lákavých burgerů, které stojí za vyzkoušení. Nejoblíbenější jsou Classic burger a Texas burger, v menu nicméně nechybí i burger vegetariánský či dětský. Samozřejmosti jsou i jiná jídla z poledního menu, včetně polévek. Vše z čerstvých surovin a kvalitního masa z českých chovů, nemluvě o vynikajících domácích bulkách, které si v Motoburgeru pečou denně sami. V letní sezoně lze využít posezení na příjemné zahrádce.

U mrtvýho ptáka

www.restauraceumrtvyhoptaka.cz

Dnes již klasický karlínský podnik se dostal do širšího podvědomí díky jedinečné atmosféře, která pravidelně graduje na tanečním parketu. Rauty jsou dělány na míru až pro 250 osob, přičemž je kladen důraz na spokojenost klienta. A v případě burgerů spokojený rozhodně bude. Fanoušci slaniny by neměli minout Baconburger, odvážlivci se zase nepochybně nechají zlákat Chilliburgerem. Milovníci západu lehce podlehnou Texasburgeru a aby se dostalo opravdu na všechny, nemohou v nabídce chybět "klasici" Hamburger a Cheeseburger.

Burger Letná

www.burgerletna.cz

Prostředí pravé burgerárny, vůně lahodného masa a příjemná obsluha. S tím vším pracuje Burger Letná. Restaurace si na burgerech dává skutečně záležet - vždy je zde připravují z vlastnoručně mletého, pečlivě vybíraného hovězího a dávají se do domácích křupavých housek. To vše za překvapivě nízké ceny, které se zpravidla pohybují okolo stovky za burger. Pokud patříte mezi náročnější strávníky, nepochybně oceníte to, že vyjma klasických 150g burgerů jsou v nabídce i maxi verze, které mají 300 g.

Domyno Burger Bar

www.domyno.cz

Tento sympatický podnik najdete v areálu Domyno Sportovní Akademie. Koncept se zrodil před více než čtyřmi lety v Londýně a New Yorku a hned od počátku bylo jasné, že bude prostý - spokojí se jen s tím nejlepším! Například maso, které pochází z jediné partie hovězího kusu plemene čestr, obsahuje svůj přirozený tuk, který vyzdvihuje jeho excelentní vůni a chuť. Vyzkoušejte také velmi oblíbené Sliders - pět menších parťáků legendárních Domyno Burgerů a staňte se tak i vy součástí příběhu Domyno Burger Baru.

Legenda

www.legendapraha.cz

Restaurace nacházející se pár kroků od stanice metra I.P. Pavlova nabízí vše příjemné - českou i mezinárodní kuchyni, v pracovní dny polední menu, velmi stylové prostory s odděleným salonkem, v teplých měsících zahrádku, jako bonus music bar v suterénu a to, co nás nyní hlavně zajímá - excelentní Big Kahuna Burger z hovězího masa a Chicken Burger se smaženým kuřecím masem. Lahůdky, které vám patřičně podráždí chuťové smysly a zahýbou pořadím těch nejlepších pražských burgerů. Vyzkoušejte na "vlastní pusu" a sami uvidíte.

Merlin Irish Pub

www.merlin-pub.cz

V horní části je stylově dřevěný bar s místy na sezení a velkými okny. Dolní část této restaurace má dřevěnou podlahu a cihlovou klenbu. Celková kapacita Merlina je 70 míst. Příjemné posezení se ještě lépe vychutnáte s jedním ze šesti točených druhů piv - Staropramen 12, Velvet, Granát, Stella, Guinness a Merlin. Pokud jde o burgery, v Merlinovi si můžete vybrat z několika variant. V nabídce jsou lahodný hovězí burger speciál, kuřecí burger, Hovězí burger s jalapenos a Hovězí double burger, to vše přirozeně s hranolkami.

James Dean

www.jamesdean.cz

Originální americká diner restaurace v samotném centru Prahy Vás okamžitě ohromí svým dobově laděným interiérem a monumentálním sloupem, jehož mozaika tvoří vyobrazení Jamese Deana a Marilyn Monroe. Nedílnou součástí jídelního lístku jsou Burgery. Maso "na míru" je pro James Deana vždy zpracováno z jediného kusu dobytka, následně se pak pečlivě vybírají kousky, které použijí. Lahodné burgery jsou v James Deanovi opékány na lávovém grilu, kde získají krásné kouřové aroma a vynikající chuť.

Shadow Cafe

www.shadowcafe.cz

Jedinečný bar Shadow cafe v Karlíně se může pochlubit velmi svébytnou atmosférou, jedinečným prostředím, posezením na střešní terase a speciálními burgery.  Ty se zde v teplých měsících servírují přímo z rozpáleného grilu a záleží jen na Vás, zda si hamburger ochutíte slaninou, čedarem, jalapenos nebo guacamolou. Pilsner Urquell, fotbálek a každou středu až sobotu Dj's jsou pro Shadow samozřejmostí. Pro příznivce uvolněnějšího stylu života je to skvělé místo na relaxaci a pro upjaté zase na inspiraci.

The Tavern

www.thetavern.cz

V The Tavern vám naservírují originální Lokal burger,který začal jako tradiční americký "pouliční" burger stánek, v němž se grilovaly burgery podle vlastních receptů na pražských kulturních a společenských akcích. V nabídce je řada dalších lahodných kousků, které rozhodně stojí za vyzkoušení Každý burger je připravován pouze z vynikajícího hovězího masa z lokálních faremních chovů, domácí máslové housky, roztaveného sýra, čerstvých rajčat, křupavého salátu a tajné omáčky Speciál.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Tajemství všech tajemství Dana Browna má českou obálku

Profesor Robert Langdon zavítá ve svém novém dobrodružství do Prahy. Nový román Dana Brown s oblíbeným hrdinou Robertem Langdonem vyjde 9. září 2025 v angličtině a současně i v českém překladu jako Tajemství všech tajemství. Nakladatelství Argo dnes odtajnilo českou obálku. Dan Brown byl českou obálkou nadšen, označil ji za elegantní, přitažlivou a velice působivou.

Automobilová slavnost a výstava LEGENDY 2025: 30. května až 1. června 2025.

Slavnost LEGENDY 2025 se blíží! Od 30. května do 1. června promění Výstaviště Praha Holešovice v největší automobilový svátek v České republice. Už teď se můžete těšit na unikátní program, který osloví nejen milovníky historických vozů, ale také všechny fanoušky moderní automobilové technologie, rychlosti a vášní spojených s motorismem.

Hudba na vinicích s Raiffkou roste: šestá lokalita, více koncertů, noví interpreti

Série letních open air koncertů vsadí v roce 2025 na osvědčené hvězdy česko-slovenské scény. Od května do září se chystá přes 50 hudebních vystoupení, na nichž uslyšíte například No Name, Jelen, Mig 21, Čechomor, Queenie, Vojtu Dyka, Tomáše Kluse, Horkýže Slíže a poprvé také Adama Ďuricu. K pěti stávajícím lokalitám spojených s vínem navíc přibude Kutná Hora.

Je nostalgie pouze mechanismem zvládání?

Nostalgie má legrační způsob, jak se vplížit, když jsou časy těžké. Vůně, melodie, vybledlá fotografie – najednou se známá historie zdá bezpečnější než současná realita. Ale proč je to něco, k čemu se tak často vracíme? Je to jen útěcha, nebo je to něco hlubšího?

Proč je každý playlist nová terapie: Hudba není jen kulisa – je to způsob, jak přežít středu

Středy bývají těžké. Ne dost blízko k víkendu, ale dost daleko od pondělí, aby se to všechno zdálo moc. A právě tady přichází hudba. Ne jako doprovod. Ale jako záchranné lano.

Divadlo Kladno: Závěrečnou premiérou 110. sezony bude Zítra to roztočíme, drahoušku.

S divadelní sezónou 2024/2025 se začneme loučit 2. 5. 2025 poslední premiérou před divadelními prázdninami. Uvedeme jevištní úpravu slavné filmové komedie Petra Schulhoffa „Zítra to roztočíme, drahoušku“, přičemž režie se zhostil režisér, tanečník a choreograf Gustav Skála, který se na kladenské jeviště vrací po práci na inscenaci Charleyova teta v roce 2007.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.