8. prosince 2025, svátek má Květoslava
ADVENT S VŮNÍ PERNÍKU: TA SPRÁVNÁ ZASTÁVKA NA CESTĚ K VÁNOCŮM

ADVENT S VŮNÍ PERNÍKU: TA SPRÁVNÁ ZASTÁVKA NA CESTĚ K VÁNOCŮM

Pardubice se v tomto období promění v místo, kde se mísí historie s vůní skořice, medu a vánočních dobrot. Když se rozsvítí vánoční strom, sváteční výzdoba a ulicemi se začne linout charakteristická vůně perníku, atmosféra připomene, že Vánoce nemusí být jen o spěchu, ale i o chvílích, které mají své kouzlo. Vánoční trhy na Pernštýnském náměstí

Srdcem dění je historické Pernštýnské náměstí. Jakmile začne advent, změní se jeho podoba k nepoznání. Dřevěné stánky s regionálními výrobky, řemeslné ozdoby, vánoční dekorace a perníkové dobroty tu vytvářejí atmosféru, která přitahuje místní i návštěvníky z okolí. Vánoční trhy jsou otevřené denně po celý týden a atmosféru dotváří vůně svařeného vína, punče a medoviny. Kdo chce na chvíli uniknout předvánočnímu ruchu, najde pod střechou vyhřívaného stanu prostor k posezení i zahřátí.

Vánoce na každém kroku

Vánoční atmosféra se ale nerozprostírá jen v centru. Sváteční výzdobu a doprovodný program najdete i na dalších místech po celém městě — na zámku, v Automatických mlýnech, na náměstí Republiky či v krajské knihovně. O víkendech tato místa ožívají hudbou, vystoupeními i rukodělnými dílnami. Mezi hlavními adventními lokalitami bude opět jezdit vánoční mašinka a po městě vzniknou i oblíbené fotopointy, které vybízejí k zachycení sváteční atmosféry. Vánoční náladu si návštěvníci mohou užít i z výšky. Na náměstí Republiky u Východočeského divadla bude nově umístěno vánoční vyhlídkové kolo, které se letos přesouvá do centra města.

Perníková gastro tour

Výraznou součástí pardubického adventu je už šestý ročník Perníkové gastro tour. Místní kavárny a restaurace se do ní každoročně zapojují s vlastními specialitami a výsledkem je pestrá nabídka více než padesáti dezertů, nápojů i pokrmů s perníkovým nádechem. Vedle klasického perníku můžete ochutnat například pečené kachní stehno s červeným zelím a perníkovým knedlíkem, perníkové makronky, perníkový cheesecake nebo teplé nápoje jako je „Gin-gin bread“ či perníkové svařené víno. Tyto a dalších více než 50 různých perníkových specialit budou nabízet podniky po celých Pardubicích – zapojí se jich přes čtyřicet. Právě tahle část adventu dává městu jeho nezaměnitelnou chuť a vůni.

Vánoční tradice a doprovodný program

Na své si přijdou i ti, kteří mají rádi tradice. Ve výstavním prostoru Mázhaus bude otevřené peklíčko s živými čertíky a výstava pro děti České zimní tradice. O víkendech tu probíhají rukodělné dílničky pro děti. 5. prosince se pak na Pernštýnském náměstí uskuteční tradiční Zelenobranské čertoviny, kdy městem projde Mikuláš s anděly a čerty. V Ježíškově dílně si děti mohou vyrobit vánoční dekorace a vytvořit jedinečné ozdoby na svůj stromeček. Kromě dílny je připravena i Ježíškova pošta, kam mohou děti vhodit svůj dopis Ježíškovi s přáním pod stromeček. Na náměstí na ně čeká spousta dalších atrakcí a her, které zpříjemní předvánoční čas a vykouzlí pravý vánoční úsměv. Kdo zamíří na pardubický zámek, může si užít speciální prohlídky přibližující vánoční zvyky v době renesance. Zámecký program doplní o adventních víkendech svařákobraní, punčobraní a další doprovodné akce.

Pardubice během adventu nenabízejí jen klasické vánoční trhy, ale především pestrý program, který propojuje gastronomii, tradice i příjemnou atmosféru města. Díky tomu jsou ideálním místem pro předvánoční výlet s rodinou i přáteli. Stačí se projít historickým centrem, ochutnat některou z perníkových specialit a nasát jedinečnou sváteční náladu. Advent v Pardubicích má své kouzlo, který stojí za návštěvu.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

NECHTE SE OKOUZLIT VÁNOČNÍ OLOMOUCÍ

Vůně punče a skořice, koledy, stánky s vánočními dekoracemi, kluziště pod širým nebem, vyhlídkové kolo nebo plavby lodí po řece Moravě. To je jen zlomek toho, co můžete v Olomouci zažít během adventu. Nenechte si ujít sváteční atmosféru města a navštivte olomoucké vánoční trhy. Příležitost máte každý den od 23. listopadu do 23. prosince.

Praha zažije McLaren F1 Team z bezprostřední blízkosti. Tři dny rychlosti, technologií a vítězných emocí

Sazka přiváží do Prahy energii a atmosféru světa McLaren F1 Team. Na Výstavišti Praha Holešovice v Křižíkově pavilonu B uvede Allwyn McLaren F1 Team celebration – jedinečnou akci k příležitosti oslavy partnerství s legendárním týmem McLaren F1 Team, která pro návštěvníky přichystá velkoformátové instalace a unikátní exponáty ze světa Formule 1. Akce bude bohatá na interaktivní zážitky, které návštěvníky vtáhnou přímo do dění oblíbeného motosportu. Program je možné zdarma navštívit 12. – 14. prosince a odnést si z něho hned několik zážitků přímo v momentě, kdy McLaren F1 Team prožívá jednu ze svých nejsilnějších sezón.

Kouzlo Vánoc v českém světle: Decoled rozsvěcuje města i srdce

Vánoce nejsou jen datem v kalendáři, jsou chvílí, kdy se města rozzáří, ulice ztiší a světlo získává nový význam, stává se symbolem naděje, radosti, sounáležitosti a návratu domů. Světlo provází české Vánoce po staletí. Není jen dekorací, ale poselstvím a připomínkou, že i v zimním chladu může zahřát to, co spojuje lidi: blízkost, tradice a společné chvíle.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.