8. prosince 2025, svátek má Květoslava
Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahajují novou sezonu. Oba trhy odstartují 1. února

Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahajují novou sezonu. Oba trhy odstartují 1. února

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky už v polovině ledna, byl Heřmaňák. Ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.

ft-naplavka-2_1.JPG

NÁPLAVKA SLAVÍ ŠESTNÁCTÉ NAROZENINY

Vůbec poprvé se na Rašínově nábřeží konal farmářský trh už před 16 lety. Málokdo tehdy věřil, že se náplavku podaří oživit. „Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou na levém vltavském břehu zákazníkům poprvé 1. února. Nebudou chybět poctivě a ručně dělané salámy a klobásky, řemeslné paštiky a nakládané maso. Pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerstvé ryby. Ke koupi bude i slané a sladké pečivo, koření a mnoho dalších dobrot a pochutin,“ popsal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.

Od samého začátku měli organizátoři za cíl vytvořit nejen místo s kvalitními farmářskými produkty, ale i prostor pro sousedská setkávání. K farmářskému trhu na Rašínově nábřeží vždy patří i živá hudba, střídají se tu amatérští pouliční umělci i profesionální muzikanti. Vedle farmářských trhů se na nábřeží konají pravidelné akce. „I v letošním roce chystáme řadu tematických událostí. V plánu je na 17. května tradiční jarní akce Růžový máj – slavnost růžových vín a klaretů, 20. a 21. června proběhne Pivo na Náplavce – festival malých a mini českých pivovarů, a nakonec v polovině listopadu velmi populární Svatomartinské slavnosti a pečená husa,“ přiblížil letošní akce farmářského trhu Náplavka Jiří Sedláček.

navstevnici-trhu-pouzivaji-vratne-nakupni-kosiky-z-nichz-kladou-nakup-do-vlastnich-nebo-zpoplatnenych-papirovych-tasek.jpg

SOUSEDSKÁ KUBÁŇ

Na Kubánském náměstí v Praze 10 se farmářské trhy konají od roku 2010. Jejich prvním provozovatelem byl zapsaný spolek Archetyp, který zde ale působil jen dvě sezony, poté si organizaci trhů vzala na starosti akciová společnost radnice Prahy 10. Po dlouhodobé nespokojenosti s vedením tržiště se spolek Archetyp po osmileté pauze znovu do Vršovic vrátil. „I v letošní sezoně, která na Kubáni odstartuje 1. února, se budeme snažit rozšiřovat sortiment trhu. První trh letošního roku zahájíme sousedským opékáním kvalitních špekáčků na otevřeném ohni. Opékací dráty zákazníkům na místě zapůjčíme, špekáčky, chléb, hořčici a kečup zajistíme. Na Kubáni bude k dostání čerstvé mléko, jogurty, uzeniny, maso, na místě budou pekaři, rybí gril a mnoho dalšího. Během dvou únorových sobot 8. a 22. pak proběhnou na trhu zabijačkové hody,“ řekl Jiří Sedláček.

spekacky-archetyp-17.jpg

RODINNÝ HEŘMAŇÁK

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku se konal 9. září 2017 na Řezáčově náměstí v Praze 7. Jde o malý plácek se starými vzrostlými jasany, kterému místní lidé dodnes říkají Heřmaňák podle ulice Heřmanova, ke které přiléhá. Vedle bohatého výběru farmářských potravin nabízí trh i možnost nákupu květin a za příznivého počasí se zde konají dílny pro děti i rodiče. „Heřmaňák nemá oficiálně zimní přestávku, často jsou teploty nad nulou i v lednu, řídíme se proto počasím. Trh není velký, ale má kouzelnou atmosféru a zakládá si na kvalitě všech prodejců, mezi kterými najdete i biofarmy. Šetříme přírodu a vítány jsou na trhu i vlastní obaly a krabičky. Můžete sem přinést i vaječné skořápky nebo suché pečivo pro farmy se slepicemi ve volném chovu. Na rozdíl od trhů v centru je Heřmaňák takovým útulným trhem pro místní, často se tu setkávají přátelé, rodiny s dětmi a sousedé. V sobotu 15. února na trhu navíc proběhne oblíbená akce ZAB Heřmaňák – zabijačkové hody,“ řekla Šárka Sedláčková, organizátorka farmářského trhu Heřmaňák.

FARMÁŘSKÉ TRHY NÁPLAVKA, www.farmarsketrziste.cz

Jedinečný genius loci spolu s uvolněnou atmosférou dělá z farmářských trhů Náplavka oblíbené místo Pražanů i turistů. Každou sobotu od 8 do 14 hodin je zde možné nakoupit potraviny z kvalitních surovin – od sezonní zeleniny a ovoce, pečiva, masa, čerstvých ryb přes kozí, kravské i ovčí sýry až po domácí vajíčka. Farmářské tržiště Náplavka je součástí Asociace farmářských tržišť ČR, která se řídí kodexem farmářských trhů.

FARMÁŘSKÉ TRHY KUBÁŇ, www.farmarsketrziste.cz

Kubánské náměstí ve Vršovicích v Praze 10 vzniklo ve 30. letech 20. století, má nepravidelný tvar a ohrazují ho ulice Na Hroudě, Vladivostocká, Litevská, Murmanská. Od roku 2010 se na náměstí konají farmářské trhy. Každý týden v úterý, čtvrtek a v sobotu vyhledávané tržiště nabízí sortiment od pečiva přes mléčné výrobky a maso až po ovoce a zeleninu. Farmářské trhy od roku 2010 provozoval zapsaný spolek Archetyp, o rok později jeho organizaci převzala radnice Prahy 10 a od roku 2019 jej znovu pořádá původní organizátor.

kuban.jpg

BEZOBALOVÉ FARMÁŘSKÉ TRHY HEŘMAŇÁK, www.farmarsketrziste.cz

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku se konal 9. září 2017 na Řezáčově náměstí v Praze 7. Vedle bohatého výběru farmářských potravin nabízí trh i možnost nákupu květin a za příznivého počasí se zde konají dílny pro děti i rodiče. Provozovatelem je zapsaný spolek Archetyp, který má s organizací farmářských trhů několikaleté zkušenosti. V plánu je rozšíření částečně bezobalového prodeje na farmářské trhy Náplavka.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.

Vánoce v TADY CHUTNÁ: Čtyři restaurace, čtyři příběhy

Už jste ochutnali filet lososa podle Rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy? Nebo víte, co je Znojmo 2025? Tak to byste měli. Vánoce jsou obdobím, kdy se tradice setkávají s moderní kuchyní. A právě tuto kombinaci letos přináší šéfkuchař David Kalina spolu s týmem restaurací Tiskárna Národní, Tiskárna Jíndřišská, Mincovna a U Tellerů. Inspirují se prvorepublikovými kuchařkami, starými technikami a vůněmi, jen v moderním, hravém pojetí.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.