Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. dubna 2024, svátek má Rostislav
Lucie z rodinného Vinařství Opluštilovi: Víno děláme srdcem

Lucie z rodinného Vinařství Opluštilovi: Víno děláme srdcem

Malé rodinné Vinařství Opluštilovi najdete v prosluněných Čejkovicích na Jižní Moravě. Rodina se věnuje vinaření již pět generací a navazuje na tradici předků, kteří brali vinařství jako samozřejmou součást života. Opluštilovi proto i nadále berou výrobu vína jako koníček a nejvíce radosti jim přináší úsměvy spokojených zákazníků. V čele vinařství stojí Radomír Opluštil, který po prarodičích převzal malý rodinný sklep a začal vinařit ve svých 18 letech. Lásku k vínu zdědili i syn Michal a dcera Lucie, která nám o své práci a vášnivém koníčku pověděla více.

S vínem jste zřejmě propojena od dětství. Co se Vám jako první vybaví při vzpomínaní na tuto dobu?

Jako první se mi vybaví, když jsme jako děti pobíhaly po vinohradě v době vinobraní a naším největším úkolem bylo sbírat zrnečka hroznů, která popadala mimo kýbl, se slovy dospělých: ,,Co zrnečko, to pohárek.“ Další zarytou vzpomínku mám z období Dušiček. Každoročně pořádáme večer na Dušičky košt pro rodinu a přátele. Vzpomínám, jak jsem jako malá pozorovala dospělé malým okýnkem ve sklepě, kde probíhala degustace mladých vín a zapalovala celý večer v tomto okýnku svíčky. Občas jsem za nimi dolů zaskočila a ochutnala některé z mladých, ještě ne zcela čistých vín, a už v té době jsem dostávala od táty výklad o každém vzorku.

oplustilsklenice.jpg

 Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Docela hladká. Tahat z koštýře mě učil už můj děda. Největší zlom ale nastal v prvním ročníku na vysoké škole, kdy jsem začala jen tak pro zábavu a odreagování pořádat degustace našich vín pro své spolužáky. Pro všechny to bylo vynikající zpestření po těch všech probdělých nocích, které ke studiu architektury patří. Začalo mě hodně bavit to, jak všem chutná a mají o víno zájem a hlavně si rádi poslechnou, jak každé víno vznikalo. Hodně mě to posouvalo vpřed, když jsem viděla, že úsilí a čas, které jsme do vína vložili, má smysl. Teď jsou moji spolužáci mými spokojenými zákazníky a doporučují naše vína svým přátelům a já nadále pořádám degustace. Snažím se ale vymýšlet i nové projekty, aby se nestaly všedními a nebylo to pořád to samé.

Podílí se na procesu výroby celá rodina?

Vinařství je na rodině založeno, jedná se o rodinný projekt. Ve vinařství pracujeme pouze my čtyři a při větších pracích pomáhá nejbližší rodina. Ale samozřejmě, pokud si naši přátelé a zákazníci chtějí vyzkoušet práci ve vinohradě, s radostí pomoc přivítáme a velice štědře je za to pohostíme různými moravskými specialitami a buchtami od babiček. Když jsme u té rodiny, troufnu si říct, že naše role ve vinařství máme teď tak trochu rozdělené. Mamka s Michalem zastanou největší práci ve vinohradě, táta se nejvíce věnuje procesu výroby samotného vína a já se snažím rozšířit povědomí o našem vinařství pořádáním různých degustací a akcí hlavně v Praze, kde bydlím. Nicméně, když se sejde celá rodina, děláme všechny práce společně.

oplustilkolaz.jpg

Je něco, čím je Vaše vinařství opravdu charakteristické?

Vyrábíme taková vína, která chutnají nám, proto se zaměřujeme na produkci suchých a polosuchých vín malých šarží. Naším cílem je zachovat terroir a odrůdový charakter vín, chceme, aby z nich ty Čejkovice šly cítit, proto naše vína mají především ovocný projev a vyzdvihují odrůdové vlastnosti. Přistupujeme k lidem jako k přátelům a preferujeme osobní kontakt, proto se většina našich vín prodá pouze na degustacích.

Když k Vám přijedu do vinařství, na co se můžu těšit?

 Na zapáleného vinaře nebo vinařku, degustaci skvělých vín v tradičním vinném sklepě, kde si posedíte u sudů, dostanete bohaté pohoštění a dozvíte se spoustu informací o našem vinařství. A pro odvážlivce se vždycky nějaká ta práce ve vinohradě najde.

Jaké je Vaše nejoblíbenější víno a proč?

Těžká otázka, ale dostávám ji docela často. Velmi ráda si v těchto podzimních večerech otevřu Dornfelder, v létě mě hodně baví Frankovka klaret a nikdy mě neomrzí naše Rulandy. Tento rok v létě ale vedla naše novinka Pét-nat z Ryzlinku rýnského. Jak říkám, těžká otázka. Ale rozhodně vám můžu říct, že Ryzlink rýnský a Tramín červený bude nejlepší, protože nejoblíbenější víno mého táty je Ryzlink rýnský, s tím si vždycky vyhraje a nejoblíbenější víno mamky je Tramín červený, takže tam je od táty hodně srdíčka. Srdíčko ale naleznete v každé naší lahvi, protože je pro nás výroba vína obecně srdeční záležitost.

 Rok 2021 byl svým způsobem unikátní, bude unikátní i ve Vašem vinařství?

Určitě, každý rok je unikátní. Snažíme se každý rok pro zákazníky, ale i pro nás, vymyslet nějakou novinku pro zpestření. Rádi zkoušíme stále něco nového. Letos plánujeme zalahvovat naše první oranžové víno nebo se můžete těšit na růžový Pét-nat. Velká událost také bude první vyrobené víno mého mladšího bratra, který se rozhodl se svou čejkovickou kapelou vyrobit víno, kde každý ze členů kapely přispěl svými hrozny a teď se všichni těšíme na hotový produkt.

Kde můžeme Vaše vína ochutnat?

Naše vína můžete ochutnat v jediném bistru a to v bistru Proti Proudu v Praze. Jak už jsem říkala, zakládáme si na osobním kontaktu, naše vína tedy můžete ochutnat především u nás ve sklepě nebo na degustacích v Praze, které pořádám. Velmi ráda dělám degustace pro firmy, které si objednají degustaci na svůj teambuilding nebo večírek, je to skvělé zpestření večera. Na degustaci vždycky připravíme domácí škvarkovou pomazánku, vybereme vína přesně na míru a pak už jen povídáme, degustujeme a degustujeme.

oplustillahev.jpg

Vinařství Opluštilovi

Raska 952, Čejkovice, 696 15

telefon: 775 618 167

web: ZDE

e-mail: info@vinarstvioplustilovi.cz

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.

Prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek

Na pouhé čtyři dny se návštěvníkům otevře cesta k objevování tajemství labyrintu chodeb, sklepů a studní pod západočeskou metropolí netradičně za svitu baterek. Speciální prohlídky Plzeňského historického podzemí, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se konají od čtvrtka 18. do neděle 21. dubna – vždy od 17 a 18 hodin.

NOVÁ VÝSTAVA V ZÁPADOČESKÉ GALERII V PLZNI ODKRÝVÁ RŮZNÉ ZPŮSOBY OBŽIVY UMĚLCŮ 19. STOLETÍ

Reklama, multiplikace děl, krajiny, drobné portréty, ale i knižní a  časopisecké ilustrace. To vše patřilo mezi nové způsoby obživy umělců v 19. století. Právě proměně uměleckého provozu, vztahu umělce a publika a různým způsobům obživy v tržním prostředí 19. století se věnuje nová výstava Západočeské galerie v Plzni UMĚNÍ PRODAT (SE). UMĚLEC VE SPÁRECH TRHU 19.  STOLETÍ. Návštěvníci se mohou těšit na díla Václava Brožíka, Vojtěcha Hynaise, Františka Kupky, Alfonse Muchy, Jana Štursy a řady dalších významných českých autorů. Výstavu je možné navštívit ve výstavní síni „13“ od 1. března do 2. června.