4. listopadu 2025, svátek má Karel
Lucie z rodinného Vinařství Opluštilovi: Víno děláme srdcem

Lucie z rodinného Vinařství Opluštilovi: Víno děláme srdcem

Malé rodinné Vinařství Opluštilovi najdete v prosluněných Čejkovicích na Jižní Moravě. Rodina se věnuje vinaření již pět generací a navazuje na tradici předků, kteří brali vinařství jako samozřejmou součást života. Opluštilovi proto i nadále berou výrobu vína jako koníček a nejvíce radosti jim přináší úsměvy spokojených zákazníků. V čele vinařství stojí Radomír Opluštil, který po prarodičích převzal malý rodinný sklep a začal vinařit ve svých 18 letech. Lásku k vínu zdědili i syn Michal a dcera Lucie, která nám o své práci a vášnivém koníčku pověděla více.

S vínem jste zřejmě propojena od dětství. Co se Vám jako první vybaví při vzpomínaní na tuto dobu?

Jako první se mi vybaví, když jsme jako děti pobíhaly po vinohradě v době vinobraní a naším největším úkolem bylo sbírat zrnečka hroznů, která popadala mimo kýbl, se slovy dospělých: ,,Co zrnečko, to pohárek.“ Další zarytou vzpomínku mám z období Dušiček. Každoročně pořádáme večer na Dušičky košt pro rodinu a přátele. Vzpomínám, jak jsem jako malá pozorovala dospělé malým okýnkem ve sklepě, kde probíhala degustace mladých vín a zapalovala celý večer v tomto okýnku svíčky. Občas jsem za nimi dolů zaskočila a ochutnala některé z mladých, ještě ne zcela čistých vín, a už v té době jsem dostávala od táty výklad o každém vzorku.

oplustilsklenice.jpg

 Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Docela hladká. Tahat z koštýře mě učil už můj děda. Největší zlom ale nastal v prvním ročníku na vysoké škole, kdy jsem začala jen tak pro zábavu a odreagování pořádat degustace našich vín pro své spolužáky. Pro všechny to bylo vynikající zpestření po těch všech probdělých nocích, které ke studiu architektury patří. Začalo mě hodně bavit to, jak všem chutná a mají o víno zájem a hlavně si rádi poslechnou, jak každé víno vznikalo. Hodně mě to posouvalo vpřed, když jsem viděla, že úsilí a čas, které jsme do vína vložili, má smysl. Teď jsou moji spolužáci mými spokojenými zákazníky a doporučují naše vína svým přátelům a já nadále pořádám degustace. Snažím se ale vymýšlet i nové projekty, aby se nestaly všedními a nebylo to pořád to samé.

Podílí se na procesu výroby celá rodina?

Vinařství je na rodině založeno, jedná se o rodinný projekt. Ve vinařství pracujeme pouze my čtyři a při větších pracích pomáhá nejbližší rodina. Ale samozřejmě, pokud si naši přátelé a zákazníci chtějí vyzkoušet práci ve vinohradě, s radostí pomoc přivítáme a velice štědře je za to pohostíme různými moravskými specialitami a buchtami od babiček. Když jsme u té rodiny, troufnu si říct, že naše role ve vinařství máme teď tak trochu rozdělené. Mamka s Michalem zastanou největší práci ve vinohradě, táta se nejvíce věnuje procesu výroby samotného vína a já se snažím rozšířit povědomí o našem vinařství pořádáním různých degustací a akcí hlavně v Praze, kde bydlím. Nicméně, když se sejde celá rodina, děláme všechny práce společně.

oplustilkolaz.jpg

Je něco, čím je Vaše vinařství opravdu charakteristické?

Vyrábíme taková vína, která chutnají nám, proto se zaměřujeme na produkci suchých a polosuchých vín malých šarží. Naším cílem je zachovat terroir a odrůdový charakter vín, chceme, aby z nich ty Čejkovice šly cítit, proto naše vína mají především ovocný projev a vyzdvihují odrůdové vlastnosti. Přistupujeme k lidem jako k přátelům a preferujeme osobní kontakt, proto se většina našich vín prodá pouze na degustacích.

Když k Vám přijedu do vinařství, na co se můžu těšit?

 Na zapáleného vinaře nebo vinařku, degustaci skvělých vín v tradičním vinném sklepě, kde si posedíte u sudů, dostanete bohaté pohoštění a dozvíte se spoustu informací o našem vinařství. A pro odvážlivce se vždycky nějaká ta práce ve vinohradě najde.

Jaké je Vaše nejoblíbenější víno a proč?

Těžká otázka, ale dostávám ji docela často. Velmi ráda si v těchto podzimních večerech otevřu Dornfelder, v létě mě hodně baví Frankovka klaret a nikdy mě neomrzí naše Rulandy. Tento rok v létě ale vedla naše novinka Pét-nat z Ryzlinku rýnského. Jak říkám, těžká otázka. Ale rozhodně vám můžu říct, že Ryzlink rýnský a Tramín červený bude nejlepší, protože nejoblíbenější víno mého táty je Ryzlink rýnský, s tím si vždycky vyhraje a nejoblíbenější víno mamky je Tramín červený, takže tam je od táty hodně srdíčka. Srdíčko ale naleznete v každé naší lahvi, protože je pro nás výroba vína obecně srdeční záležitost.

 Rok 2021 byl svým způsobem unikátní, bude unikátní i ve Vašem vinařství?

Určitě, každý rok je unikátní. Snažíme se každý rok pro zákazníky, ale i pro nás, vymyslet nějakou novinku pro zpestření. Rádi zkoušíme stále něco nového. Letos plánujeme zalahvovat naše první oranžové víno nebo se můžete těšit na růžový Pét-nat. Velká událost také bude první vyrobené víno mého mladšího bratra, který se rozhodl se svou čejkovickou kapelou vyrobit víno, kde každý ze členů kapely přispěl svými hrozny a teď se všichni těšíme na hotový produkt.

Kde můžeme Vaše vína ochutnat?

Naše vína můžete ochutnat v jediném bistru a to v bistru Proti Proudu v Praze. Jak už jsem říkala, zakládáme si na osobním kontaktu, naše vína tedy můžete ochutnat především u nás ve sklepě nebo na degustacích v Praze, které pořádám. Velmi ráda dělám degustace pro firmy, které si objednají degustaci na svůj teambuilding nebo večírek, je to skvělé zpestření večera. Na degustaci vždycky připravíme domácí škvarkovou pomazánku, vybereme vína přesně na míru a pak už jen povídáme, degustujeme a degustujeme.

oplustillahev.jpg

Vinařství Opluštilovi

Raska 952, Čejkovice, 696 15

telefon: 775 618 167

web: ZDE

e-mail: info@vinarstvioplustilovi.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Global Investment Summit 2026: Pět let propojujeme svět investic. Praha bude hostit nejvýznamnější investiční událost roku

Pražský hrad, Martinický palác, 4. března 2026 – jubilejní pátý ročník Global Investment Summitu (GIS) přinese do Prahy dvoudenní program plný exkluzivních dat, odborných diskusí a setkání lídrů českého i světového byznysu. Summit se letos zaměří především na investice do nemovitostí, ale nabídne i široký přesah do kapitálových trhů, private equity, tradingu, kryptoměn a makroekonomických predikcí.

Startuje Týden zodpovědného hraní. Připomíná, jak mít sázení pod kontrolou, i možná řešení závislostí

První listopadové dny již pátým rokem po sobě náleží Týdnu zodpovědného hraní. Jinak tomu není ani letos od pondělí 3. až do neděle 9. 11. Do osvětového týdne, který pořádá projekt Zodpovědné hraní, se tradičně zapojuje řada adiktologických center – poskytují online poradenství, pořádají inspirativní besedy nebo dny otevřených dveří ve svých pobočkách. Hlavním smyslem je připomenout zásady bezpečného hraní, varovat před dopady patologického hráčství a podnítit ty, kteří se s problémy potýkají, k vyhledání pomoci.

Nový Gourmet láká na výlety za jídlem, vínem i zážitky

Na jižní Moravě to voní, bublá a zraje – nejen ve vinařských sklepech. Do světa se totiž vydal nový ročník Gourmet Jižní Morava 2025, který přináší čerstvý přehled toho nejzajímavějšího, co můžete v regionu ochutnat. Podniky nominovala už na jaře 2025 jihomoravská veřejnost prostřednictvím tipovacích formulářů. Odborní hodnotitelé se pak v roli tajných hostů vydali posoudit kvalitu kaváren, bister, restaurací, vinařství i pivovarů. Vybrali 58 podniků od Boskovic po Znojmo, kde se snoubí poctivá práce, výborná kuchyně a atmosféra, kvůli které stojí za to vyrazit na výlet.

Městské divadlo Mladá Boleslav pokřtilo benefiční kalendář „Naše holky z kalendáře“

V pražském Divadle Komedie se uskutečnil slavnostní křest benefičního kalendáře Městského divadla Mladá Boleslav. Kalendář nese název „Naše holky z kalendáře“ a vznikl jako jeden z mnoha doprovodných přesahových projektů k inscenaci divadelní hry Tima Firtha Holky z kalendáře (režie: Petr Mikeska), která měla premiéru 17. října v Mladé Boleslavi.

Krabičková dieta v Praze – vyberte si zdraví a pohodlí na každý den s Pomelo

Každý den přináší spoustu rozhodnutí. Co si dát k jídlu? Kde vzít čas na vaření? Jak se zdravě stravovat, když kvůli povinnostem nemáte ani chvilku na odpočinek? Přesně v takovou chvíli přichází na pomoc krabičková dieta Pomelo – životní styl, při kterém zdravé jídlo už není další výzvou, ale přirozenou součástí každodenního života. Pomelo je víc než jen stravování – je to partner, který pečuje o váš každodenní rytmus, pohodu a energii. Už žádný spěch, kompromisy ani stres.

Sirupárna – chuť, která má smysl

Sirupárna je malá značka z Olomouce, která se rozhodla dělat věci jinak – bez chemie, bez složitostí, zato s poctivostí, kvalitními surovinami a smyslem pro detail. Každý sirup, který tu vznikne, má svůj příběh – od prvního nápadu až po lahev, která voní po ovoci, bylinkách nebo koření.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.