Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. dubna 2024, svátek má Rostislav
Muzeum Salvadora Dalího - ENIGMA v Praze

Muzeum Salvadora Dalího - ENIGMA v Praze

Největší soukromá světová sbírka soch surrealistického velikána Salvadora Dalího, kterou do Prahy zapůjčila společnost The Dalí Universe.

Muzeum představuje návštěvníkům unikátní výstavu zahrnující ty nejzajímavější sochy z období, kdy se Salvador Dalí velmi přiblížil Sigmundu Freudovi, slavnému rakouskému psychologovi.

foto-160222-12-42-41.jpg

Naprosto ojedinělá a svou odvahou a neotřelostí překvapivá výstava zahrnuje 15 soch nevyčíslitelné hodnoty ze soukromé sbírky slavného italského mecenáše umění BeniaminaLeviho, který byl zároveň blízkým přítelem Salvadora Dalího. Mezi nejzajímavější exponáty patří bezesporu socha Space Elephant (Vesmírný slon) a Snail and the Angel (Hlemýžď a Anděl) atd.

Dále se návštěvníci mohou těšit na padesát grafik tohoto svérázného španělského malíře, včetně jednoho z nejznámějších děl – L’oeil Fleuri, které do pražského muzea zapůjčil opět sám pan Levi. Ke zhlédnutí bude i speciální kolekce skleněných soch či sošky a šperky ve stylu Salvadora Dalího, které jsou vyhotoveny ze zlata a diamantů. 

foto-160222-13-11-26.jpg

Možnost zakoupení vybraných exponátů jistě nenechá milovníky Dalího chladnými a příjemná surrealistická atmosféra s příjemnou hudbou je vnese do Dalího světa. 

Muzeum Enigma se nachází v Opletalově ulici 1535/4 v Praze, pár kroků od Václavského náměstí a kousek od Hlavního nádraží. Cena plného vstupného je 300 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma a studenti i senioři mohou využít zvýhodněného vstupného za 190 Kč. 

128807511-237616037707678-3593513903724209949-n.png

SALVADOR DALÍ SOCHAŘ

Salvador Dalí nebyl jen malíř, ale také všestranný a eklektický umělec v pravém slova smyslu. Byl široce uznáván jako sochař, spisovatel, ilustrátor, režisér, šperkař a pro mnohé další profese. Vášeň a drtivá touha vyjádřit se v sochařství jsou v jeho životě konstantní. Obzvláště se zajímal o sochařství od roku 1934 do roku 1987.

da.jpg

Dalí byl touto uměleckou technikou fascinován a vymyslel řadu originálních modelů, které se měly proměnit v sochy a surrealistické objekty. Tímto způsobem se jeho tvůrčí génius dokázal projevit v trojrozměrnosti a proměnit sochy v obrazy, které zůstaly mezi nejslavnějšími a nejoblíbenějšími ikonografickými obrazy vytvořenými během jeho života.Jeho díla jsou vyrobena z bronzu technikou ztraceného vosku. Tato technika spočívá ve vytvoření voskového modelu a jeho použití k vytvoření formy, do které se nalévá roztavený bronz. Kromě bronzových děl, Dalí vytvořil jednu z nejzajímavějších sbírek barevných skleněných soch na světě. Sbírka je výsledkem jeho umělecké spolupráce s prestižní francouzskou sklárnou Daum Cristallerie.Dalí vyrobil první skleněné předměty ve 40. letech 20. století, ale nejdůležitější část své práce začal v roce 1968 pro Daum a poté se svou práci rozšířil o téměř dvě desetiletí. Dalí věřil, že technika „Pâte de verre“ nabízí dokonalý nástroj pro „vyjádření metamorfózy“, což je podle umělce jeho surrealistické vnímání reality. Kolekce Daum nám umožňuje obdivovat genialitu katalánského mistra prostřednictvím poloprůhledných plastik modelovaných v barevném skle.

dadada.jpg

DALÍ UNIVERSE & BENIAMINO LEVI

Dalí Universe je společnost specializující se na Salvadora Dalího, která spravuje jednu z největších soukromých sbírek uměleckých děl od tohoto umělce na světě. V čele organizace stojí Beniamino Levi, obchodník s uměním a italský sběratel, který spolupracoval s Dalím v 60. letech. Beniamino Levi byl fascinován Dalího schopností používat různé prostředky k vyjádření svého umění a celý svůj život věnoval shromažďování jeho děl se zaměřením na trojrozměrná stvoření. Současná sbírka Dalí Universe je ve skutečnosti výsledkem dlouhých let odhodlání ze strany Leviho, který začal sbírat umělecká díla, když v Miláně otevřel v roce 1955 galerii Galleria Levi. Beniamino Levi není jen odborníkem na Salvadora Dalího a moderní umění uznávané po celém světě, ale je odborníkem, který byl vždy tam, kde se vše nejdůležitější odehrálo. Kolekce Dalí Universe představuje největší sbírku bronzových soch, surrealistického nábytku, zlatých předmětů, skleněných soch, ručně psané grafiky a mnoha dalších uměleckých děl Salvadora Dalího. Tato jedinečná kolekce, shromážděná s vášní za posledních 40 let, mluví sama za sebe: ve skutečnosti je to jedna z nejdůležitějších sbírek Dalího soch a trojrozměrných děl na světě.

12764321-1015975308474194-352633839538575065-o-1024x683.jpg

www.thedaliuniverse.com

 

ČTĚTE DÁLE

Nová výstava v UPM: Český porcelán tří století

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavu o historii českého porcelánu.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.

Unikátní dokument Tady Havel, slyšíte mě? v kinech již tento týden!

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života... Časosběrný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života. Film vstoupí do kin ve čtvrtek 11. dubna.