9. května 2025, Den matek, svátek má Ctibor
Pivovar Mazák: Nejen vánoční pivo

Pivovar Mazák: Nejen vánoční pivo

Pivovar Mazák vzniknul před lety jako vášnivý koníček jednoho milovníka piva a nyní dobývá Česko. Obchodní a marketingový koordinátor Jaroslav Štěrba se pro Pragmoon.cz rozpovídal o tom, jakých změn se pivovar dočkal v posledním roce, jak těžké bylo zvládnutí předchozí pandemické vlny i o tom, jaký vánoční dárek vybrat pivařům ze své rodiny.

Popíšete založení pivovaru v roce 2011 a jeho další vývoj?

Pivovar tehdy vznikl jako koníček pane Michaloviče. Ten si vařil pivo doma v hrnci a postupně chutnalo více a více lidem, až se dostalo do hostince v Dolních Bojanovicích. Se zvyšujícím se zájmem se posunula výroba do zemědělského družstva. Nyní je tam již postavená hala, která se neustále rozšiřuje. Na místě máme i prodejnu. Aktuálně je roční výstav okolo 6 tisíc hektolitrů.

mazak-lahve.jpg

Jak moc vás koronavirová situace zasáhla?

Stalo se toho hodně a bylo to těžké, samozřejmě jsme šli během druhé vlny do ztráty, ale stále jsme měli mnoho míst k prodeji. Zákazníci nám hodně pomohli i tím, že si nás během druhé vlny koronaviru našli, a v létě jsme si to horší období trošku vynahradili.

Jak se liší způsob vaření oproti tomu, když ho pan Michalovič vařil doma v hrnci?

Pivovarnictví je krásná alchymie, já sám jsem pivovarník, takže jsem do toho celého pronikl trochu blíže. Pivo vaříme za použití nejmodernějších technologií a odebíráme kvalitní suroviny, v případě českých ležáků jde o žatecký chmel. 

mazak-chmel.jpg

Po jakém pivu z vaší nabídky sáhnete nejčastěji vy sám? 

Ve stále nabídce máme dva ležáky, oba jsou jedenáctistupňové. S Extra hořkou jsme vyhráli letos cenu za nejlepší regionální potravinu v Jihomoravském kraji v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. Hořkost je u toho piva vyšší a razantnější a patří mezi naše nejoblíbenější. Dále nabízíme 11 Jantar, která je stejně jako Extra hořká také chmelena odrůdou agnus a Žatcem. Rozdílem je používání karamelového mnichovského sladu, který pivu propůjčuje karamelově-oříškové doznívání, rozhodně však není sladké. Já osobně si raději dám Extra hořkou, která mi dodá spíše chuť k jídlu (úsměv).

A jaké vaříte speciály?

V naší nabídce je mnoho piv z kategorie svrchně kvašených piv pale ale či indian pale lager. Naší specialitou je používaný velice zajímavých chmelů z Nového Zélandu, USA či z Austrálie. Zajímavým zástupcem je třeba 13 ° FANCY FARMER, ve kterém je novozélandská odrůda Nelson Sauvin, který chutí připomíná víno Sauvignon Blanc. Je to láhev, která by mohla zaujmout, třeba jako dárek, i nejednoho vinaře.

mazak-vanoce.jpg

Chystáte i speciální vánoční piva?

Máme připravená 4 vánoční piva, nabízíme je i s dárkovou přenoskou, což umožňuje zákazníkům namíchat si piva z naší nabídky dle svých chuťových preferencí. Vánoční speciál 13° polotmavý ležák, Vánoční IPA 15°,  13° Dáreček. To vaříme každoročně, letos bude ve stylu Modern pale ale. A úplná novinka bude 18 ° vánoční stout, ve kterém bude přidána skořice. To už je vyloženě vánoční příchuť.

Kde můžeme koupit vaše pivo?

Nejjednodušší možností je samozřejmě navštíviti náš e-shop nebo pivovarskou prodejnu v Dolních Bojanovicích. Nabízíme i dárkové vouchery pro milovníky piva, kteří si pak mohou vybrat nápoj přesně podle svých chuťových buněk. Naše piva jsou ale často v nabídce i na různých festivalech a piva ze stálé nabídky najdete i v některých řetězcích supermarketů.

mazak-voucher.jpg

Kontakt 
Pivovar Mazák
Hodonínská 1110, Dolní Bojanovice 
telefon: +420 775 000 697
e-mai: eshop@pivovarmazak.cz
web: www.pivovarmazak-eshop.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

BTC Prague: Velká bitcoinová akce opět v Praze

BTC Prague, jak již název napovídá, se bude točit okolo Bitcoinu, což tuto akci trošku odlišuje od podobných, které se konají ve světě. Akce se koná již potřetí a je o ni opět obrovský zájem. To jen svědčí o tom, že se kryptoměnám v České republice skutečně daří. Navíc se akce nezúčastní pouze tuzemští nadšenci, ale také odborníci z celého světa. Dohromady se představí 200 řečníků, což je číslo, které rozhodně udivuje.

Jedinečná interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience láká za zážitky i jídlem

Ponořte se do příběhu prvního zlatého ležáku přímo v historickém centru Prahy. Interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přibližuje okolnosti vzniku plzeňského piva všemi smysly.

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Od Dublinu až po Středozemní moře. Česká rodinná firma Decoled září na evropském trhu dekorativního osvětlení

Z malé rodinné firmy založené v garáži se během téměř tří dekád stal lídr na českém, ale i evropském trhu slavnostního osvětlení. Poslední Vánoce společnost zdobila města a obchodní centra již ve 13 zemích a o těch letošních by skóre mělo být zase o něco vyšší. Za jejím úspěchem a expanzí stojí poctivé řemeslo, jasný rukopis a špičková kvalita.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.