Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Pivovar Mazák: Nejen vánoční pivo

Pivovar Mazák: Nejen vánoční pivo

Pivovar Mazák vzniknul před lety jako vášnivý koníček jednoho milovníka piva a nyní dobývá Česko. Obchodní a marketingový koordinátor Jaroslav Štěrba se pro Pragmoon.cz rozpovídal o tom, jakých změn se pivovar dočkal v posledním roce, jak těžké bylo zvládnutí předchozí pandemické vlny i o tom, jaký vánoční dárek vybrat pivařům ze své rodiny.

Popíšete založení pivovaru v roce 2011 a jeho další vývoj?

Pivovar tehdy vznikl jako koníček pane Michaloviče. Ten si vařil pivo doma v hrnci a postupně chutnalo více a více lidem, až se dostalo do hostince v Dolních Bojanovicích. Se zvyšujícím se zájmem se posunula výroba do zemědělského družstva. Nyní je tam již postavená hala, která se neustále rozšiřuje. Na místě máme i prodejnu. Aktuálně je roční výstav okolo 6 tisíc hektolitrů.

mazak-lahve.jpg

Jak moc vás koronavirová situace zasáhla?

Stalo se toho hodně a bylo to těžké, samozřejmě jsme šli během druhé vlny do ztráty, ale stále jsme měli mnoho míst k prodeji. Zákazníci nám hodně pomohli i tím, že si nás během druhé vlny koronaviru našli, a v létě jsme si to horší období trošku vynahradili.

Jak se liší způsob vaření oproti tomu, když ho pan Michalovič vařil doma v hrnci?

Pivovarnictví je krásná alchymie, já sám jsem pivovarník, takže jsem do toho celého pronikl trochu blíže. Pivo vaříme za použití nejmodernějších technologií a odebíráme kvalitní suroviny, v případě českých ležáků jde o žatecký chmel. 

mazak-chmel.jpg

Po jakém pivu z vaší nabídky sáhnete nejčastěji vy sám? 

Ve stále nabídce máme dva ležáky, oba jsou jedenáctistupňové. S Extra hořkou jsme vyhráli letos cenu za nejlepší regionální potravinu v Jihomoravském kraji v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. Hořkost je u toho piva vyšší a razantnější a patří mezi naše nejoblíbenější. Dále nabízíme 11 Jantar, která je stejně jako Extra hořká také chmelena odrůdou agnus a Žatcem. Rozdílem je používání karamelového mnichovského sladu, který pivu propůjčuje karamelově-oříškové doznívání, rozhodně však není sladké. Já osobně si raději dám Extra hořkou, která mi dodá spíše chuť k jídlu (úsměv).

A jaké vaříte speciály?

V naší nabídce je mnoho piv z kategorie svrchně kvašených piv pale ale či indian pale lager. Naší specialitou je používaný velice zajímavých chmelů z Nového Zélandu, USA či z Austrálie. Zajímavým zástupcem je třeba 13 ° FANCY FARMER, ve kterém je novozélandská odrůda Nelson Sauvin, který chutí připomíná víno Sauvignon Blanc. Je to láhev, která by mohla zaujmout, třeba jako dárek, i nejednoho vinaře.

mazak-vanoce.jpg

Chystáte i speciální vánoční piva?

Máme připravená 4 vánoční piva, nabízíme je i s dárkovou přenoskou, což umožňuje zákazníkům namíchat si piva z naší nabídky dle svých chuťových preferencí. Vánoční speciál 13° polotmavý ležák, Vánoční IPA 15°,  13° Dáreček. To vaříme každoročně, letos bude ve stylu Modern pale ale. A úplná novinka bude 18 ° vánoční stout, ve kterém bude přidána skořice. To už je vyloženě vánoční příchuť.

Kde můžeme koupit vaše pivo?

Nejjednodušší možností je samozřejmě navštíviti náš e-shop nebo pivovarskou prodejnu v Dolních Bojanovicích. Nabízíme i dárkové vouchery pro milovníky piva, kteří si pak mohou vybrat nápoj přesně podle svých chuťových buněk. Naše piva jsou ale často v nabídce i na různých festivalech a piva ze stálé nabídky najdete i v některých řetězcích supermarketů.

mazak-voucher.jpg

Kontakt 
Pivovar Mazák
Hodonínská 1110, Dolní Bojanovice 
telefon: +420 775 000 697
e-mai: eshop@pivovarmazak.cz
web: www.pivovarmazak-eshop.cz

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.