6. prosince 2025, svátek má Mikuláš
Pivovar Mazák: Nejen vánoční pivo

Pivovar Mazák: Nejen vánoční pivo

Pivovar Mazák vzniknul před lety jako vášnivý koníček jednoho milovníka piva a nyní dobývá Česko. Obchodní a marketingový koordinátor Jaroslav Štěrba se pro Pragmoon.cz rozpovídal o tom, jakých změn se pivovar dočkal v posledním roce, jak těžké bylo zvládnutí předchozí pandemické vlny i o tom, jaký vánoční dárek vybrat pivařům ze své rodiny.

Popíšete založení pivovaru v roce 2011 a jeho další vývoj?

Pivovar tehdy vznikl jako koníček pane Michaloviče. Ten si vařil pivo doma v hrnci a postupně chutnalo více a více lidem, až se dostalo do hostince v Dolních Bojanovicích. Se zvyšujícím se zájmem se posunula výroba do zemědělského družstva. Nyní je tam již postavená hala, která se neustále rozšiřuje. Na místě máme i prodejnu. Aktuálně je roční výstav okolo 6 tisíc hektolitrů.

mazak-lahve.jpg

Jak moc vás koronavirová situace zasáhla?

Stalo se toho hodně a bylo to těžké, samozřejmě jsme šli během druhé vlny do ztráty, ale stále jsme měli mnoho míst k prodeji. Zákazníci nám hodně pomohli i tím, že si nás během druhé vlny koronaviru našli, a v létě jsme si to horší období trošku vynahradili.

Jak se liší způsob vaření oproti tomu, když ho pan Michalovič vařil doma v hrnci?

Pivovarnictví je krásná alchymie, já sám jsem pivovarník, takže jsem do toho celého pronikl trochu blíže. Pivo vaříme za použití nejmodernějších technologií a odebíráme kvalitní suroviny, v případě českých ležáků jde o žatecký chmel. 

mazak-chmel.jpg

Po jakém pivu z vaší nabídky sáhnete nejčastěji vy sám? 

Ve stále nabídce máme dva ležáky, oba jsou jedenáctistupňové. S Extra hořkou jsme vyhráli letos cenu za nejlepší regionální potravinu v Jihomoravském kraji v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. Hořkost je u toho piva vyšší a razantnější a patří mezi naše nejoblíbenější. Dále nabízíme 11 Jantar, která je stejně jako Extra hořká také chmelena odrůdou agnus a Žatcem. Rozdílem je používání karamelového mnichovského sladu, který pivu propůjčuje karamelově-oříškové doznívání, rozhodně však není sladké. Já osobně si raději dám Extra hořkou, která mi dodá spíše chuť k jídlu (úsměv).

A jaké vaříte speciály?

V naší nabídce je mnoho piv z kategorie svrchně kvašených piv pale ale či indian pale lager. Naší specialitou je používaný velice zajímavých chmelů z Nového Zélandu, USA či z Austrálie. Zajímavým zástupcem je třeba 13 ° FANCY FARMER, ve kterém je novozélandská odrůda Nelson Sauvin, který chutí připomíná víno Sauvignon Blanc. Je to láhev, která by mohla zaujmout, třeba jako dárek, i nejednoho vinaře.

mazak-vanoce.jpg

Chystáte i speciální vánoční piva?

Máme připravená 4 vánoční piva, nabízíme je i s dárkovou přenoskou, což umožňuje zákazníkům namíchat si piva z naší nabídky dle svých chuťových preferencí. Vánoční speciál 13° polotmavý ležák, Vánoční IPA 15°,  13° Dáreček. To vaříme každoročně, letos bude ve stylu Modern pale ale. A úplná novinka bude 18 ° vánoční stout, ve kterém bude přidána skořice. To už je vyloženě vánoční příchuť.

Kde můžeme koupit vaše pivo?

Nejjednodušší možností je samozřejmě navštíviti náš e-shop nebo pivovarskou prodejnu v Dolních Bojanovicích. Nabízíme i dárkové vouchery pro milovníky piva, kteří si pak mohou vybrat nápoj přesně podle svých chuťových buněk. Naše piva jsou ale často v nabídce i na různých festivalech a piva ze stálé nabídky najdete i v některých řetězcích supermarketů.

mazak-voucher.jpg

Kontakt 
Pivovar Mazák
Hodonínská 1110, Dolní Bojanovice 
telefon: +420 775 000 697
e-mai: eshop@pivovarmazak.cz
web: www.pivovarmazak-eshop.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Efektivní teplárny jako zbraň proti drahé energii. Kogenerace zrychluje evropskou transformaci

Evropa potřebuje rychlejší cestu ke snížení emisí i úsporám energie. Klíčovou roli v transformaci hrají moderní plynové kogenerační teplárny, které dokážou výrazně zefektivnit výrobu tepla a zároveň dodat elektřinu ve chvílích, kdy je jí v síti nedostatek.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.

Vánoce v TADY CHUTNÁ: Čtyři restaurace, čtyři příběhy

Už jste ochutnali filet lososa podle Rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy? Nebo víte, co je Znojmo 2025? Tak to byste měli. Vánoce jsou obdobím, kdy se tradice setkávají s moderní kuchyní. A právě tuto kombinaci letos přináší šéfkuchař David Kalina spolu s týmem restaurací Tiskárna Národní, Tiskárna Jíndřišská, Mincovna a U Tellerů. Inspirují se prvorepublikovými kuchařkami, starými technikami a vůněmi, jen v moderním, hravém pojetí.

Lukáš Dvořák: Nová kniha, která odhaluje krásu nahoty s duší

„Nahota pro mě není provokací, ale pravdou o člověku.“ Tři roky práce, 75 projektů, 324 stran a výsledek, který bere dech. Fotograf Lukáš Dvořák právě vydal svou třetí knihu, v níž zachycuje ženskou krásu s elegancí, respektem a duší. Jeho snímky nejsou provokací, ale poctou přirozenosti, síle a křehkosti zároveň.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.