Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. dubna 2024, svátek má Robert
Trojnásobná mistryně České a Slovenské republiky v surfingu Jana Kašová

Trojnásobná mistryně České a Slovenské republiky v surfingu Jana Kašová

„Mnohokrát jsem řekla, že do nějaké vlny nejdu, protože jsem měla strach. Voda je živel, jsou tam kameny, nebezpeční živočichové… Je důležité vědět, na co člověk má a na co ne,“ říká nejlepší česká surfařka Jana Kašová, která tráví téměř každý den několik hodin v oceánu, kde na prkně sjíždí jednu vlnu za druhou…

-dsc4807.jpg

Poprvé se na surf postavila před deseti lety, když si s bráchou půjčili auto rodičů a s dalšími čtyřmi kamarády vyrazili do Francie. Konal se tam totiž český surfařský kemp, o němž se dozvěděli v časopise. „Hned na první pěně, do které mě instruktor poslal, jsem si dokázala na prkno stoupnout a dojela jsem celkem daleko. Další dny bez instruktora už to tolik nešlo, ale neodradilo mě to,“ vzpomíná Jana Kašová., která se pro jízdu na vlnách nadchla a do Francie se hned následující léto vrátila.

c1283052-93bb-4810-aec1-10e9b4289fed.jpg

„Pracovala jsem na baru a ve volném čase se učila na surfu. Dala jsem si za cíl, že mi to půjde natolik, abych si na konci prázdnin mohla koupit své vlastní kratší prkno, co se vejde do auta. A povedlo se!“

img-2381_1.JPG

Následně odjela Jana na erasmus do španělského Bilbaa. Města, kde surfing žije. A vždy když nebyla škola, hned ráno vyrazila na pláž. Postupem času se na vlnách zlepšovala a následující erasmus už si vybírala cíleně v Lisabonu, protože chtěla další místo, kde se hojně surfuje.

img-2460.JPG

Surfařská olympiáda

Zanedlouho pak zkusila své štěstí na mistrovství Česka a Slovenska ve Francii, kde skončila v semifinále. „V roce 2019 už jsem ale brala zlato,“ říká s úsměvem nadějná sportovkyně, která se o dva roky později – to proto, že dřív u nás nic takového neexistovalo – stala členkou Českého svazu surfingu a začala jezdit Český pohár.

Minulý rok byly dvě zastávky Českého poháru kvalifikačními zastávkami pro ISA World Surfing Games, což je něco jako surfařská olympiáda,“ vysvětluje s tím, že se na tuto »olympiádu« Česko kvalifikovalo, a tak měla Jana možnost poměřit své síly se světovou elitou. Jako Česká republika se umístili na 36. místě z 63 států a zároveň byli nejlepší mezi státy bez moře!

9b0f3275-a3a9-4fde-b765-e8164388b67a.jpg

Nejlepší z nejlepších

Vrcholem v surfingu je však soutěž zvaná World Surf League, kam jezdí výběr těch nejlepších z nejlepších. Na tu se zatím nikdo z Česka nedostal a ani nikdo nejezdí kvalifikační závody.

Já bych to chtěla zkusit, ale startovné na jeden závod vyjde třeba na 1000 EUR, což je cca 24 000 Kč. Během roku jich musíte projet několik, a to všude po světě, takže další peníze dáte za letenky, ubytování,“ vysvětluje Jana, která nyní žije v Portugalsku, aby měla možnost pravidelně trénovat. Na prkno se snaží chodit každý den tak na dvě hodiny, ale samozřejmě musí v rámci přípravy dělat i další věci – fyzio, běh apod.

cze-ph-sean-evans-ph.jpg

Specifický sport

Jana se v Portugalsku surfingem částečně živí jako trenérka. K tomu ale musí mít i jiné zaměstnání.

„Víceméně si vydělávám na to, abych mohla surfovat. Naštěstí se teď snažím sehnat nějaké sponzory, ale jinak si vše platím sama. Byt třeba sdílím s dalšími spolubydlícími, abych ušetřila. Rozhodně si jako surfaři nežijeme na vysoké noze,“ doplňuje s tím, že na vysoké noze si žijí leda ti nejlepší na světě a mezi ty není snadné se dostat. Surfing je totiž velmi specifický sport – nemáte nikdy stejné podmínky a musíte se umět přizpůsobit.

mrd9672.jpeg

„Na závodech je to většinou tak, že se na vodu vypouští vždy čtyři závodníci, mají 20 minut a během nich musí předvést to nejlepší na vlnách, které jim zrovna chodí. Někdy vám nemusí ale přijít žádná, to je prostě smůla. Vlny se pak sčítají, takže je lepší sjet jich co nejvíc a nejlíp. A třeba projíždění barelů, které se ve filmech podává jako běžná a jednoduchá věc, není tak snadné ani běžné,“ vysvětluje surfařka, která se osobně do barelu dostala dvakrát a vždy ji po chvíli voda smetla.

„Problém je, že tam kde se vlny barelí, bývá většinou mělká voda, takže narazíte na ostré kameny. Musí se potkat mnoho faktorů, aby to vyšlo.“

Plavci to mají snazší

A jednoduchý není ani výběr prkna. „Pro začátečníky se používají pěňáky – delší prkna potažená podobou hmotou jako podložky na jógu. Jakmile už to trochu umíte, tak si pořizujete tvrdší a kratší prkno. Na té vyšší úrovni je to pak délkově cca 180 cm. A pak jde ještě o to, že na každý druh vln se používá jiné,“ popisuje nadšenkyně.

img-2382.JPGJakub Michna a Jana Kašová, surfaři roku 2022. Foto: Surfchamp.cz/ Mat Rendek


 „Jsou vlny pomalejší s větším objemem vody, pak zase naopak ty, které se balí do barelů, záleží ale také na tom, zda je odliv nebo příliv, jakou mají vlny energii, těch věcí je strašně moc,“ vysvětluje Jana Kašová, která vlastní devět surfů, ale světoví profesionálové jich mají třeba 150, klidně i víc. Jedno takové klasické prkno se pohybuje cenově cca od 300 do 1000 eur, ty hodně dobré stojí klidně i 1500 eur, sběratelské kousky i více,“ doplňuje a na závěř přidává poznatek, že na surfu se rozhodně lépe učí plavci, protože surfování je víc než z 90 % pádlování. „Takže ti, co umí dobře kraula, mají výhodu.“

ČTĚTE DÁLE

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Rekreační areál Sázavský ostrov - Ostrov plný zábavy na Zlaté řece Sázavě!

Rekreační areál Sázavský ostrov se nachází ve městě Sázava v krásné krajině Středního Posázaví, pouhých 45km od Prahy (exit 34 z dálnice D1).

Herečka Patricie Pagáčová: Kdybych nebyla herečka, nejspíš léčím zvířata

Diváci si ji pamatují ještě jako Patricii Solaříkovou z nekonečného seriálu Ulice, kde strávila přes čtrnáct let. Dnes už je pětatřicetiletá herečka na televizních obrazovkách stálicí. Působila jako porotkyně v Superstar, zahrála si v řadě filmů a nyní se objevuje jako embryoložka v Jedné rodině, či jako vrchní sestra v Ordinaci v růžové zahradě. Patricie Pagáčová, jejíž instagramový účet sleduje přes půl milionu lidí, má však i přes širokou škálu rolí svůj nesplněný herecký sen…

Plánujete teambuilding? Zkuste netradiční, akční i adrenalinovou zábavu v Pitlandu!

Chcete si začátek roku pořádně užít i se svými kolegy a připravit pro ně takový teambuilding, na který jen tak nezapomenou? Vyvarujte se tentokrát všech tradičních míst a aktivit a nečekejte ani na léto a teplé počasí. Máme pro vás totiž skvělý tip, který splňuje všechny představy o dokonalé firemní akci. Je maximálně zábavný a zdravě nakažlivý, správně akční, trochu adrenalinový, užijete si jej bez ohledu na počasí, a rozhodně se vymyká všemu, co jste v rámci firemních teambuildingů doposavad zažili! Řeč o pražském Pitlandu, jedinečné kryté hale, kde se jezdí na malých a lehkých elektrických motorkách, a kde moto sezóna nikdy nekončí.