Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. dubna 2024, svátek má Rostislav
Vinařství Klučov: Navazujeme na tradici ze 14. století

Vinařství Klučov: Navazujeme na tradici ze 14. století

Dobré nápady někdy vznikají souhrou náhod a takový je i příběh Vinařství Klučov. Vinařka Klára Šinková se svěřila, že k výrobě vína je s manželem přivedlo objevení dávno zapomenuté historie středočeského Klučova, kde se vyrábělo již ve 14. století. Tehdy ho do Čech dovezl sám Otec vlasti Karel IV.!

Jak nápad na založení vinařství vznikl?

Vlastně úplně náhodou. My jsme se do Klučova přistěhovali kvůli manželově práci. Později jsme vysadili první hlavy vinné révy a až později jsme zjistili, že Klučov je obec s vinařskou tradicí již od 14. století, kdy Karel IV. dovezl do Čech vinnou révu. Našla jsem různé záznamy, a to víno bylo již tehdy podle dostupných pramenů evropského věhlasu. Na malé vinici hospodařil již šlechtický rod Smiřických a později i Marie Terezie Savojská, kněžna černokosteleckého panství. A právě šlechtična víno vyvážela do Evropy jako dárek. V tu chvíli jsme si s manželem řekli – tak se pojďme věnovat vínu, bude se mu tu dobře dařit, když se tu úspěšně pěstovalo a vyrábělo tolik let.

Takže jste náhodou navázali na 700 let starou tradici?

Dá se to tak říct, v podstatě jsme tu zakořenili. Energie tohoto místa nás strašně oslovila a v roce 2017 jsme na poli za domem založili svou první vinici – Šutrák. Později jsme vytvořili i sklípek a brali jsme to jako malý projekt pro rodinu a známé. Manžel je totiž z generace sklepmistrů, takže s výrobou vína má zkušenosti, ale mít vinohrad je zcela jiná disciplína...

Jak to myslíte?

Dříve bylo spíše běžné, že vinohradník vypěstoval révu, odvezl ji sklepmistrovi a ten z ní vyrobil víno. Mít obojí dohromady bylo dříve spíše raritní, je to trend posledních let. Museli jsme se tak naučit vše o pěstování víně, přiznám, že zpočátku to byl boj. Dále bylo potřeba Klučov ustanovit nově jako vinařskou obec a podali jsme žádost o zapsání do vyhlášky, abychom mohli mít viniční trať a produkovat přívlastková vína.

Jaké odrůdy dnes pěstujete?

Na Šutráku, který je orientován na jih pěstujeme tradiční odrůdy - Müller Thurgau, Rulandské modré, Sauvignon a Veltlínské zelené. Velká vinice je pak osázena moderními, ale o to zajímavějšími odrůdami, jako Solaris, Muscaris, Hibernal, Souvinier Gris, Cabernet Cortis či Saphira. Ty jsem si původně musela u manžela prosadit, protože on je zastáncem spíše tradice. Ale nyní si tuto volbu nemůžeme vynachválit. Malou vinici jsme vytvořili loni a pěstujeme na něm mimo jiné Ryzlink rýnský, tedy víno králů.

Kde můžeme klučovské víno ochutnat?

Víno prodáváme především prostřednictvím našeho e-shopu. Další možností je nákup v našem sklípku ve středu a v pátek, případně v (ne)VINNÉM stánku na Malé Vinici o víkendech. A samozřejmě lidé jezdí také na naše řízené degustace. Z Masarykova nádraží v Praze jste u nás za 45 minut.

Co když se lidem v Klučově zalíbí a rádi by tam strávili víkend?

Máme k dispozici tři apartmány, které jsou 50 metrů za vinařstvím a nad vinařstvím vzniknou ještě čtyři pokoje, pravděpodobně budou dokončeny ještě letos.

Pochutnáte si ještě na hroznech?

Musím se přiznat, že už nám všem lezou hrozny i ušima. Samozřejmě hrozny ochutnáváme, mně třeba nejvíce chutnají hrozny Muscaris nebo Solaris, které neuvěřitelně hezky voní. Ostatně obě necháváme v láhvích s vyšším obsahem cukru, a chutnají skvěle i v láhvích.

Když mluvíte o lahvích, kdo vám dělá etikety?

To je také zábavná shoda náhod. Naše sousedka Galina Miklínová, známá česká výtvarnice a režisérka. Etikety standardně nejsou její oblastí zájmu, ale vytvořila pro nás nejdříve jednu a začalo jí to bavit a myslím, že jsou opravdu nádherné. Vytvořila jich již 12 a všechny se nějak vztahují ke Klučovu či k našemu vinařství.

Jaká vína si nejraději otevřete doma?

My pěstujeme především vína, které nám samotným chutnají, takže každé víno z naší nabídky si rádi otevřeme, některá ale samozřejmě častěji. Já třeba miluji Sauvignon, z těch novějších odrůd je můj oblíbenec Souvinier Gris a Saphira, která má exotickou příchuť, příjemnou kyselinku a aroma ananasu. Manžel si pro změnu nejradši pochutná na Veltlínském zeleném. Ten ostatně považujeme i díky tomu, že se zde zřejmě pěstoval již dávno, za jednu z našich vlajkových lodí a chceme připravit i nějakou speciální edici.

Kontakt

Vinařství Klučov

Klučov, 282 01 Český Brod (pozn.: nachází se na cestě k truhlárně, která je na adrese Klučov 44)

telefon: +420 608 870 927

e-mail: info@vinarstviklucov.cz

web: www.vinarstviklucov.cz

ČTĚTE DÁLE

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.

Prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek

Na pouhé čtyři dny se návštěvníkům otevře cesta k objevování tajemství labyrintu chodeb, sklepů a studní pod západočeskou metropolí netradičně za svitu baterek. Speciální prohlídky Plzeňského historického podzemí, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se konají od čtvrtka 18. do neděle 21. dubna – vždy od 17 a 18 hodin.

NOVÁ VÝSTAVA V ZÁPADOČESKÉ GALERII V PLZNI ODKRÝVÁ RŮZNÉ ZPŮSOBY OBŽIVY UMĚLCŮ 19. STOLETÍ

Reklama, multiplikace děl, krajiny, drobné portréty, ale i knižní a  časopisecké ilustrace. To vše patřilo mezi nové způsoby obživy umělců v 19. století. Právě proměně uměleckého provozu, vztahu umělce a publika a různým způsobům obživy v tržním prostředí 19. století se věnuje nová výstava Západočeské galerie v Plzni UMĚNÍ PRODAT (SE). UMĚLEC VE SPÁRECH TRHU 19.  STOLETÍ. Návštěvníci se mohou těšit na díla Václava Brožíka, Vojtěcha Hynaise, Františka Kupky, Alfonse Muchy, Jana Štursy a řady dalších významných českých autorů. Výstavu je možné navštívit ve výstavní síni „13“ od 1. března do 2. června.

V Kutné Hoře Sedlci to žije

Sedlec patří k nejstarším částem Kutné Hory, s nadsázkou se dá říci, že kdyby nebylo Sedlce, možná by nebyla Kutná Hora. Byli to totiž právě sedlečtí cisterciáčtí mniši, kteří ve 13. století na svých pozemcích nalezli stříbro, díky čemuž se začal psát příběh jednoho z největších středověkých měst českého království.