Člověk nesmí být líný dojet za dobrou gastronomií. Hliněná bašta zrovna není tím, co bychom nazvali ?běžně dostupným místem?. Za trochu trpělivosti ale určitě stojí. Samotná Bašta se zprvu tváří nenápadně ? její vstup tvoří domek podobný strážné věži, která se jeví pro restauraci malá. Je však pouhým ústím do prostorného podniku, který se ukrývá pod travnatým kopcem. V interiéru nabízí Bašta útulné prostředí (jde o unikátní moderní stavbu z nepálené hlíny). Venku exceluje zahrádkou netypicky postavenou na mole. Posezení na zahrádce je vskutku jedinečné - člověku skoro přijde, že odešel z uspěchané Prahy na dovolenou. Další dvě samostatné místnosti se nacházejí v úvodní ?věžičce? (ty mi přišly ideální především pro uzavřenou společnost). Přehledné a přec poměrně obsáhlé menu se skládá ze dvou částí. První část tvoří denní nabídka, druhou klasické menu, které bylo sestaveno od kuřecího masa přes hovězí, jehněčí, bohatý výběr ryb (losos, mořský ďas, halibut, kanadský humr, langusta, pstruh, candát) a nechybí ani trocha exotiky v podobě rumpsteaku a bifteku z bizona. Samozřejmostí je i obsáhlá nabídka dezertů.
Byl jsem na jídlo v Baště upřímně zvědavý, neboť jde z hlediska gastronomie o vyhlášené místo. Dobrou pověst potvrdil již předkrm. Vynikající kozí sýr připravený na grilu byl doplněn o marinovanou hrušku, vlašské ořechy a med. Jakkoli mohou znít ingredience protichůdně, výsledkem byl lahodný vstup do gastronomie Bašty. Nadchla mě i prezentace, ze které by měl samotný Zdeněk Polreich radost.
DOMÁCÍ PEČ IVO SE JEN TAK NEVIDÍ Coby hlavní chod jsem po delším váhaní zvolil mořského ďasa na grilu s parmazánovou krustou, syrskou rýží, bramborami a brokolicí. Rybu jsem vybral úmyslně, neboť jsou v Baště vyhlášení tím, že si na rybách zakládají. A to se potvrdilo. Ryba byla perfektně připravená, doprovodná zelenina chutnala výborně a povedly se i vařené brambory, které bývají častým kamenem úrazu. Za zmínku rozhodně stojí i to, že si v baště vše dělají sami (není zas tak obvyklé, aby si v restauraci dali práci i s vlastním pečivem). Pravda, ceny jsou v podniku díky tomu trošičku vyšší, zákazník si ale může být jist, že za své peníze získá maximum. Kapitolou samou pro sebe je členitý prostor v okolí Bašty. Okolo rybníku u zahrádky se táhne cestička, u níž najdou děti nejedno místo k vyřádění. Unikátní je především trampolína, do které si za dobu, co jsem v Baště obědval, našlo cestu i několik tatínků. Nezvyklá je tam četná přítomnost zvířat. V rybníčku se to doslova hemží rybami a o chléb pravidelně žadonícími kachnami. U dětského hřiště se v uzavřeném výběhu zase producírují ovce. Hliněná bašta si za 15 let existence vypěstovala velmi stabilní pozici a její dobrá pověst je oprávněná. Nabízí totiž opravdovou gastronomickou kvalitu v kombinaci s jedinečným prostředím, vzácně vhodným pro malé i velké, pro firmy i rodinné oslavy, či pro svatební hostiny. Hliněná bašta je zkrátka něco úplně jiného, než na co jsme v Praze zvyklí. A je to jenom dobře.
Újezdská 619, Průhonice, tel. 272 690 700, www.hlinenabasta.cz. Otevřeno 11.30-01.00