16. července 2025, svátek má Luboš

Člověk nesmí být líný dojet za dobrou gastronomií. Hliněná bašta zrovna není tím, co bychom nazvali ?běžně dostupným místem?. Za trochu trpělivosti ale určitě stojí. Samotná Bašta se zprvu tváří nenápadně ? její vstup tvoří domek podobný strážné věži, která se jeví pro restauraci malá. Je však pouhým ústím do prostorného podniku, který se ukrývá pod travnatým kopcem. V interiéru nabízí Bašta útulné prostředí (jde o unikátní moderní stavbu z nepálené hlíny). Venku exceluje zahrádkou netypicky postavenou na mole. Posezení na zahrádce je vskutku jedinečné - člověku skoro přijde, že odešel z uspěchané Prahy na dovolenou. Další dvě samostatné místnosti se nacházejí v úvodní ?věžičce? (ty mi přišly ideální především pro uzavřenou společnost). Přehledné a přec poměrně obsáhlé menu se skládá ze dvou částí. První část tvoří denní nabídka, druhou klasické menu, které bylo sestaveno od kuřecího masa přes hovězí, jehněčí, bohatý výběr ryb (losos, mořský ďas, halibut, kanadský humr, langusta, pstruh, candát) a nechybí ani trocha exotiky v podobě rumpsteaku a bifteku z bizona. Samozřejmostí je i obsáhlá nabídka dezertů.

Byl jsem na jídlo v Baště upřímně zvědavý, neboť jde z hlediska gastronomie o vyhlášené místo. Dobrou pověst potvrdil již předkrm. Vynikající kozí sýr připravený na grilu byl doplněn o marinovanou hrušku, vlašské ořechy a med. Jakkoli mohou znít ingredience protichůdně, výsledkem byl lahodný vstup do gastronomie Bašty. Nadchla mě i prezentace, ze které by měl samotný Zdeněk Polreich radost.

DOMÁCÍ PEČ IVO SE JEN TAK NEVIDÍ Coby hlavní chod jsem po delším váhaní zvolil mořského ďasa na grilu s parmazánovou krustou, syrskou rýží, bramborami a brokolicí. Rybu jsem vybral úmyslně, neboť jsou v Baště vyhlášení tím, že si na rybách zakládají. A to se potvrdilo. Ryba byla perfektně připravená, doprovodná zelenina chutnala výborně a povedly se i vařené brambory, které bývají častým kamenem úrazu. Za zmínku rozhodně stojí i to, že si v baště vše dělají sami (není zas tak obvyklé, aby si v restauraci dali práci i s vlastním pečivem). Pravda, ceny jsou v podniku díky tomu trošičku vyšší, zákazník si ale může být jist, že za své peníze získá maximum. Kapitolou samou pro sebe je členitý prostor v okolí Bašty. Okolo rybníku u zahrádky se táhne cestička, u níž najdou děti nejedno místo k vyřádění. Unikátní je především trampolína, do které si za dobu, co jsem v Baště obědval, našlo cestu i několik tatínků. Nezvyklá je tam četná přítomnost zvířat. V rybníčku se to doslova hemží rybami a o chléb pravidelně žadonícími kachnami. U dětského hřiště se v uzavřeném výběhu zase producírují ovce. Hliněná bašta si za 15 let existence vypěstovala velmi stabilní pozici a její dobrá pověst je oprávněná. Nabízí totiž opravdovou gastronomickou kvalitu v kombinaci s jedinečným prostředím, vzácně vhodným pro malé i velké, pro firmy i rodinné oslavy, či pro svatební hostiny. Hliněná bašta je zkrátka něco úplně jiného, než na co jsme v Praze zvyklí. A je to jenom dobře.

Újezdská 619, Průhonice, tel. 272 690 700, www.hlinenabasta.cz. Otevřeno 11.30-01.00

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Originální firemní večírek? Jedině v Pilsner Urquell:The Original Beer Experience v Praze, kde ožívá příběh piva.

Plánujete vánoční večírek, teambuilding nebo jinou firemní akci, která má mít styl, a hlavně nezapomenutelnou atmosféru? Pilsner Urquell: The Original Beer Experience nabízí více než jen místo pro firemní večírek – zažijete zde nezapomenutelné zážitky, které stmelí váš tým a posílí firemní kulturu.

Pec pod Sněžkou: Stylové místo pro firemní setkání, teambuilding i relax

Když se propojí pracovní soustředění s horským klidem a dobrým jídlem, vzniká ideální prostor pro firemní akce, které mají skutečný smysl. Pec pod Sněžkou nabízí rozmanité možnosti pro teambuildingy, školení, workshopy i neformální setkání – a to v ubytovacích a gastronomických provozech, které myslí na každý detail

DOsTatek: Místo, kde se historie potkává se zážitky

V srdci Hané, v Doubravici u Loštic, jen pár kilometrů od Olomouce i Mohelnice, se ukrývá DOsTatek – statek s více než 300letou historií, která tu stále dýchá.

DRZÉ, OSTRÉ, NAŠE –KDYŽ SE ŽENY SMĚJÍ NAHLAS

Smích je nakažlivý – a tyhle tři ženy ho šíří rychleji než páteční drby. Na pódiu dokazují, že humor nemá pohlaví. Stačí dobrý úhel pohledu, trefa do černého a odvaha říct nahlas to, co si myslí. Dělají si legraci z mužů, žen, života… a samy ze sebe. Stand-up pro ně není jen zábava – je to malý společenský test odvahy. Pro ně i pro vás. Smích byl i naším věrným společníkem během celého rozhovoru. Atmosféra byla uvolněná, upřímná – a stejně nakažlivá jako jejich vystoupení. Často jsme se smály dřív, než otázka vůbec zazněla celá. Stejně spontánně, jako se směje publikum, které mají tyhle tři naprosto v hrsti.

Autentista Wine and Champagne Bar: Autentický zážitek v srdci Prahy

V historickém centru Prahy, na Řetězové ulici, se nachází Autentista Wine and Champagne Bar, který nabízí jedinečný zážitek pro milovníky vína. Tento bar se specializuje na autentická vína, která zahrnují jak lokální moravská a česká vína, tak i světové naturální vinařské špičky.

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.