Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
30. listopadu 2023, svátek má Ondřej
Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Líné sobotní ráno se protáhlo do oběda a vy si domů nesete náruč skvělé zeleniny, masa a křupavého pečiva. Dostali jste se totiž na farmářské trhy a z nich nikdo neodchází s prázdnou. Ale nebojte, s našimi tipy na rychlé recepty si pochutnáte a nic nepřijde nazmar.

Kam za skvělou zeleninou, masem a farmářskými produkty? Oblíbené farmářské trhy najdete hned na několika místech po Praze. Jistě si ve velké nabídce najdete i bio produkty, které budou svou chutí i obsahem vitamínů a prospěšných látek daleko za konvenčními potravinami. Jakmile poznáte biopotraviny, pro jejich kvalitu a především přidanou hodnotu, jistě je zařadíte do rodinného jídelníčku častěji.

Proč bio?

Biopotraviny mají prokazatelně více zdraví prospěšných látek a zároveň se při jejich produkci dbá na životní prostředí, kvalitu života zvířat i následky, které může pěstování a výroba přinášet lidem i planetě. Andrea Dostálová z firmy České Ghíčko dodává: “Například bio ghee je od nás to nejlepší, co vám můžeme nabídnout. Vyrábí se z českého mléka od českých krav, které se pasou na trávě. Jejich farmáři se o ně s láskou starají. A to je princip bio produkce, který je pro nás důležitý. – Čistě, lokálně a se zodpovědností ke svému okolí a budoucnosti. Kdo by tohle nechtěl?“

Bio je dobrá volba – bio ghee ta nejlepší

Stojíte doma nad nákupem. Je tam spousta různé sezónní zeleniny a vy nemáte příliš času na přípravu a zároveň velký hlad?

dsc09895.jpgPečená zelenina

Potřebujete:

  • např. brambory, batáty, dýně, cuketa, mrkev všech barev, oloupaná cibule na měsíčky, celé palice česneku příčně překrojené napůl, brokolice, květák, celer, petržel, předvařené kukuřičné klasy na kolečka, ale mohou být i žampiony nebo malá rajčátka. Jakou kombinaci zvolíte záleží na tom, co jste si přinesli nebo máte doma.
  • ghíčko (se solí a česnekem, nebo s chilli nebo jen čisté)
    koření nebo bylinky opět podle chuti. Hodí se větvičky rozmarýnu, tymiánu, italské sušené koření, kdo chce více exotiky, může přidat římský kmín, černuchu...
  • něco křupavého: semínka slunečnice, dýně, vlašské ořechy, sezamová semínka, nebo slané sypání od Janova pec
  • k podávání si připravte dip z tučné zakysané smetany, bylinkové soli a třeného česneku (pokud se tedy nechystáte po obědě na důležitou schůzku)

Postup:

Na pekáček nebo plech položte pečící papír a nakrájenou zeleninu. Tu nejtvrdší na nejmenší kousky, naopak rajčata a žampiony mohou zůstat celé. Ghíčko, tak lžíci na porci nechte povolit v kastrůlku na nejmenší stupeň teploty. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na plech, posypte kořením a polijte ghíčkem. Můžete promíchat, ale není nutné. Pečte do měkka, cca 30 minut dle velikosti kousků zeleniny a brambor (ty trvají nejdéle) Kdo potřebuje přidat bílkovinu, rozdrobte do zeleniny sýr: balkánský, mozzarellu, nivu. Opět podle chuti.

A je to! Jí se s dipem samotné. Zdravé a strašně moc dobré!

 

Krémové rizoto

Chcete se ukázat před přáteli a servírovat krémové rizoto? Italské, krémové, hedvábné a dokonalé! Takové je toto rizoto, tentokrát s cuketou. Místo ní lze ale přidat třeba dýni, chřest, nebo houby.

Potřebujete

  • asi 2 lžíce čistého ghee (nebo nejlépe s česnekem a solí)
  • 2 hrnky rýže kulatozrnné arborio (nelze nahradit jinou rýží, bohužel)
  • 1 větší cuketa zelená a jedna malá žlutá (nemusí být nutně barevné) Tu menší, nebo kousek nakrájejte na malé kostky
  • hrst čerstvého oregana
  • 2 stroužky česneku utřít (pokud použijete česnekové ghíčko, už česnek dávat nemusíte)
  • 1,5 dcl dobrého bílého vína, ideálně suchého
  • cca 750 ml vývaru (pokud nemáte, tak voda, nebo vyzkoušejte Bujonku)
  • 1/4 kostky studeného másla
  • 100g parmazánu (nebo vynikající polotvrdý sýr z Mlékárny Broumov)
  • sůl a pepř

Postup:

Do kastrolu se silnější dnem vložte ghíčko. Na něm orestujte nahrubo nastrouhanou cuketu. Mladou cuketu neloupejte, malou ani nedlabejte dužinu. Větší cuketu ale vydlabejte semínka a měkkou část. Přidejte česnek (pokud jste nepoužili česnekové ghíčko) a lístečky oregana. Restujte pár minut a přilijte víno. Teď přidejte rýži a promíchejte, ať se "hmota" spojí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit. To trvá pár minut. Mírně osolte a opepřete.

Nyní přidávejte po malých naběračkách horký vývar (nebo vodu), míchejte a nechávejte postupně rýži nasáknout vývarem. Asi po 25 minutách přidejte cuketu nakrájenou na kostičky. Bude v rizotu křupat. Tato část je nejnáročnější, musíte u plotny stát, míchat a  přidávat vývar. Trvá to cca 30-40 minut. Až je rýže měkká, vypněte plotýnku. Vmíchejte strouhaný sýr a studené máslo. To dá rizotu krémovost.

Tak. A je hotovo. Snězte teplé, sypané oreganem a ještě trochou sýra. 

A jakmile nastane dýňová sezóna, jistě podlehnete i curry s dýní, které je za chvilku hotové a skvěle chutná i nejmenším

dsc09874.jpg

A sladká tečka na sebe nebude dlouho čekat. Vyberte česká jablka, pár ořechů a uvidíte, jak rychle se po nich zapráší. Recept na pečená jablka najdete tady.

Mnoho dalších receptů najdete na https://ceskeghicko.cz/blog/. České Ghíčko je firma, která se před lety pustila do připomínání toho, co do našich kuchyní odjakživa patří – přepuštěné máslo. Díky zkušenostem a moderním technologiím vám ghee vydrží doma na lince nebo ve špajzu dlouho a provoní a dochutí každé jídlo – ghee můžete použít jako základ polévek a omáček, smažit na něm dokonale zlaté řízky či jím ochutit zeleninu a omastit knedlíky a sladká jídla.

mala-kase5str1.jpg

#jeztedobretuky, protože pomáhají tělu lépe fungovat. Ghee se hodí i pro alergiky na mléčnou bílkovinu a je nositelem nejen chuti a vůně, ale především mnoha zdravotních benefitů a vitamínů. Je plné vitamínu A, D, K, E a antioxidantů. V bio ghee navíc najdete i o 50 % více omega-3 mastných kyselin. Ghee napomáhá zdravému trávení a jeho výhody tím zdaleka nekončí.

Ghee už zase najdete v mnoha domácnostech. Je ghee i ve vašem špajzu?

 

ČTĚTE DÁLE

Palíto je vostrý vánoční dárek

Pekelná rodinná firma poskytující vostré zážitky. Vyberte si balíček Palíto. Zde si vybere jak začátečník, tak milovník extrémně pálivého. Dárkové balíčky omáček, sušených chilli papriček i semínek. Každý si najde to své.

Hotel Honour and Grace: klenot v Karlovarském kraji

Hotel těží ze svého jedinečného umístění v samém srdci krušnohorských lesů, mezi oblíbenými turistickými destinacemi jako jsou Karlovy Vary, Jáchymov, Boží Dar a lyžařský areál Klínovec.

Ochutnejte jižní Moravu s průvodcem Gourmet!

Jižní Morava oplývá nádhernou přírodou i památkami zvučných jmen. Výlety se plánují snadno, ale kam se zastavit na oběd, na svačinu nebo na jedno dobře čepované? Místní gastro scéna je plná svěžích nápadů a servíruje rozmanité koncepty. Aby Vám nic neuniklo, je tu pro vás průvodce Gourmet Jižní Morava. Představuje to nejzajímavější z kaváren, bister, restaurací, vinařství a pivnic v kraji.

VINAŘSTVÍ JUŘENÍK & ŽĎÁRSKÝ s úctou k přírodě a tradici

Vinařství Juřeník & Žďárský bylo založeno kamarády Robinem a Honzou. Jde o mladé moderní vinařství, které chce obnovit vinařskou tradici na Uherskobrodsku, kam vinaření od nepaměti patří.

Spotřebiče KVS MORAVIA, vyrobeno v Česku

Jedna věc k mnoha účelům. Přesně to je strategie společnosti KVS EKODIVIZE a.s., která vyrábí a dodává na trh řádu produktů, mimo jiné sporáky a kamna na pevná paliva – KVS MORAVIA.

Udržitelnost v každém doušku: hliníkové plechovky hrají zásadní roli v budoucnosti cirkulární ekonomiky

Udržitelnost je aktuální téma, o němž se ve veřejných debatách živě diskutuje. Přestože k udržitelné budoucnosti může přispět každý jednotlivec, největší roli v jejím dosažení hrají velké nadnárodní firmy. Ty se snaží apelovat na zvýšení míry recyklace ve výrobě například plastových a hliníkových výrobků. Hliníkové plechovky jsou totiž jedním z nejpoužívanějších nápojových obalů na světě, velká část evropských států však přitom hliník recykluje méně než například Thajsko a další asijské země. 1 Správné třídění plechovek má obrovský ekologický potenciál – vytříděné hliníkové obaly lze totiž recyklovat prakticky donekonečna. 2