9. května 2025, Den matek, svátek má Ctibor
Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Líné sobotní ráno se protáhlo do oběda a vy si domů nesete náruč skvělé zeleniny, masa a křupavého pečiva. Dostali jste se totiž na farmářské trhy a z nich nikdo neodchází s prázdnou. Ale nebojte, s našimi tipy na rychlé recepty si pochutnáte a nic nepřijde nazmar.

Kam za skvělou zeleninou, masem a farmářskými produkty? Oblíbené farmářské trhy najdete hned na několika místech po Praze. Jistě si ve velké nabídce najdete i bio produkty, které budou svou chutí i obsahem vitamínů a prospěšných látek daleko za konvenčními potravinami. Jakmile poznáte biopotraviny, pro jejich kvalitu a především přidanou hodnotu, jistě je zařadíte do rodinného jídelníčku častěji.

Proč bio?

Biopotraviny mají prokazatelně více zdraví prospěšných látek a zároveň se při jejich produkci dbá na životní prostředí, kvalitu života zvířat i následky, které může pěstování a výroba přinášet lidem i planetě. Andrea Dostálová z firmy České Ghíčko dodává: “Například bio ghee je od nás to nejlepší, co vám můžeme nabídnout. Vyrábí se z českého mléka od českých krav, které se pasou na trávě. Jejich farmáři se o ně s láskou starají. A to je princip bio produkce, který je pro nás důležitý. – Čistě, lokálně a se zodpovědností ke svému okolí a budoucnosti. Kdo by tohle nechtěl?“

Bio je dobrá volba – bio ghee ta nejlepší

Stojíte doma nad nákupem. Je tam spousta různé sezónní zeleniny a vy nemáte příliš času na přípravu a zároveň velký hlad?

dsc09895.jpgPečená zelenina

Potřebujete:

  • např. brambory, batáty, dýně, cuketa, mrkev všech barev, oloupaná cibule na měsíčky, celé palice česneku příčně překrojené napůl, brokolice, květák, celer, petržel, předvařené kukuřičné klasy na kolečka, ale mohou být i žampiony nebo malá rajčátka. Jakou kombinaci zvolíte záleží na tom, co jste si přinesli nebo máte doma.
  • ghíčko (se solí a česnekem, nebo s chilli nebo jen čisté)
    koření nebo bylinky opět podle chuti. Hodí se větvičky rozmarýnu, tymiánu, italské sušené koření, kdo chce více exotiky, může přidat římský kmín, černuchu...
  • něco křupavého: semínka slunečnice, dýně, vlašské ořechy, sezamová semínka, nebo slané sypání od Janova pec
  • k podávání si připravte dip z tučné zakysané smetany, bylinkové soli a třeného česneku (pokud se tedy nechystáte po obědě na důležitou schůzku)

Postup:

Na pekáček nebo plech položte pečící papír a nakrájenou zeleninu. Tu nejtvrdší na nejmenší kousky, naopak rajčata a žampiony mohou zůstat celé. Ghíčko, tak lžíci na porci nechte povolit v kastrůlku na nejmenší stupeň teploty. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na plech, posypte kořením a polijte ghíčkem. Můžete promíchat, ale není nutné. Pečte do měkka, cca 30 minut dle velikosti kousků zeleniny a brambor (ty trvají nejdéle) Kdo potřebuje přidat bílkovinu, rozdrobte do zeleniny sýr: balkánský, mozzarellu, nivu. Opět podle chuti.

A je to! Jí se s dipem samotné. Zdravé a strašně moc dobré!

 

Krémové rizoto

Chcete se ukázat před přáteli a servírovat krémové rizoto? Italské, krémové, hedvábné a dokonalé! Takové je toto rizoto, tentokrát s cuketou. Místo ní lze ale přidat třeba dýni, chřest, nebo houby.

Potřebujete

  • asi 2 lžíce čistého ghee (nebo nejlépe s česnekem a solí)
  • 2 hrnky rýže kulatozrnné arborio (nelze nahradit jinou rýží, bohužel)
  • 1 větší cuketa zelená a jedna malá žlutá (nemusí být nutně barevné) Tu menší, nebo kousek nakrájejte na malé kostky
  • hrst čerstvého oregana
  • 2 stroužky česneku utřít (pokud použijete česnekové ghíčko, už česnek dávat nemusíte)
  • 1,5 dcl dobrého bílého vína, ideálně suchého
  • cca 750 ml vývaru (pokud nemáte, tak voda, nebo vyzkoušejte Bujonku)
  • 1/4 kostky studeného másla
  • 100g parmazánu (nebo vynikající polotvrdý sýr z Mlékárny Broumov)
  • sůl a pepř

Postup:

Do kastrolu se silnější dnem vložte ghíčko. Na něm orestujte nahrubo nastrouhanou cuketu. Mladou cuketu neloupejte, malou ani nedlabejte dužinu. Větší cuketu ale vydlabejte semínka a měkkou část. Přidejte česnek (pokud jste nepoužili česnekové ghíčko) a lístečky oregana. Restujte pár minut a přilijte víno. Teď přidejte rýži a promíchejte, ať se "hmota" spojí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit. To trvá pár minut. Mírně osolte a opepřete.

Nyní přidávejte po malých naběračkách horký vývar (nebo vodu), míchejte a nechávejte postupně rýži nasáknout vývarem. Asi po 25 minutách přidejte cuketu nakrájenou na kostičky. Bude v rizotu křupat. Tato část je nejnáročnější, musíte u plotny stát, míchat a  přidávat vývar. Trvá to cca 30-40 minut. Až je rýže měkká, vypněte plotýnku. Vmíchejte strouhaný sýr a studené máslo. To dá rizotu krémovost.

Tak. A je hotovo. Snězte teplé, sypané oreganem a ještě trochou sýra. 

A jakmile nastane dýňová sezóna, jistě podlehnete i curry s dýní, které je za chvilku hotové a skvěle chutná i nejmenším

dsc09874.jpg

A sladká tečka na sebe nebude dlouho čekat. Vyberte česká jablka, pár ořechů a uvidíte, jak rychle se po nich zapráší. Recept na pečená jablka najdete tady.

Mnoho dalších receptů najdete na https://ceskeghicko.cz/blog/. České Ghíčko je firma, která se před lety pustila do připomínání toho, co do našich kuchyní odjakživa patří – přepuštěné máslo. Díky zkušenostem a moderním technologiím vám ghee vydrží doma na lince nebo ve špajzu dlouho a provoní a dochutí každé jídlo – ghee můžete použít jako základ polévek a omáček, smažit na něm dokonale zlaté řízky či jím ochutit zeleninu a omastit knedlíky a sladká jídla.

mala-kase5str1.jpg

#jeztedobretuky, protože pomáhají tělu lépe fungovat. Ghee se hodí i pro alergiky na mléčnou bílkovinu a je nositelem nejen chuti a vůně, ale především mnoha zdravotních benefitů a vitamínů. Je plné vitamínu A, D, K, E a antioxidantů. V bio ghee navíc najdete i o 50 % více omega-3 mastných kyselin. Ghee napomáhá zdravému trávení a jeho výhody tím zdaleka nekončí.

Ghee už zase najdete v mnoha domácnostech. Je ghee i ve vašem špajzu?

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

1.5.2025 - 31.5.2025

Do práce na kole

6.5.2025 - 18.5.2025

SprinQ Pop-Up

1.6.2025 10:30

Nedělní brunch

ČTĚTE DÁLE

Jedinečná interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience láká za zážitky i jídlem

Ponořte se do příběhu prvního zlatého ležáku přímo v historickém centru Prahy. Interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přibližuje okolnosti vzniku plzeňského piva všemi smysly.

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.