Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
9. května 2024, Den matek, svátek má Ctibor
Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Líné sobotní ráno se protáhlo do oběda a vy si domů nesete náruč skvělé zeleniny, masa a křupavého pečiva. Dostali jste se totiž na farmářské trhy a z nich nikdo neodchází s prázdnou. Ale nebojte, s našimi tipy na rychlé recepty si pochutnáte a nic nepřijde nazmar.

Kam za skvělou zeleninou, masem a farmářskými produkty? Oblíbené farmářské trhy najdete hned na několika místech po Praze. Jistě si ve velké nabídce najdete i bio produkty, které budou svou chutí i obsahem vitamínů a prospěšných látek daleko za konvenčními potravinami. Jakmile poznáte biopotraviny, pro jejich kvalitu a především přidanou hodnotu, jistě je zařadíte do rodinného jídelníčku častěji.

Proč bio?

Biopotraviny mají prokazatelně více zdraví prospěšných látek a zároveň se při jejich produkci dbá na životní prostředí, kvalitu života zvířat i následky, které může pěstování a výroba přinášet lidem i planetě. Andrea Dostálová z firmy České Ghíčko dodává: “Například bio ghee je od nás to nejlepší, co vám můžeme nabídnout. Vyrábí se z českého mléka od českých krav, které se pasou na trávě. Jejich farmáři se o ně s láskou starají. A to je princip bio produkce, který je pro nás důležitý. – Čistě, lokálně a se zodpovědností ke svému okolí a budoucnosti. Kdo by tohle nechtěl?“

Bio je dobrá volba – bio ghee ta nejlepší

Stojíte doma nad nákupem. Je tam spousta různé sezónní zeleniny a vy nemáte příliš času na přípravu a zároveň velký hlad?

dsc09895.jpgPečená zelenina

Potřebujete:

  • např. brambory, batáty, dýně, cuketa, mrkev všech barev, oloupaná cibule na měsíčky, celé palice česneku příčně překrojené napůl, brokolice, květák, celer, petržel, předvařené kukuřičné klasy na kolečka, ale mohou být i žampiony nebo malá rajčátka. Jakou kombinaci zvolíte záleží na tom, co jste si přinesli nebo máte doma.
  • ghíčko (se solí a česnekem, nebo s chilli nebo jen čisté)
    koření nebo bylinky opět podle chuti. Hodí se větvičky rozmarýnu, tymiánu, italské sušené koření, kdo chce více exotiky, může přidat římský kmín, černuchu...
  • něco křupavého: semínka slunečnice, dýně, vlašské ořechy, sezamová semínka, nebo slané sypání od Janova pec
  • k podávání si připravte dip z tučné zakysané smetany, bylinkové soli a třeného česneku (pokud se tedy nechystáte po obědě na důležitou schůzku)

Postup:

Na pekáček nebo plech položte pečící papír a nakrájenou zeleninu. Tu nejtvrdší na nejmenší kousky, naopak rajčata a žampiony mohou zůstat celé. Ghíčko, tak lžíci na porci nechte povolit v kastrůlku na nejmenší stupeň teploty. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na plech, posypte kořením a polijte ghíčkem. Můžete promíchat, ale není nutné. Pečte do měkka, cca 30 minut dle velikosti kousků zeleniny a brambor (ty trvají nejdéle) Kdo potřebuje přidat bílkovinu, rozdrobte do zeleniny sýr: balkánský, mozzarellu, nivu. Opět podle chuti.

A je to! Jí se s dipem samotné. Zdravé a strašně moc dobré!

 

Krémové rizoto

Chcete se ukázat před přáteli a servírovat krémové rizoto? Italské, krémové, hedvábné a dokonalé! Takové je toto rizoto, tentokrát s cuketou. Místo ní lze ale přidat třeba dýni, chřest, nebo houby.

Potřebujete

  • asi 2 lžíce čistého ghee (nebo nejlépe s česnekem a solí)
  • 2 hrnky rýže kulatozrnné arborio (nelze nahradit jinou rýží, bohužel)
  • 1 větší cuketa zelená a jedna malá žlutá (nemusí být nutně barevné) Tu menší, nebo kousek nakrájejte na malé kostky
  • hrst čerstvého oregana
  • 2 stroužky česneku utřít (pokud použijete česnekové ghíčko, už česnek dávat nemusíte)
  • 1,5 dcl dobrého bílého vína, ideálně suchého
  • cca 750 ml vývaru (pokud nemáte, tak voda, nebo vyzkoušejte Bujonku)
  • 1/4 kostky studeného másla
  • 100g parmazánu (nebo vynikající polotvrdý sýr z Mlékárny Broumov)
  • sůl a pepř

Postup:

Do kastrolu se silnější dnem vložte ghíčko. Na něm orestujte nahrubo nastrouhanou cuketu. Mladou cuketu neloupejte, malou ani nedlabejte dužinu. Větší cuketu ale vydlabejte semínka a měkkou část. Přidejte česnek (pokud jste nepoužili česnekové ghíčko) a lístečky oregana. Restujte pár minut a přilijte víno. Teď přidejte rýži a promíchejte, ať se "hmota" spojí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit. To trvá pár minut. Mírně osolte a opepřete.

Nyní přidávejte po malých naběračkách horký vývar (nebo vodu), míchejte a nechávejte postupně rýži nasáknout vývarem. Asi po 25 minutách přidejte cuketu nakrájenou na kostičky. Bude v rizotu křupat. Tato část je nejnáročnější, musíte u plotny stát, míchat a  přidávat vývar. Trvá to cca 30-40 minut. Až je rýže měkká, vypněte plotýnku. Vmíchejte strouhaný sýr a studené máslo. To dá rizotu krémovost.

Tak. A je hotovo. Snězte teplé, sypané oreganem a ještě trochou sýra. 

A jakmile nastane dýňová sezóna, jistě podlehnete i curry s dýní, které je za chvilku hotové a skvěle chutná i nejmenším

dsc09874.jpg

A sladká tečka na sebe nebude dlouho čekat. Vyberte česká jablka, pár ořechů a uvidíte, jak rychle se po nich zapráší. Recept na pečená jablka najdete tady.

Mnoho dalších receptů najdete na https://ceskeghicko.cz/blog/. České Ghíčko je firma, která se před lety pustila do připomínání toho, co do našich kuchyní odjakživa patří – přepuštěné máslo. Díky zkušenostem a moderním technologiím vám ghee vydrží doma na lince nebo ve špajzu dlouho a provoní a dochutí každé jídlo – ghee můžete použít jako základ polévek a omáček, smažit na něm dokonale zlaté řízky či jím ochutit zeleninu a omastit knedlíky a sladká jídla.

mala-kase5str1.jpg

#jeztedobretuky, protože pomáhají tělu lépe fungovat. Ghee se hodí i pro alergiky na mléčnou bílkovinu a je nositelem nejen chuti a vůně, ale především mnoha zdravotních benefitů a vitamínů. Je plné vitamínu A, D, K, E a antioxidantů. V bio ghee navíc najdete i o 50 % více omega-3 mastných kyselin. Ghee napomáhá zdravému trávení a jeho výhody tím zdaleka nekončí.

Ghee už zase najdete v mnoha domácnostech. Je ghee i ve vašem špajzu?

 

ČTĚTE DÁLE

Sázení stromů na Vysočině: Budování nových domovů pro přírodu i rodiny za podpory NKT

Každoroční setkání k sázení stromů se opět odehrálo na krásných vysočinských pláních, tentokrát v srdci Žďárska. Společně jsme se pustili do projektu vytvoření zdravějšího smíšeného lesa, přičemž jsme striktně respektovali zásady sázení přírodě blízkým způsobem. Výsledkem je nový, biodiverzitní domov pro mnoho druhů rostlin, zvířat a hub, který zároveň slouží jako oáza pro volný čas pro rodiny s dětmi.

Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška: Místo vítězné euforie jsem se šel učit na zkoušky

Každou výzvu měl promyšlenou do posledního detailu, z každé z nich vyzařovalo jeho estetické cítění a vždy bylo vidět, že ví, co dělá. Třikrát vyhrál titul pekaře týdne, a nakonec se stal i celkovým vítězem třetí řady soutěže Peče celá země. Dvaadvacetiletý student medicíny a kaligrafik si ve finále získal porotu svou rebarborovou pavlovou, fialkovými indiánky, levandulovými madlenkami, vyšperkovanými nanuky a dalšími neodolatelnými dobrotami. A to na první casting přinesl covid!

LUSH je první kosmetickou společností na světě, která přešla na Prevented Ocean Plastic™

Doposud se podařilo jej využít na více než tři miliony plastových lahví* v rámci zásobování prodejen ve spojeném království. Britská kosmetická společnosti LUSH neustále hledá způsoby, jak inovovat obaly, zejména pokud pomáhají v její misi „zanechat svět krásnější, než jsme jej našli (Leave the world lusher than we found it“. V rámci toho celosvětově zavádí Prevented Ocean Plastic™.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Jižní Morava snoubí profesionální servis s nezapomenutelnými zážitky

Jižní Morava by se do Německa vešla 50x, přesto překvapí svou rozmanitostí na každém kroku. Ať chcete okouzlit účastníky konference neotřelým programem nebo zaujmout kolegy originálním teambuildingem, na jižní Moravě najdete přátelskou atmosféru a profesionální služby. A co k jižní Moravě neodmyslitelně patří? No přece víno!

Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Vše začalo u zakladatele Toma, který procestoval kus světa od Srí Lanky, přes Indii až do Nepál. Po cestě nacházel inspiraci, ochutnával místní speciality a získal myšlenku. Myšlenku cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj.