2. října 2025, svátek má Olivie a Oliver
Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

7-5.JPG

„Kus štěstí? Možná, ale hlavně špičková kvalita, bez které by žádné štěstí nepomohlo,“ uvedl prezident První pivní extraligy Ladislav Jakl. Metoda Extraligy je skutečně mezi pivními soutěžemi ojedinělá: Účast v testu si nemůžete koupit. Vzorky jsou sebrány ve všech pražských pivovarech, u nichž to lze udělat. Vzorky jsou přísně anonymní a nakoupeny tak, jak by je do ruky dostal náhodný zákazník – tedy z lednice v PET láhvi, plechovce nebo z výčepu do přinesené PETky.

Podmínky jsou zcela vyrovnané: „U nás na čepu i v lahvích máme stabilně kolem 6 druhů piv různých stylů. Reagujeme na pivní trendy, ale oba naše ležáky jsou konstantou, kterou host najde vždycky, ať už se pivní svět a vkus především mladé generace vydá jakoukoli cestou. V Extralize se nehodnotí vzorky laboratorně vyladěné pro soutěž. Porotu zajímá právě takové pivo, jaké daný pivovar nabízí svému hostu. A právě proto si opakovaného vítězství 12 pilotů nesmírně ceníme,“ uvedl Petr Voborský, spolumajitel Kbelského pivovaru.

Král Prahy je každoročně logisticky nejnáročnější degustací První pivní extraligy. V Praze funguje momentálně na 52 malých pivovarů. Z nich přes čtyřicet produkuje český ležák, jedinou srovnatelnou kategorii, v níž mohou mezi sebou pražské minipivovary soutěžit. V několika pivovarech český ležák neprodukují a někde ho prostě přes ulici odmítají vydat.

Výsledkem je degustace, ve které hodnotící komise v dnes již legendárním podniku První Pivní Tramway vzorky ochutná a seřadí. Za Kbelským pivem se letos umístil Prostě ležák z pivovaru BadFlash, třetí dělené místo společně obsadil nový pivovar Fuze a Horymír z Radotína. Páté místo drží se svým ležákem pivovar Spojovna a šestý se umístil Suchdolský Jeník.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Mama’s Burger slavnostně otevřel svou první pobočku v Praze

Koncept Mama’s Burger, který spojuje kvalitu, jednoduchost a moderní přístup k oblíbenému street foodu, dnes oficiálně otevřel svou první pobočku v Praze v Beachklubu Ládví. Na slavnostním zahájení nechyběli olympijští vítězové, mistři světa a další osobnosti českého sportu a mediálního světa.

Zářijová porce chutí v Togetheru

Konec září přináší do podniků gastroaliance Together pořádnou porci chutí. Od mušlového festivalu přes netradiční langoše a sýrové fondue až po světovou grilovačku, napařované buns a sladkou kremrolovou jízdu. Přinášíme rychlý přehled toho nejzajímavějšího, co se ještě v září objeví na menu.

Bricks: restaurace s historií i výhledem

Na malebném břehu Vltavy, jen pár kroků od Karlova mostu i Pražského hradu, se nachází restaurace s nezaměnitelnou atmosférou Bricks restaurant – Hergetova Cihelna. Vychutnáte si zde Prahu z unikátní perspektivy!

U Tří Zlatých Hvězd – kouzelné místo pro vánoční večírky v srdci Prahy

Restaurace U Tří Zlatých Hvězd na Malostranském náměstí patří mezi nejzajímavější místa v centru Prahy, která jsou ideální pro uspořádání vánočních večírků i soukromých oslav. Spojuje historické kouzlo Malé Strany s moderním servisem a bohatou nabídkou zábavy.

Pivovar Elektrárna slaví pět let výročním speciálem Cheers2Five APA

Historie plzeňského pivovaru Elektrárna se začala psát před pěti lety – 29. 9. 2020, kdy byla v rámci zkušebního provozu uvařena první várka. Tým Elektrárny na počest jubilea stvořil výroční pivo Cheers2Five APA, které bude mít premiéru 5. září na pivně-kulturním festivalu Brústok na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

Kde uspořádat firemní večírek

Může být něco lepšího, než zakončit jednu pracovní etapu pořádnou firemní akcí, na němž si s kolegy konečně člověk dopřeje trochu toho "normálně" stráveného času? Jistě, vidíme se po celý rok, ale má své neoddiskutovatelné kouzlo, když můžeme naše pracovní já pověsit v šatně na věšák a na chvíli se zkrátka jen bavit. Bez starostí a povinností.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.