2. července 2025, svátek má Patricie
Otevírají se unikátní secesní prostory na Hlavním nádraží, oživí je Foyer Café

Otevírají se unikátní secesní prostory na Hlavním nádraží, oživí je Foyer Café

Secesní prostory ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze se otevírají veřejnosti. V nově zrestaurovaném křídle budovy zahajuje provoz kavárna Foyer Café. Podnik láká na čerstvé pečivo typu viennoiseries, vyladěné kanapky, sendviče na cestu i kvalitní šampaňské a víno. Klidné posezení v kavárně přímo na nádraží potěší všechny milovníky architektury, gastronomie i samotné cestující.

zsp-8278.jpg

Fantova budova patří mezi nejzásadnější secesní díla v České republice. Secesní umělecký sloh pochází z přelomu 19. a 20. století a zakládá si na vysoce propracovaných dekoracích s důrazem na přírodní motivy - flóry i fauny. Autor budovy hlavního nádraží Josef Fanta spolupracoval také na řadě dalších cenných staveb včetně Rudolfina nebo Národního divadla.

Historicky sloužily prostory Foyer Café jako čekárna pro cestující první třídy, pak do nich řadu let nebyl přístup. V roce 2023 Správa železnic dokončila rekonstrukci chráněné kulturní památky a prostory jsou navíc nominovány v soutěži Interiér roku v kategorii Veřejný interiér pro rok 2024.

zsp-8237-hdr.jpg

Kavárny na nádraží mají své vlastní kouzlo

Pozorování odjíždějících vlaků v designu Art Nouveau, zatímco si vychutnáváte sklenku šampaňského nebo kvalitní kávu s nejčerstvějším pečivem, je svým způsobem meditace. Provoz Foyer Café zahajuje gastro eventová skupina SPOJUJEME, do její rodiny patří: Restaurace Spojka Karlín, eventové prostory Spojka Events a Endorfin, cateringová společnost a bistro Dark Kitchen.

„Rádi bychom vytvořili na nádraží místo, které bude skvělým a komfortním prostředím pro cestující. Místo, kde bude příjemné pořádat pracovní schůzky, vypít sklenku šampaňského s blízkými nebo pozvat rodinu na nedělní brunch. Ve spolupráci se Správou železnic a propojením Foyer Café s Fantovým sálem nabízíme pražskému trhu nové eventové prostory, které budou komfortní pro jakoukoliv akci od konferencí až po slavnostní večírky,” říká Andrej Zajcev, zakladatel skupiny SPOJUJEME.

zsp-8321-hdr.jpg

Gastro zážitky ve Foyer Café: Champagne, Canapé, Čaj o páté

Jako bezpodmínečný atribut pro kavárnu byla vybrána kvalitní káva a čerstvé pečivo. Foyer Café nabízí francouzské pečivo typu viennoiserie, které každé ráno peče ve vlastní pekárně. Po celý den je vitrína plná lahůdek vlastní výroby: granoly a sendviče, kanapky i dezerty.

Do Foyer Café si můžete přijít užít rituál Afternoon Tea podávaný v českém porcelánu Bernadotte s výběrem 6 druhů kanapek. Od bruschetty s foie gras až po medovou sušenku s kozím sýrem.

Pro milovníky vína a šampaňského se chladí více než 50 vín z Itálie, Francie, Španělska a Česka. Foyer Café nabízí degustační balíčky šampaňského a kanapek 3 chutí: Czech taste, Art Nouveau, Vegetarian style. Večer kavárna získává úžasnou atmosféru koktejlového baru, kde profesionální barmani připravují jak klasické tak i signature koktejly. A samozřejmě se tady nezapomnělo ani na pivo – Plzeň na čepu je neodmyslitelnou součástí nabídky.

zsp-8207-hdr.jpg

Jak se dostat k Foyer Café

Kavárna je přístupná

- ze schodiště vedoucího do Historické budovy, přímo z Wilsonovy ulice

- z 1. nástupiště Hlavního nádraží

- ze severního podchodu přes tunel přímo z Vinohrad

- ze strany z Opletalovy ulice přes vstup do budovy Hlavního nádraží

Adresa: Wilsonova 300/8, Praha 2-Vinohrady

Otevírací doba: 8:00 - 23:00

Web: www.foyercafe.cz

zsp-8264-hdr.jpg

SPOJUJEME

Značka SPOJUJEME zastřešuje spřátelené projekty, které mezi sebou sdílí znalosti a zkušenosti nabyté v oblasti gastronomie, pronájmu prostor a zábavy. Spojuje eventové prostory pro každou příležitost a nabízí služby jak agenturám, tak koncovým zákazníkům a soukromým osobám, kterým tak dokáže poskytnout veškerý komfort a služby. Spojujeme je součástí České eventové asociace.

Do rodiny Spojujeme patří: Restaurace Spojka Karlín, Spojka Events - eventový prostor v Karlíně, Endorfin - multifunkční prostor s únikovými hrami, Dark Kitchen - catering se showroomem a bistrem na Vinohradech, Foyer Café - secesní eventové prostory a kavárna ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze. Více na www.spojujeme.cz.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Autentista Wine and Champagne Bar: Autentický zážitek v srdci Prahy

V historickém centru Prahy, na Řetězové ulici, se nachází Autentista Wine and Champagne Bar, který nabízí jedinečný zážitek pro milovníky vína. Tento bar se specializuje na autentická vína, která zahrnují jak lokální moravská a česká vína, tak i světové naturální vinařské špičky.

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.

Pivovar Radegast pokračuje v boji o vodu. Dobrovolníkům rozdá 2030 sudů na zadržení dešťovky

Pivovar Radegast pokračuje v plnění svého závazku, že do roku 2030 zadrží v krajině více vody, než kolik na výrobu piva spotřebuje. V letošním roce zahajuje ve spolupráci s iniciativou Ukliďme Česko výzvu k úklidu vodních toků a okolí, do které se mohou zapojit lidé z celé České republiky. Mezi nejaktivnější účastníky hodlá pivovar rozdat 2030 sudů na zadržení dešťové vody. To vše s cílem zadržovat vodu v krajině a bojovat se suchem.

KOGO Havelská

V srdci Starého Města se už 30 let píše příběh jedné z nejikoničtějších italských restaurací v Praze – Kogo Havelská.

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.