14. prosince 2025, svátek má Lýdie
Tiramisů, čokoládový krém, Mascarpone s bazalkou a jahodami

Tiramisů, čokoládový krém, Mascarpone s bazalkou a jahodami

Ingredience na přípravu tiramisů pro 4 osoby: Cukrářské piškoty 12 ks, mascarpone 200 g, žloutek 2 ks, smetana 0,5 dcl, likér amareto 1 lžička, cukr krupice 60 g, uvařená káva na namáčení piškotů 1 dcl, holandské kakao 20 g

Ingredience na čokoládový krém pro 4 osoby: Hořká čokoláda na vaření 180 g, vejce 1 ks, smetana 2 dcl, máslo 40 g, hustý kokosový krém 1 dcl

Ingredience na mascarpone s bazalkou a jahodami pro 4 osoby: Mascarpone 240 g, 4 ks větších jahod, cukr moučka 40 g, 8 lístků čerstvé bazalky, ocet balsamico 4 cl Příprava tiramisů: Ušleháme si žloutek s cukrem, přidáme krém mascarpone a smetanu ušlehanou zvlášt. Piškoty namočíme do kávy a rozložíme na dno dortové formy. Doplníme připraveným krémem a necháme zatuhnout v chladu.

Příprava čokoládového krému: čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, společně s máslem. Po rozpuštění necháme krátce vychladnout a zašleháme žloutek. Stranou si ušleháme smetanu a přidáme ji do vychladlé čokolády. Vše důkladně promícháme a vložíme do malé dortové formy a necháme v lednici ztuhnout.

Příprava krému mascarpone: Ocet balsamico si svaříme s cukrem. Krém mascarpone si ochutíme cukrem, přidáme nakrájené lístky bazalky, nakrájené kousky jahod a naplníme do forem a necháme v lednici zatuhnout. Všechny tři dezerty, po zatuhnutí v lednici, rozdělíme na čtyři porce na talíře. Krém mascarpone s jahodami a bazalkou přelijeme svařeným balsamicem. Tiramisů zasypeme holandským kakaem a čokoládový krém přelijeme kokosovým krémem. Tímto máme hotovou aromatickou a chuťovou tečku na závěr. (Další zajímavé recepty najdete také na www.pizzapasta.cz - napříč světem gastronomie)

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.