Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
3. května 2024, svátek má Alexej
LUSH je první kosmetickou společností na světě, která přešla na Prevented Ocean Plastic™

LUSH je první kosmetickou společností na světě, která přešla na Prevented Ocean Plastic™

Doposud se podařilo jej využít na více než tři miliony plastových lahví* v rámci zásobování prodejen ve spojeném království. Britská kosmetická společnosti LUSH neustále hledá způsoby, jak inovovat obaly, zejména pokud pomáhají v její misi „zanechat svět krásnější, než jsme jej našli (Leave the world lusher than we found it“. V rámci toho celosvětově zavádí Prevented Ocean Plastic™.

plastic-in-hands-close.jpg

Lush používá 100% recyklovaný PET na své průhledné lahvičky již více než deset let a toto je další významný krok. Společnost Lush zavedla certifikovaný recyklovaný plast Prevented Ocean Plastic™ na své 100ml, 250ml a 500ml lahve nejprve ve Velké Británii, a sice ve spolupráci se svým dodavatelem Spectra Packaging. Manufaktury Lush v Německu a Chorvatsku již zavedly Prevented Ocean Plastic™ pro tyto velikosti lahví rovněž, Lush Severní Amerika a Japonsko budou následovat později v tomto roce, přičemž každý z nich spolupracuje se svými lokálními výrobci lahví. Lahve o objemu 1 l jsou na všech trzích stále v procesu, a na výrobu z Prevented Ocean Plastic™ přejdou později v letošním roce. A tímto krokem Lush dosáhne zavedení Prevented Ocean Plastic™ na svých trzích po celém světě. 

sleepy-shower-gel-hero-2000x1364-20221.jpg

Pokaždé, když si zákazník domů odnese Lush výrobek v průhledné plastové lahvi označené ochrannou známkou POP, pomáhá chránit mořské ekosystémy a pobřežní komunity, které jsou v ohnisku dopadů znečištění oceánů plasty.

Prevented Ocean Plastic™ používaný na výrobu průhledných lahviček Lush vzniká recyklováním plastu, který byl sesbírán v Indonésii, oblastech do vzdálenosti 50 km od pobřeží oceánu nebo významných vodních cest, a který by se jinak mohl dostat do oceánů a znečistit je. Indonésie byla označena za rizikovou oblast, protože v zemi chybí infrastruktura pro nakládání s odpady a jejich recyklaci. Kombinací cestovního ruchu, rostoucího počtu obyvatel a nedostatku kolektivních iniciativ vzniká značné riziko znečištění ekosystémů plasty.

first-collectors-on-the-beach.jpg

Plasty jsou sesbírány, odvezeny do sběrných středisek a poté putují do recyklačních závodů a k výrobcům obalů, kteří je pak dovávají společnosti Lush a dalším maloobchodníkům, které je před využitím opatří svými etiketami.

„Iniciativa Prevented Ocean Plastic™ je pro společnost Spectra Packaging nesmírně důležitá. V našich srdcích zaujímá zvláštní místo, protože poskytuje proaktivní řešení boje proti znečištění oceánů plasty a představuje hmatatelný socioekonomický přínos pro obyvatele ohrožených regionů, kteří nesou hlavní tíhu jeho dopadu. Příležitost spolupracovat s pokrokově smýšlejícím partnerem, jako je společnost Lush, ilustruje společnou touhu sladit naše vize s cílem dosáhnout pozitivní změny. Spoluprací na těchto společných cílech mohou partnerství, jako je to naše, přinést pozitivní dopad.“ Jonathan Powell, obchodní ředitel společnosti Spectra Packaging

img-1668.jpg

„Vidět, jak velký dopad má program Prevented Ocean Plastic™ na komunity v oblastech s vysokým rizikem znečištění plasty, být součástí prevence znečišťování oceánu plastem, stejně jako rozvoje transparentnosti dodavatelského řetězce, to je rozhodně v souladu s naším prohlášením a snahou ‚zanechat svět krásnější, než jsme jej našli‘. Cítím se poctěna, že mohu pracovat s tak zapálenou a inspirativní skupinou lidí, kterým záleží na lidech a životním prostředí.“ Karolina Michalska, kreativní nákupčí, LUSH

Statistika: 80 % plastů znečišťujících naše oceány pochází z pevninských zdrojů v rozvojových pobřežních komunitách (1).

Nejenže projekt Prevented Ocean Plastic™ aktivně bojuje proti dalšímu znečišťování oceánů, ale zákazníci na 17 trzích světa mohou obaly od svých Lush produktů vracet v rámci programu Bring it Back („Přines zpátky“), jehož prostřednictvím jsou zodpovědně recyklovány. (Zákazníci  mohou donést zpět do obchodu plastové obaly od Lush produktů v jakémkoli množství, a pokud splňují podmínky, dostanou za každý z nich 10 Kč slevu z dalšího nákupu. Více zde.)

people-working-together.jpg

Od spuštění recyklačního programu Bring it Back roku 2021 bylo navráceno 2,27 milionu jednotlivých kusů obalů, které se tak nestaly plastovým odpadem (celkem 55,5 tuny, což odpovídá hmotnosti 63 ledních medvědů).

Lush Green Hub ve Velké Británii je budova, která demonstruje závazek společnosti Lush a její investice do hledání řešení pro materiály jinak považované za odpad. Díky šesti základním týmům, které v Green Hubu spolupracují, vytváří Lush oběhové hospodářství, snaží se uzavřít smyčku obalů a vodního odpadu a nacházet řešení pro opětovné používání, repasování, opravy a recyklaci materiálů ze všech oblastí svého podnikání.

Jak program POP představuje preventivní a komplexní řešení. 

Program rozvíjí efektivní infrastrukturu pro nakládání s odpady, vytváří spolehlivé příležitosti k výdělku s důstojnými pracovními podmínkami pro místní obyvatele a poskytuje certifikované sledovatelné recyklované plasty prvotřídní kvality na světové trhy, a zároveň při tom bojuje proti znečišťování oceánů.

Stejně jako Lush má i program POP přísné etické normy inspirované iniciativou Ethical Trading Initiative – přední aliancí společností, odborů a nevládních organizací, které prosazují práva zaměstnanců po celém světě. Program POP vytvořil dodavatelský řetězec recyklovaného plastu s pozoruhodnou zpětnou vysledovatelností, která nám umožňuje vysledovat původ surového materiálu až ke komunitám, kde vzniká, či po třídící a recyklační centra, kde se zpracovává. Jsme svědky neuvěřitelného dopadu tohoto programu, který jako celek zabraňuje tomu, aby se každý měsíc do oceánu dostalo více než 1 000 tun plastů.

Znečištění oceánů plasty neúměrně zasahuje rozvojové země. Rostoucí životní úroveň umožňuje lidem v odlehlých komunitách s nízkými zdroji přístup k většímu množství 

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Mámo, je to dobrý, vracejí nám přeplatek. Ale není to tím, že posíláte zbytečně vysoké zálohy na energie?

Také máte radost, když vám od dodavatele energií přijde faktura a po jejím otevření zjistíte, že máte přeplatek? Jasně, přeplatek je určitě příjemnější než nedoplatek, ale jak už to bývá - není všechno zlato, co se třpytí.

Spotřebiče KVS MORAVIA, vyrobeno v Česku

Jedna věc k mnoha účelům. Přesně to je strategie společnosti KVS EKODIVIZE a.s., která vyrábí a dodává na trh řádu produktů, mimo jiné sporáky a kamna na pevná paliva – KVS MORAVIA.

Udržitelnost v každém doušku: hliníkové plechovky hrají zásadní roli v budoucnosti cirkulární ekonomiky

Udržitelnost je aktuální téma, o němž se ve veřejných debatách živě diskutuje. Přestože k udržitelné budoucnosti může přispět každý jednotlivec, největší roli v jejím dosažení hrají velké nadnárodní firmy. Ty se snaží apelovat na zvýšení míry recyklace ve výrobě například plastových a hliníkových výrobků. Hliníkové plechovky jsou totiž jedním z nejpoužívanějších nápojových obalů na světě, velká část evropských států však přitom hliník recykluje méně než například Thajsko a další asijské země. 1 Správné třídění plechovek má obrovský ekologický potenciál – vytříděné hliníkové obaly lze totiž recyklovat prakticky donekonečna. 2

Jaká je ta správná dotace pro váš dům?

Nová zelená úsporám (NZÚ) vstoupila v září do nového období s větším objemem finančních prostředků a se změnami, které ještě více podpoří domácnosti v přechodu na úspornější bydlení. Pokud se i vy chcete podílet na zlepšení životního prostředí a udělat ze svého domova ekologičtější místo, pak byste měli vědět, jaké dotace můžete čerpat a za jakých podmínek!

Vznik dokonalého šálku kávy: od objevu prvního zrnka až po moderní trendy

Káva představuje pro miliony lidí po celém světě nápoj, kterým nastartují svůj den. Její bohatá historie sahá až do 9. století našeho letopočtu, ale příznivci tohoto lahodného nápoje hledají i dnes stále nové způsoby jeho přípravy. Kávová kultura se neustále mění a vyvíjí – víte, jaké jsou nejnovější trendy ve výrobě a pití kávy? A jaká tajemství se skrývají na cestě za dokonalým šálkem kávy?

Nejefektivnější podpora energetických úspor domácností

Udržitelnost, ekologie, zero waste, ale také úspora… Jedny z nejčastěji skloňovaných slov současnosti. Byla by chyba v souvislosti s nimi nezmínit jeden z nejefektivnějších programů v ČR zaměřených na úspory energie v rodinných a bytových domech. Je jím program založený v roce 2014 s názvem Nová zelená úsporám (NZÚ), jehož hlavním cílem je zvýšení energetické účinnosti budov a snížení emisí skleníkových plynů a dalších znečišťujících látek v ovzduší.