18. května 2025, svátek má Nataša
Hovězí steak bramborem pečeným s mladou cibulkou, česnekem a tymiánem

Hovězí steak bramborem pečeným s mladou cibulkou, česnekem a tymiánem

POSTUP: Horký letní den je nejlepší zakončit večerním grilováním. A pokud zkusíte tento hovězí steak, určitě nebudete litovat. Hovězí maso očistíme a naporcujeme na steaky o hmotnosti zhruba 250g. Brambory důkladně opláchneme a rozpůlíme. Přidáme stroužky česneku, a lehce zakápneme olivovým olejem. Zamícháme, dáme na pekáček a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C na 20 minut. Nakrájené maso opečeme z obou stran na oleji, poté jej osolíme, opepříme a přidáme k bramborám do trouby (maso pečeme zhruba 15 minut). Zatím, co se nám peče maso a brambory, nakrájíme si pažitku, kterou přidáme do zakysané smetany, osolíme a opeříme. K bramborám přidáme těsně před koncem nakrájenou na větší kousky mladou cibulku a očištěný tymián. Brambory dáme po upečení na talíř, přidáme báječně upečený hovězí steak a zakysanou smetanu. Co víc si přát k horkému letnímu večeru. Tip na závěr:Pokud budete dělat jídlo přímo na grilu, brambory vložte do alobalu a na masíčko si připravte jednoduchou marinádu z oleje, česneku a tymiánu, kterou ho budete potírat.

Ingredience pro 4 osoby: hovězí roštěná, nebo hovězí svíčková 1000 g, nové brambory 1000 g, mladá cibulka 1 svazek ,česnek 8 stroužků, čerstvý tymián 1 svazek, zakysaná smetana 200 g, čerstvá pažitka 50 g, olivový olej 5 cl ,sůl, pepř.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

ČTĚTE DÁLE

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.

Jedinečná interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience láká za zážitky i jídlem

Ponořte se do příběhu prvního zlatého ležáku přímo v historickém centru Prahy. Interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přibližuje okolnosti vzniku plzeňského piva všemi smysly.

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.