5. června 2025, svátek má Dobroslav
Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.

Z odpovědnosti radost

„Sázení stromů není pro nás jen symbolický akt. Je to velmi konkrétní způsob, jak vracet přírodě to, co si každodenně půjčujeme,“ říká Michaela Cabejšková, marketingová manažerka NKT pro Českou a Slovenskou republiku. „Jako firma, která dodává kabelová řešení (nejen) pro energetiku, dobře víme, jak klíčové je udržitelné myšlení. A ten les, který tu jednou vyroste, bude důkazem, že na udržitelnosti opravdu pracujeme.“

NKT sází stromy už čtvrtým rokem. Tradice, která začala jako jednoduchý ekologický projekt, se postupně proměnila v důležitý rituál. Nejen pro firmu, ale i pro její partnery a zákazníky, kteří se každoročně přidávají. Společně se tak propojují nejen kabely, ale i vztahy mezi lidmi. 

3 000 nových začátků

Letos padla volba na Mokrovraty – malebnou oblast kousek od Dobříše. Cílem výsadby není jen zkrášlení krajiny, ale především její obnova. Konkrétně vytvoření nového lesa, který propojí dva stávající lesní porosty do jednoho harmonického celku. Kdysi tu bylo pole, ale dnes tu vzniká biokoridor – útočiště pro živočichy, místo snižující erozi, zelený filtr vzduchu a vody. 
„Když člověk zaboří lopatu do země a zasadí strom, stane se na chvíli součástí něčeho většího. A to je pocit, který spojuje všechny – ať už pracujete ve výrobě, v kanceláři, nebo jste náš zákazník,“ dodává Michaela Cabejšková.

Vztahy zakořeněné v hlíně

Sázení stromů má v sobě zvláštní sílu. Je v tom fyzická práce, trochu bláta, často studený vítr nebo ranní rosa. Ale právě v těchto okamžicích mizí formality a vzniká přirozený prostor pro dialog. Lidé, kteří se jinak potkávají jen u projektových tabulek nebo v e-mailech, se najednou smějí nad tím, že jim sazenice padá, nebo řeší, jak hluboká má být jáma. 
„Bylo to neuvěřitelně osvěžující. Pro mě jako zákazníka NKT je skvělé vidět, že firma, se kterou spolupracujeme, opravdu žije tím, co hlásá,“ říká jeden z účastníků sázení. „A navíc – sázet les? To je něco, co po sobě zanecháme.“

Stromy neporostou přes noc

Les vzniká pomalu. Stromy se neprobudí hned další jaro do plné síly. Ale právě proto má každá lopata a rýč v zemi smysl. Sázení je víra v budoucnost. V to, že jednou tady bude stín, zpěv ptáků a místo, kam se budou lidé vracet – třeba s dětmi, které si vyslechnou: „Vidíš ten dub? Ten jsme sázeli, když jsi byl ještě malý.“ 
Pro Home for Trees i NKT to není poslední výsadba. Tohle je jen jeden z kroků. Další přijde. A pak další. Tak jako strom roste po centimetrech, i odpovědnost a vztahy se budují trpělivě. Ale jakmile zakoření, vydrží. 
 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

KOGO Havelská

V srdci Starého Města se už 30 let píše příběh jedné z nejikoničtějších italských restaurací v Praze – Kogo Havelská.

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.

Jedinečná interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience láká za zážitky i jídlem

Ponořte se do příběhu prvního zlatého ležáku přímo v historickém centru Prahy. Interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přibližuje okolnosti vzniku plzeňského piva všemi smysly.

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.