14. prosince 2025, svátek má Lýdie
Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.

Z odpovědnosti radost

„Sázení stromů není pro nás jen symbolický akt. Je to velmi konkrétní způsob, jak vracet přírodě to, co si každodenně půjčujeme,“ říká Michaela Cabejšková, marketingová manažerka NKT pro Českou a Slovenskou republiku. „Jako firma, která dodává kabelová řešení (nejen) pro energetiku, dobře víme, jak klíčové je udržitelné myšlení. A ten les, který tu jednou vyroste, bude důkazem, že na udržitelnosti opravdu pracujeme.“

NKT sází stromy už čtvrtým rokem. Tradice, která začala jako jednoduchý ekologický projekt, se postupně proměnila v důležitý rituál. Nejen pro firmu, ale i pro její partnery a zákazníky, kteří se každoročně přidávají. Společně se tak propojují nejen kabely, ale i vztahy mezi lidmi. 

3 000 nových začátků

Letos padla volba na Mokrovraty – malebnou oblast kousek od Dobříše. Cílem výsadby není jen zkrášlení krajiny, ale především její obnova. Konkrétně vytvoření nového lesa, který propojí dva stávající lesní porosty do jednoho harmonického celku. Kdysi tu bylo pole, ale dnes tu vzniká biokoridor – útočiště pro živočichy, místo snižující erozi, zelený filtr vzduchu a vody. 
„Když člověk zaboří lopatu do země a zasadí strom, stane se na chvíli součástí něčeho většího. A to je pocit, který spojuje všechny – ať už pracujete ve výrobě, v kanceláři, nebo jste náš zákazník,“ dodává Michaela Cabejšková.

Vztahy zakořeněné v hlíně

Sázení stromů má v sobě zvláštní sílu. Je v tom fyzická práce, trochu bláta, často studený vítr nebo ranní rosa. Ale právě v těchto okamžicích mizí formality a vzniká přirozený prostor pro dialog. Lidé, kteří se jinak potkávají jen u projektových tabulek nebo v e-mailech, se najednou smějí nad tím, že jim sazenice padá, nebo řeší, jak hluboká má být jáma. 
„Bylo to neuvěřitelně osvěžující. Pro mě jako zákazníka NKT je skvělé vidět, že firma, se kterou spolupracujeme, opravdu žije tím, co hlásá,“ říká jeden z účastníků sázení. „A navíc – sázet les? To je něco, co po sobě zanecháme.“

Stromy neporostou přes noc

Les vzniká pomalu. Stromy se neprobudí hned další jaro do plné síly. Ale právě proto má každá lopata a rýč v zemi smysl. Sázení je víra v budoucnost. V to, že jednou tady bude stín, zpěv ptáků a místo, kam se budou lidé vracet – třeba s dětmi, které si vyslechnou: „Vidíš ten dub? Ten jsme sázeli, když jsi byl ještě malý.“ 
Pro Home for Trees i NKT to není poslední výsadba. Tohle je jen jeden z kroků. Další přijde. A pak další. Tak jako strom roste po centimetrech, i odpovědnost a vztahy se budují trpělivě. Ale jakmile zakoření, vydrží. 
 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.