Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
Pivovar Proud: Pivo, v němž je správná energie

Pivovar Proud: Pivo, v němž je správná energie

Tento experimentální minipivovar sídlí v Plzni v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy. Spojili tedy sílu proudu řeky a energii elektrického proudu, proto Pivovar Proud. Stojí za ním Lenka Straková s Michalem Škodou a ve své práci kladou důraz na kvalitu, experimentování a spolupráci.

První, co mě zaujalo, když jsem si četl o vašem pivovaru, bylo označení, že je experimentální. Co si pod tím máme představit?
Zjednodušeně to znamená, že můžeme zkoušet vařit piva všech pivních stylů, testovat různé suroviny, vymýšlet netradiční postupy, prostě experimentovat ve všem co souvisí s výrobou piva. Výsledkem by ale vždy mělo být dobré pivo, které člověk s chutí vyzkouší. Aspoň takový je náš cíl. (smích)

Kdy se vlastně zrodil nápad na Pivovar Proud?
Původně jsme si přáli malý pivovar na vývoj nových receptur pro velké pivovary. Až časem se tahle myšlenka změnila a dostali jsme šanci postavit částečně samostatný produkční pivovar. Máme tedy vlastní značku, o kterou osobně pečujeme.

Budova vašeho pivovaru je součástí tzv. Spalkova projektu z počátku 20. století.  Jak jste na tak úžasné prostory vůbec přišli? Mysleli jste si na ně ze začátku, nebo zapracovala náhoda?
Částečně pomohla náhoda. Hledali jsme vhodné místo, kde by pivovar mohl sídlit a naskytla se možnost vdechnout opět život již nevyužívané budově bývalé elektrárny. Máme tak víc prostoru než kolik by bylo potřeba pouze na pivovar a tím pádem nám zůstává ještě spousta plánů do budoucna. Chtěli bychom časem pivovar více otevřít lidem a vytvořit u nás kulturní centrum.

Váš pivovar se jmenuje Proud proto, že sídlí kde sídlí. Znamená to, že kdybyste skončili jinde, byl by tu jiný název? Měli jste třeba i nějakou zajímavou variantu v záloze?
Nápadů bylo více, ale „Proud“ vlastně dokonale vystihuje to, co jsme hledali. Není to pouze spojení s elektřinou díky naší budově, ale odráží se v něm veškeré proudění, které je s pivovarem spojeno. Kombinuje se v něm proud vody, páry, vzduchu, ale také myšlenek. Navíc zní dobře i v angličtině. 

Vím, že když jste začínali, jedna z prvních zpráv zmiňovala, že budete vařit celkem pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Platí to pořád? 
Stále to platí! Máme základní řadu 5-ti piv, která máme v nabídce celoročně. Jedná se o lehký anglický Ale, český ležák, polotmavou žitnou IPA, černý stout a nealko Hazy IPA. K nim pak přidáváme limitované edice. Těch už jsme za poslední rok představili asi deset. Aktuálně máme v nabídce navíc meruňkový kyseláč, NEIPA s chmelem Loral a belgický pepřový saison. Nejnovější produkt, který půjde v nejbližších dnech do prodeje, je West coast imperial Pilsner. Ten jsme uvařili s pivovarem Zhůřák pro pivně-kulturní festival Brewstock, který se bude konat v Plzni 8.-9.10.2021.

Kde si můžeme v Praze zajít na čepovaný Proud?
Momentálně spolupracujeme s následujícími podniky: Nubeer Bar, Permanent Beer Fest, Food Truck Point, Žluté Lázně, Dva Kohouti, Sedm Stupňů, Le Fakap Bar, Art Food Zoona a Yalta Craft Bistro.

Svůj projekt jste rozjížděli během pandemie. Nebáli jste se, že půjde o příliš riskantní načasování?
Původně jsme netušili - jako všichni - že nějaká pandemie vůbec bude a když jsme se měli rozjíždět, tak už nebyl čas na vícero obav a brždění rozjetého vlaku/projektu. Natrénovali jsme si tedy jako první stáčet pivo do lahví (smích).

Pokud se nepletu, máte v nabídce i nealkoholická piva a rovnou oceněná zlatou medailí.
Ve stálé nabídce máme jedno nealkoholické pivo, které se jmenuje Proovan. Zlatou medaili jsme dostali za variantu tohoto piva vařenou s jiným chmelem u příležitosti Pink Boots Collaboration Brew Day na podporu vzdělávání žen v pivovarství.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Vařit dál pivo, co jiného?! (smích) Samozřejmě chystáme i nějaké ty novinky. Na podzim bychom chtěli rozšířit nabídku piv stařených v dubových sudech. Tentokrát to budou piva stařená v sudech po Trebitsch Whisky. Zároveň připravujeme pivo ve spolupráci s kamarády, kteří prodávají dobrou kávu, takže je určitě na co se těšit. 

U Prazdroje 64/7, 301 00 Plzeň 3
Východní Předměstí
info@pivovarproud.cz
Instagram
Facebook
www.pivovarproud.cz

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.