18. září 2025, svátek má Kryštof
Sládkova akademie: Naučte se rozumět pivu

Sládkova akademie: Naučte se rozumět pivu

Sommelierství se obvykle spojuje s vínem. Petr Hána se však sommelierství a související znalosti a dovednosti snaží prosadit i v pivní kultuře. Jak se k tomu dostal a jak se mu to daří v zemi, kde pivu všichni „rozumí“?

Dlouhá léta jsme byli zvyklí na omezenou a chuťově poměrně uniformní nabídku piv. V dnešním boomu minipivovarů se otevírá solidní výběr. Jenže dokážeme se něm spolehlivě orientovat? „Mnohokrát jsem zažil, jak si lidé pochvalují řemeslné či minipivo, přitom z něj šlo na první lok poznat, že se něco nepovedlo,“ vysvětluje Petr Hána, spoluzakladatel projektu Sládkova akademie zaměřeného na pivní edukaci. „Teď nehodnotím produkci malo či velko pivovarů, jen chci říct, že pivo je obestřeno mohutným marketingem a spotřebitelé často víc vnímají reklamní teze než samotné vlastnosti a kvality piva. V našem konceptu pivního sommelierství rozhodně nechceme radit, jakou značku či pivní styl si vybrat, to je čistě osobní preference. Chceme ale milovníky naučit, jak pivo objektivně zhodnotit a jak o něm přemýšlet v souvislostech," dodává Petr Hána.

Od domovnictví k edukaci

kurz2.jpg

S myšlenkou organizovat pivní sommelierské a degustátorské kurzy pro veřejnost si Hána pohrával delší čas, jelikož si nebyl jistý, zda o ně bude zájem. Nakonec podle něj rozhodly pitovéky: „Přesvědčilo nás, kolik se nově otevírá pivoték. Je tu stále víc a víc konzumentů, kteří hledají kvalitu, raději si dají jedno dvě dobrá piva, než aby jich urvali metr,“ říká Hána. Kurzy jsou nastaveny pro různé stupně znalostí.  Bez „Základů pivního sommelierství“, což je název první lekce, se ovšem neobejde žádný milovník piva – není to obyčejný úvod do piva a pivovarnictví, ale „degustační“ pohled na pivo v souvislostech. Pokračovat můžete kurzem zaměřeným na komplexnost a původ chutí v pivu, což zahrnuje i nové pivní styly. Pro zkušené, kteří si chtějí potrénovat degustační schopnosti, je připravena senzorická analýza, během níž se rozbírá chuť piva do nejmenších detailů a zároveň je kurz vhledem do toho, jak by mělo fungovat objektivní a nezávislé degustování na pivních soutěžích. Společně dohromady pak kurzy tvoří studijní program příznačně nazvaný Pivní sommelier. „Chceme vychovávat sebevědomé konzumenty, aby si uvědomovali a chápali, co pijí, případně co pivu schází či přebývá. Nejlíp se učí praxí, proto na kurzech hodně degustujeme,“ popisuje Petr Hána.

Uvařte si vlastní pivo

vareni3.jpg

V nabídce kurzů neschází ani domácí vaření piva, tedy disciplína, která Hánu přivedla ke studiu piva. „Člověk se o pivo začne zajímat mnohem víc, když si ho chce sám uvařit. Ani já nebyl výjimkou a nejvíc jsem se naučil na vlastních chybách. Těšíte se na hotovou várku a pak se to nedá pít. Nezbývá než si sednout k literatuře a přemýšlet, kde se stala chyba,“ vysvětluje Petr Hána. Přesto se sám za experta nepovažuje a v kurzech Sládkovy akademie nevyučuje. Lektoři jsou například z řad odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické, kde se pivovarnictví vyučuje jako vysokoškolský obor. „Považujeme za důležité vystupovat objektivně a odborně,“ uzavírá Hána.

Kontakt
Sládkova akademie s.r.o.
U Libeňského pivovaru 1612/12, 180 00 Praha 8
telefon:+420 605 294 728
e-mail: tomas@sladkovaakademie.cz
web: www.sladkovaakademie.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Bricks: restaurace s historií i výhledem

Na malebném břehu Vltavy, jen pár kroků od Karlova mostu i Pražského hradu, se nachází restaurace s nezaměnitelnou atmosférou Bricks restaurant – Hergetova Cihelna. Vychutnáte si zde Prahu z unikátní perspektivy!

U Tří Zlatých Hvězd – kouzelné místo pro vánoční večírky v srdci Prahy

Restaurace U Tří Zlatých Hvězd na Malostranském náměstí patří mezi nejzajímavější místa v centru Prahy, která jsou ideální pro uspořádání vánočních večírků i soukromých oslav. Spojuje historické kouzlo Malé Strany s moderním servisem a bohatou nabídkou zábavy.

Pivovar Elektrárna slaví pět let výročním speciálem Cheers2Five APA

Historie plzeňského pivovaru Elektrárna se začala psát před pěti lety – 29. 9. 2020, kdy byla v rámci zkušebního provozu uvařena první várka. Tým Elektrárny na počest jubilea stvořil výroční pivo Cheers2Five APA, které bude mít premiéru 5. září na pivně-kulturním festivalu Brústok na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

Kde uspořádat firemní večírek

Může být něco lepšího, než zakončit jednu pracovní etapu pořádnou firemní akcí, na němž si s kolegy konečně člověk dopřeje trochu toho "normálně" stráveného času? Jistě, vidíme se po celý rok, ale má své neoddiskutovatelné kouzlo, když můžeme naše pracovní já pověsit v šatně na věšák a na chvíli se zkrátka jen bavit. Bez starostí a povinností.

LAHŮDKY ZLATÝ KŘÍŽ: Tradice i nové chutě už více než 100 let

Lahůdky Zlatý kříž jsou součástí pražské gastro scény už více než sto let. Již od roku 1916 lákal Alois Zoufalý návštěvníky na luxusní chlebíčky s humrem a šampaňským. Později přišla jiná éra – generace Pražanů dodnes vzpomínají na šunkový chlebíček na salátu, 15 deka vlašského salátu s rohlíkem nebo na tradiční koláče. Postupně však Zlatý kříž ztrácel svůj lesk a když se v roce 2024 definitivně zavřel, média psala o konci jedné éry.

TURQUOISE: KLENOT PRAŽSKÉ GASTRO SCÉNY

Turquoise je srdcovým projektem známého pražského gastro podnikatele Igala Kripse. Vzdušný prostor plný květin a čerstvého ovoce vás okamžitě přenese do teplejších krajů a vykouzlí úsměv na tváři. Restaurace se nachází v kouzelné zahradě Uměleckoprůmyslového muzea v Široké ulici – v samém srdci Prahy.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.