17. září 2025, svátek má Naděžda
Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Manželství není prý vždy med, v tomhle případě to ale rozhodně neplatí… Manželé Josef a Alena Kölblovi se včelám a medu věnují společně už sedm let. Jejich firma Včelařství Domovina si získala pozornost zákazníků třeba díky ochuceným medům, a jak sami říkají, včelařina je pro ně dnes už životním stylem.

Jak jste se ke včelaření dostali?

Alena: Včelaříme společně sedmým rokem a inspirací nám byl můj bratr, kterému tento nápad vnukla jeho žena, moje švagrová. Nejprve jsme jenom tak okukovali kolem, ale jelikož Pepa neměl při práci žádného koníčka, tak jsme si rovněž pořídili naše včely.

Co je na včelaření nejtěžší a co vás naopak nejvíce baví?

Josef: Hodně náročná je sezóna, která probíhá nejčastěji od konce dubna do konce července alespoň u nás na Vysočině. V tomto období jsou práce kolem včelstev nejintenzivnější, fyzicky nejnáročnější. Nejvíc mě baví pozorovat jarní rozvoj včelstev, při kterém včelstva rostou doslova před očima.

118769176-1044471602639175-4690346565331751-n.jpg

Kolik jste už dostali žihadel? A je včelařina životní styl?

Josef: Bez žihadel to snad ani nejde. Když se nedaří, tak během zákroku na včelnici dostanu i vyšší desítky žihadel, není to ale běžné a většinou dostanu pár žihadel. Jinak kolem medu jako takového je dvojí práce. Musí se získat od včel a poté zpracovat do skleniček. V tomto ohledu je včelařina životní styl. Jednou do toho spadnete a už nemůžete jinak.

Kde máte svá včelstva a kolik jich máte?

Alena: Převážně včelaříme v okolí našeho domova v Lubně na Havlíčkobrodsku. Dohromady máme sto až sto třicet včelstev. Na Vysočině včelaříme v okolí domovského Lubna, u obce Sázavka, která je od Lubna za humny, dále také na Ledečsku u obce Vlkanov. A na Kolínsku v obci Bříství máme včelnici u ovocného sadu.

vcelarstvi-3.jpg

Jak velký je za projektem tým?

Alena: Zatím jsme ve fázi, kdy to zvládáme s Pepou povětšinou sami. Nicméně při podzimní a předvánoční špičce máme na expedici objednávek a výrobě brigádní výpomoc.

Kdy jste začali s ochucováním medů a bral jste někde inspiraci?

Josef: S ochucováním medů jsme nepřišli první. Někteří větší včelaři nabízí ochucené medy jako doplněk ke klasickým medům řadu let. My jsme ale udělali z ochucených medů ucelenou produktovou řadu o více objemových velikostech od každé příchutě. Nabízíme také nejvíce příchutí na trhu.

20210512210319-domovina-lyo13453.jpg

Jakým procesem vlastně med při přípravě medových produktů prochází?

Alena: Když včely nasbírají nektar, který v úle přemění na med, tak potom nastane čas medobraní. Med se včelám odebere a v medárně se pomocí medometu stočí do připravených nádob. Květový med poměrně záhy zkrystalizuje, prostě ztuhne na kámen. Aby s ním bylo možné dál pracovat, tak je potřeba ho šetrně ztekutit. Tekutý med se stáčí do sklenic a pastovaný med je ten samý květový med, který pozvolným „šleháním – mícháním“ za studena získá podobu a konzistenci roztíratelné pasty. A pastovaný med je základem pro ochucený med, protože do samotného pastovaného medu přimícháváme koření nebo mrazem sušené ovoce.

Po kterém z ochucených medů sáhnete nejčastěji vy sami?

Alena a Josef: Med s malinami máme u nás naprosto nejraději.

mal-med.jpg

Co byste doporučili čtenářům pro seznámení s Vašimi produkty?

Alena: Máme v nabídce medové sady Včelařův výběr. Jsou to tematicky poskládané sady medů jako například Ovocné mámení. To je sada medů s ovocem. Nebo sada Láska na první ochutnání, ve které jsou namixované nejoblíbenější příchutě našich zákazníků.

Kdy je lepší sladit medem místo cukru?

Josef: Med lze použít vždy. Je mnohem zdravější pro náš organismus než bílý řepný cukr.

aj.jpg

Jaká jídla si nedovedete bez medu představit?

Alena: U nás nejvíc používáme med k masům a hned potom do nápojů jako je čaj, káva, nebo smoothie. Hodně máme rádi kuře na medu. Ochucený med si nejvíc dáváme k pečivu nebo do teplého mléka.

Na jaký produkt nebo úspěch jste v posledních letech obzvlášť pyšní?

Josef: Nejvíce jsme pyšní na včelařskou farmu jako takovou. Pro nás je to obrovská přidaná hodnota, největší bohatství a zároveň velká jistota i nejistota. Přeci jenom to včely nemají v dnešní době jednoduché díky vlivům počasí nebo způsobu zemědělství. Zkrátka o včely nechceme nikdy přijít. A co se ocenění týče, jsme rádi za pozitivní recenze u našich produktů od našich spokojených zákazníků. Ty jsou pro nás nejlepším oceněním.

vcelarstvi-2.jpg

Chystáte do budoucna nějaké novinky?

Alena: Určitě chystáme, ale neprozradíme nic dopředu. Nicméně v plánu máme hned několik novinek na příští rok.

Kde všude si mohou lidé vaše výrobky zakoupit?

Josef: Naším nevětším odbytištěm je náš eshop www.vcelarstvi-domovina.cz. Další velkou výzvou je pro nás obsadit v co největší míře kamenný retail, do kterého jsme doposud příliš neinvestovali.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

ZRCADLO PŘÍRODY A NAŠE ODPOVĚDNOST

Každé zvíře si zaslouží svobodu a důstojný život. Organizace Svoboda zvířat pomáhá chránit jejich práva, upozorňovat na utrpení a inspirovat lidi k odpovědnému a laskavému přístupu k tvorům kolem nás. Ukazuje, jak malé i větší kroky mohou přinést radost a klid do jejich života. Pojďte s námi nahlédnout do světa, kde vlídnost a respekt k nim nejsou jen slova, ale každodenní praxe. O svých zkušenostech a pohledu na ochranu zvířat jsme si povídali s Mgr. Barborou Bartuškovou Večlovou, předsedkyní organizace.

Bricks: restaurace s historií i výhledem

Na malebném břehu Vltavy, jen pár kroků od Karlova mostu i Pražského hradu, se nachází restaurace s nezaměnitelnou atmosférou Bricks restaurant – Hergetova Cihelna. Vychutnáte si zde Prahu z unikátní perspektivy!

U Tří Zlatých Hvězd – kouzelné místo pro vánoční večírky v srdci Prahy

Restaurace U Tří Zlatých Hvězd na Malostranském náměstí patří mezi nejzajímavější místa v centru Prahy, která jsou ideální pro uspořádání vánočních večírků i soukromých oslav. Spojuje historické kouzlo Malé Strany s moderním servisem a bohatou nabídkou zábavy.

Pec pod Sněžkou: Stylové místo pro firemní setkání, teambuilding i relax

Když se propojí pracovní soustředění s horským klidem a dobrým jídlem, vzniká ideální prostor pro firemní akce, které mají skutečný smysl. Pec pod Sněžkou nabízí rozmanité možnosti pro teambuildingy, školení, workshopy i neformální setkání – a to v ubytovacích a gastronomických provozech, které myslí na každý detail

Pivovar Elektrárna slaví pět let výročním speciálem Cheers2Five APA

Historie plzeňského pivovaru Elektrárna se začala psát před pěti lety – 29. 9. 2020, kdy byla v rámci zkušebního provozu uvařena první várka. Tým Elektrárny na počest jubilea stvořil výroční pivo Cheers2Five APA, které bude mít premiéru 5. září na pivně-kulturním festivalu Brústok na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

Kde se rodí budoucnost? V prostorách TechToweru v Plzni

TechTower je proměněný komplex bývalého pivovaru Světovar, který dnes patří mezi nejmodernější technologická centra v České republice. Otevřen byl 1. února 2023 a už v den slavnostního zahájení byly obsazeny téměř čtyři pětiny jeho kapacity. Stavba financovaná i z evropských dotací prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí zhruba deset tisíc metrů čtverečních prostor určených k inovaci, vzdělávání a také k pronájmu. Tento článek vás provede jednotlivými prostory, které si mohou firmy, instituce i jednotlivci zarezervovat pro své akce, schůzky či experimenty.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.