14. listopadu 2025, svátek má Sáva
Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Manželství není prý vždy med, v tomhle případě to ale rozhodně neplatí… Manželé Josef a Alena Kölblovi se včelám a medu věnují společně už sedm let. Jejich firma Včelařství Domovina si získala pozornost zákazníků třeba díky ochuceným medům, a jak sami říkají, včelařina je pro ně dnes už životním stylem.

Jak jste se ke včelaření dostali?

Alena: Včelaříme společně sedmým rokem a inspirací nám byl můj bratr, kterému tento nápad vnukla jeho žena, moje švagrová. Nejprve jsme jenom tak okukovali kolem, ale jelikož Pepa neměl při práci žádného koníčka, tak jsme si rovněž pořídili naše včely.

Co je na včelaření nejtěžší a co vás naopak nejvíce baví?

Josef: Hodně náročná je sezóna, která probíhá nejčastěji od konce dubna do konce července alespoň u nás na Vysočině. V tomto období jsou práce kolem včelstev nejintenzivnější, fyzicky nejnáročnější. Nejvíc mě baví pozorovat jarní rozvoj včelstev, při kterém včelstva rostou doslova před očima.

118769176-1044471602639175-4690346565331751-n.jpg

Kolik jste už dostali žihadel? A je včelařina životní styl?

Josef: Bez žihadel to snad ani nejde. Když se nedaří, tak během zákroku na včelnici dostanu i vyšší desítky žihadel, není to ale běžné a většinou dostanu pár žihadel. Jinak kolem medu jako takového je dvojí práce. Musí se získat od včel a poté zpracovat do skleniček. V tomto ohledu je včelařina životní styl. Jednou do toho spadnete a už nemůžete jinak.

Kde máte svá včelstva a kolik jich máte?

Alena: Převážně včelaříme v okolí našeho domova v Lubně na Havlíčkobrodsku. Dohromady máme sto až sto třicet včelstev. Na Vysočině včelaříme v okolí domovského Lubna, u obce Sázavka, která je od Lubna za humny, dále také na Ledečsku u obce Vlkanov. A na Kolínsku v obci Bříství máme včelnici u ovocného sadu.

vcelarstvi-3.jpg

Jak velký je za projektem tým?

Alena: Zatím jsme ve fázi, kdy to zvládáme s Pepou povětšinou sami. Nicméně při podzimní a předvánoční špičce máme na expedici objednávek a výrobě brigádní výpomoc.

Kdy jste začali s ochucováním medů a bral jste někde inspiraci?

Josef: S ochucováním medů jsme nepřišli první. Někteří větší včelaři nabízí ochucené medy jako doplněk ke klasickým medům řadu let. My jsme ale udělali z ochucených medů ucelenou produktovou řadu o více objemových velikostech od každé příchutě. Nabízíme také nejvíce příchutí na trhu.

20210512210319-domovina-lyo13453.jpg

Jakým procesem vlastně med při přípravě medových produktů prochází?

Alena: Když včely nasbírají nektar, který v úle přemění na med, tak potom nastane čas medobraní. Med se včelám odebere a v medárně se pomocí medometu stočí do připravených nádob. Květový med poměrně záhy zkrystalizuje, prostě ztuhne na kámen. Aby s ním bylo možné dál pracovat, tak je potřeba ho šetrně ztekutit. Tekutý med se stáčí do sklenic a pastovaný med je ten samý květový med, který pozvolným „šleháním – mícháním“ za studena získá podobu a konzistenci roztíratelné pasty. A pastovaný med je základem pro ochucený med, protože do samotného pastovaného medu přimícháváme koření nebo mrazem sušené ovoce.

Po kterém z ochucených medů sáhnete nejčastěji vy sami?

Alena a Josef: Med s malinami máme u nás naprosto nejraději.

mal-med.jpg

Co byste doporučili čtenářům pro seznámení s Vašimi produkty?

Alena: Máme v nabídce medové sady Včelařův výběr. Jsou to tematicky poskládané sady medů jako například Ovocné mámení. To je sada medů s ovocem. Nebo sada Láska na první ochutnání, ve které jsou namixované nejoblíbenější příchutě našich zákazníků.

Kdy je lepší sladit medem místo cukru?

Josef: Med lze použít vždy. Je mnohem zdravější pro náš organismus než bílý řepný cukr.

aj.jpg

Jaká jídla si nedovedete bez medu představit?

Alena: U nás nejvíc používáme med k masům a hned potom do nápojů jako je čaj, káva, nebo smoothie. Hodně máme rádi kuře na medu. Ochucený med si nejvíc dáváme k pečivu nebo do teplého mléka.

Na jaký produkt nebo úspěch jste v posledních letech obzvlášť pyšní?

Josef: Nejvíce jsme pyšní na včelařskou farmu jako takovou. Pro nás je to obrovská přidaná hodnota, největší bohatství a zároveň velká jistota i nejistota. Přeci jenom to včely nemají v dnešní době jednoduché díky vlivům počasí nebo způsobu zemědělství. Zkrátka o včely nechceme nikdy přijít. A co se ocenění týče, jsme rádi za pozitivní recenze u našich produktů od našich spokojených zákazníků. Ty jsou pro nás nejlepším oceněním.

vcelarstvi-2.jpg

Chystáte do budoucna nějaké novinky?

Alena: Určitě chystáme, ale neprozradíme nic dopředu. Nicméně v plánu máme hned několik novinek na příští rok.

Kde všude si mohou lidé vaše výrobky zakoupit?

Josef: Naším nevětším odbytištěm je náš eshop www.vcelarstvi-domovina.cz. Další velkou výzvou je pro nás obsadit v co největší míře kamenný retail, do kterého jsme doposud příliš neinvestovali.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace

Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu a zeleně. I proto v Česku roste zájem o vánoční firemní akce v netradičních lokalitách. V některých z nich meziročně až o třetinu.

Saxofrancis: Psychiatr ve dne, DJ v noci. Obě jeho hemisféry jedou naplno.

Ve dne naslouchá duším v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), v noci roztáčí dav. Mudr. František Šalanda — psychiatr, DJ SaxoFrancis a hudební alter ego John Sarkander. Propojuje energii DJingu s vášní saxofonu. Absolvent pardubické konzervatoře se nebojí experimentovat a překračovat hranice žánrů, spojuje živou hru s elektronikou a jeho jméno zní i na prestižních pódiích. Vystupoval ve dvou klubech světové TOP15 — Papaya (#6) a Noa (#13) na ikonické Zrće Beach v Chorvatsku — a koncertuje po celé Evropě: Polsko, Maďarsko, Španělsko, Německo, Rakousko, Itálie a další. Svou cestu začal v roce 2017 v soutěži DJ No1 TV Óčko, první dveře otevřel pražským Duplexem a dnes patří mezi nejoriginálnější performery české klubové scény. Na začátku října složil kmenovou zkoušku z psychiatrie a už v polovině listopadu ho čeká vystoupení ve Francii, v Marseille. Rytmem žije každý den.

BECHNERŮV STATEK - konference, rodinné grilování či firemní večírek v multifunkčních prostorách

BECHNERŮV STATEK ideální místo pro firemní akce jen kousek od Prahy Hledáte místo, kde spojíte práci se zábavou a zároveň uniknete ruchu velkoměsta?

Předpověď životního stylu v Praze: digitální, flexibilní, propojený

Zahraniční platformy se v každodenním pražském životě stávají stále viditelnějšími. Od aplikací sociálních médií až po globální zábavní služby, lidé tráví více času na zahraničních platformách. Ty ovlivňují, jak lidé navazují vztahy, jak komunikují a jak si vybírají, čemu budou důvěřovat. Už nejde jen o sledování videí nebo chatování s přáteli. Dopad je nyní patrný i v tom, jak se lidé setkávají, sdílejí názory a organizují volný čas. S tím, jak se tyto služby stávají běžnějšími, se místní zvyky začínají měnit způsobem, který odráží širší globální trend.

Krabičková dieta v Praze – vyberte si zdraví a pohodlí na každý den s Pomelo

Každý den přináší spoustu rozhodnutí. Co si dát k jídlu? Kde vzít čas na vaření? Jak se zdravě stravovat, když kvůli povinnostem nemáte ani chvilku na odpočinek? Přesně v takovou chvíli přichází na pomoc krabičková dieta Pomelo – životní styl, při kterém zdravé jídlo už není další výzvou, ale přirozenou součástí každodenního života. Pomelo je víc než jen stravování – je to partner, který pečuje o váš každodenní rytmus, pohodu a energii. Už žádný spěch, kompromisy ani stres.

OX Club Prague – multifunkční prostory pro firemní akce a konference

Po více než dvou dekádách působení se legendární Retro Music Hall proměnila v moderní OX Club Prague – zcela nový klubový koncept, který navazuje na historii ikonického prostoru, ale přináší svěží vítr do pražské noční scény. Po kompletní rekonstrukci, rebrandingu a obměně týmu vznikl multifunkční klub s kapacitou tisíc lidí, třemi stage a špičkovým technickým zázemím. OX Club si klade za cíl nabídnout návštěvníkům nejen hudbu a tanec, ale především komplexní zážitek, díky němuž se budou chtít vracet. I v době, kdy noční život čelí výzvám, si drží směr – profesionalita, kvalita a energie, která dává Praze nový rytmus.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.