Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
25. dubna 2024, svátek má Marek
Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Manželství není prý vždy med, v tomhle případě to ale rozhodně neplatí… Manželé Josef a Alena Kölblovi se včelám a medu věnují společně už sedm let. Jejich firma Včelařství Domovina si získala pozornost zákazníků třeba díky ochuceným medům, a jak sami říkají, včelařina je pro ně dnes už životním stylem.

Jak jste se ke včelaření dostali?

Alena: Včelaříme společně sedmým rokem a inspirací nám byl můj bratr, kterému tento nápad vnukla jeho žena, moje švagrová. Nejprve jsme jenom tak okukovali kolem, ale jelikož Pepa neměl při práci žádného koníčka, tak jsme si rovněž pořídili naše včely.

Co je na včelaření nejtěžší a co vás naopak nejvíce baví?

Josef: Hodně náročná je sezóna, která probíhá nejčastěji od konce dubna do konce července alespoň u nás na Vysočině. V tomto období jsou práce kolem včelstev nejintenzivnější, fyzicky nejnáročnější. Nejvíc mě baví pozorovat jarní rozvoj včelstev, při kterém včelstva rostou doslova před očima.

118769176-1044471602639175-4690346565331751-n.jpg

Kolik jste už dostali žihadel? A je včelařina životní styl?

Josef: Bez žihadel to snad ani nejde. Když se nedaří, tak během zákroku na včelnici dostanu i vyšší desítky žihadel, není to ale běžné a většinou dostanu pár žihadel. Jinak kolem medu jako takového je dvojí práce. Musí se získat od včel a poté zpracovat do skleniček. V tomto ohledu je včelařina životní styl. Jednou do toho spadnete a už nemůžete jinak.

Kde máte svá včelstva a kolik jich máte?

Alena: Převážně včelaříme v okolí našeho domova v Lubně na Havlíčkobrodsku. Dohromady máme sto až sto třicet včelstev. Na Vysočině včelaříme v okolí domovského Lubna, u obce Sázavka, která je od Lubna za humny, dále také na Ledečsku u obce Vlkanov. A na Kolínsku v obci Bříství máme včelnici u ovocného sadu.

vcelarstvi-3.jpg

Jak velký je za projektem tým?

Alena: Zatím jsme ve fázi, kdy to zvládáme s Pepou povětšinou sami. Nicméně při podzimní a předvánoční špičce máme na expedici objednávek a výrobě brigádní výpomoc.

Kdy jste začali s ochucováním medů a bral jste někde inspiraci?

Josef: S ochucováním medů jsme nepřišli první. Někteří větší včelaři nabízí ochucené medy jako doplněk ke klasickým medům řadu let. My jsme ale udělali z ochucených medů ucelenou produktovou řadu o více objemových velikostech od každé příchutě. Nabízíme také nejvíce příchutí na trhu.

20210512210319-domovina-lyo13453.jpg

Jakým procesem vlastně med při přípravě medových produktů prochází?

Alena: Když včely nasbírají nektar, který v úle přemění na med, tak potom nastane čas medobraní. Med se včelám odebere a v medárně se pomocí medometu stočí do připravených nádob. Květový med poměrně záhy zkrystalizuje, prostě ztuhne na kámen. Aby s ním bylo možné dál pracovat, tak je potřeba ho šetrně ztekutit. Tekutý med se stáčí do sklenic a pastovaný med je ten samý květový med, který pozvolným „šleháním – mícháním“ za studena získá podobu a konzistenci roztíratelné pasty. A pastovaný med je základem pro ochucený med, protože do samotného pastovaného medu přimícháváme koření nebo mrazem sušené ovoce.

Po kterém z ochucených medů sáhnete nejčastěji vy sami?

Alena a Josef: Med s malinami máme u nás naprosto nejraději.

mal-med.jpg

Co byste doporučili čtenářům pro seznámení s Vašimi produkty?

Alena: Máme v nabídce medové sady Včelařův výběr. Jsou to tematicky poskládané sady medů jako například Ovocné mámení. To je sada medů s ovocem. Nebo sada Láska na první ochutnání, ve které jsou namixované nejoblíbenější příchutě našich zákazníků.

Kdy je lepší sladit medem místo cukru?

Josef: Med lze použít vždy. Je mnohem zdravější pro náš organismus než bílý řepný cukr.

aj.jpg

Jaká jídla si nedovedete bez medu představit?

Alena: U nás nejvíc používáme med k masům a hned potom do nápojů jako je čaj, káva, nebo smoothie. Hodně máme rádi kuře na medu. Ochucený med si nejvíc dáváme k pečivu nebo do teplého mléka.

Na jaký produkt nebo úspěch jste v posledních letech obzvlášť pyšní?

Josef: Nejvíce jsme pyšní na včelařskou farmu jako takovou. Pro nás je to obrovská přidaná hodnota, největší bohatství a zároveň velká jistota i nejistota. Přeci jenom to včely nemají v dnešní době jednoduché díky vlivům počasí nebo způsobu zemědělství. Zkrátka o včely nechceme nikdy přijít. A co se ocenění týče, jsme rádi za pozitivní recenze u našich produktů od našich spokojených zákazníků. Ty jsou pro nás nejlepším oceněním.

vcelarstvi-2.jpg

Chystáte do budoucna nějaké novinky?

Alena: Určitě chystáme, ale neprozradíme nic dopředu. Nicméně v plánu máme hned několik novinek na příští rok.

Kde všude si mohou lidé vaše výrobky zakoupit?

Josef: Naším nevětším odbytištěm je náš eshop www.vcelarstvi-domovina.cz. Další velkou výzvou je pro nás obsadit v co největší míře kamenný retail, do kterého jsme doposud příliš neinvestovali.

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.