8. července 2025, svátek má Nora
Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Josef a Alena Kölblovi z Včelařství Domovina: včelařina je náš životní styl

Manželství není prý vždy med, v tomhle případě to ale rozhodně neplatí… Manželé Josef a Alena Kölblovi se včelám a medu věnují společně už sedm let. Jejich firma Včelařství Domovina si získala pozornost zákazníků třeba díky ochuceným medům, a jak sami říkají, včelařina je pro ně dnes už životním stylem.

Jak jste se ke včelaření dostali?

Alena: Včelaříme společně sedmým rokem a inspirací nám byl můj bratr, kterému tento nápad vnukla jeho žena, moje švagrová. Nejprve jsme jenom tak okukovali kolem, ale jelikož Pepa neměl při práci žádného koníčka, tak jsme si rovněž pořídili naše včely.

Co je na včelaření nejtěžší a co vás naopak nejvíce baví?

Josef: Hodně náročná je sezóna, která probíhá nejčastěji od konce dubna do konce července alespoň u nás na Vysočině. V tomto období jsou práce kolem včelstev nejintenzivnější, fyzicky nejnáročnější. Nejvíc mě baví pozorovat jarní rozvoj včelstev, při kterém včelstva rostou doslova před očima.

118769176-1044471602639175-4690346565331751-n.jpg

Kolik jste už dostali žihadel? A je včelařina životní styl?

Josef: Bez žihadel to snad ani nejde. Když se nedaří, tak během zákroku na včelnici dostanu i vyšší desítky žihadel, není to ale běžné a většinou dostanu pár žihadel. Jinak kolem medu jako takového je dvojí práce. Musí se získat od včel a poté zpracovat do skleniček. V tomto ohledu je včelařina životní styl. Jednou do toho spadnete a už nemůžete jinak.

Kde máte svá včelstva a kolik jich máte?

Alena: Převážně včelaříme v okolí našeho domova v Lubně na Havlíčkobrodsku. Dohromady máme sto až sto třicet včelstev. Na Vysočině včelaříme v okolí domovského Lubna, u obce Sázavka, která je od Lubna za humny, dále také na Ledečsku u obce Vlkanov. A na Kolínsku v obci Bříství máme včelnici u ovocného sadu.

vcelarstvi-3.jpg

Jak velký je za projektem tým?

Alena: Zatím jsme ve fázi, kdy to zvládáme s Pepou povětšinou sami. Nicméně při podzimní a předvánoční špičce máme na expedici objednávek a výrobě brigádní výpomoc.

Kdy jste začali s ochucováním medů a bral jste někde inspiraci?

Josef: S ochucováním medů jsme nepřišli první. Někteří větší včelaři nabízí ochucené medy jako doplněk ke klasickým medům řadu let. My jsme ale udělali z ochucených medů ucelenou produktovou řadu o více objemových velikostech od každé příchutě. Nabízíme také nejvíce příchutí na trhu.

20210512210319-domovina-lyo13453.jpg

Jakým procesem vlastně med při přípravě medových produktů prochází?

Alena: Když včely nasbírají nektar, který v úle přemění na med, tak potom nastane čas medobraní. Med se včelám odebere a v medárně se pomocí medometu stočí do připravených nádob. Květový med poměrně záhy zkrystalizuje, prostě ztuhne na kámen. Aby s ním bylo možné dál pracovat, tak je potřeba ho šetrně ztekutit. Tekutý med se stáčí do sklenic a pastovaný med je ten samý květový med, který pozvolným „šleháním – mícháním“ za studena získá podobu a konzistenci roztíratelné pasty. A pastovaný med je základem pro ochucený med, protože do samotného pastovaného medu přimícháváme koření nebo mrazem sušené ovoce.

Po kterém z ochucených medů sáhnete nejčastěji vy sami?

Alena a Josef: Med s malinami máme u nás naprosto nejraději.

mal-med.jpg

Co byste doporučili čtenářům pro seznámení s Vašimi produkty?

Alena: Máme v nabídce medové sady Včelařův výběr. Jsou to tematicky poskládané sady medů jako například Ovocné mámení. To je sada medů s ovocem. Nebo sada Láska na první ochutnání, ve které jsou namixované nejoblíbenější příchutě našich zákazníků.

Kdy je lepší sladit medem místo cukru?

Josef: Med lze použít vždy. Je mnohem zdravější pro náš organismus než bílý řepný cukr.

aj.jpg

Jaká jídla si nedovedete bez medu představit?

Alena: U nás nejvíc používáme med k masům a hned potom do nápojů jako je čaj, káva, nebo smoothie. Hodně máme rádi kuře na medu. Ochucený med si nejvíc dáváme k pečivu nebo do teplého mléka.

Na jaký produkt nebo úspěch jste v posledních letech obzvlášť pyšní?

Josef: Nejvíce jsme pyšní na včelařskou farmu jako takovou. Pro nás je to obrovská přidaná hodnota, největší bohatství a zároveň velká jistota i nejistota. Přeci jenom to včely nemají v dnešní době jednoduché díky vlivům počasí nebo způsobu zemědělství. Zkrátka o včely nechceme nikdy přijít. A co se ocenění týče, jsme rádi za pozitivní recenze u našich produktů od našich spokojených zákazníků. Ty jsou pro nás nejlepším oceněním.

vcelarstvi-2.jpg

Chystáte do budoucna nějaké novinky?

Alena: Určitě chystáme, ale neprozradíme nic dopředu. Nicméně v plánu máme hned několik novinek na příští rok.

Kde všude si mohou lidé vaše výrobky zakoupit?

Josef: Naším nevětším odbytištěm je náš eshop www.vcelarstvi-domovina.cz. Další velkou výzvou je pro nás obsadit v co největší míře kamenný retail, do kterého jsme doposud příliš neinvestovali.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Autentista Wine and Champagne Bar: Autentický zážitek v srdci Prahy

V historickém centru Prahy, na Řetězové ulici, se nachází Autentista Wine and Champagne Bar, který nabízí jedinečný zážitek pro milovníky vína. Tento bar se specializuje na autentická vína, která zahrnují jak lokální moravská a česká vína, tak i světové naturální vinařské špičky.

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.

Pivovar Radegast pokračuje v boji o vodu. Dobrovolníkům rozdá 2030 sudů na zadržení dešťovky

Pivovar Radegast pokračuje v plnění svého závazku, že do roku 2030 zadrží v krajině více vody, než kolik na výrobu piva spotřebuje. V letošním roce zahajuje ve spolupráci s iniciativou Ukliďme Česko výzvu k úklidu vodních toků a okolí, do které se mohou zapojit lidé z celé České republiky. Mezi nejaktivnější účastníky hodlá pivovar rozdat 2030 sudů na zadržení dešťové vody. To vše s cílem zadržovat vodu v krajině a bojovat se suchem.

Produktivita: Jak pracovat chytřeji, ne více

Slovo „produktivita“ dnes slyšíme téměř denně. Objevuje se v pracovních poradách, článcích o seberozvoji i na sociálních sítích. Často se ale zaměňuje s pouhou aktivitou nebo výkonem. Být produktivní však neznamená mít plný kalendář. Znamená to dosahovat skutečných výsledků — s menším úsilím, za kratší čas.

Jak koupit vstup na BTC Prague 2025 za lepší cenu?

Je to tady! 19. — 21. června Tě čeká největší a nejvýznamnější bitcoinová akce v historii Evropy je zpět. Už potřetí! A díky spolupráci s BTC Prague máme pro Tebe 10% slevu na všechny vstupenky. Nenech si ujít event nadupaný top hosty z celého BTC světa.

ZÁMEK MYŠLÍN: Když má teambuilding styl

Pouhých 30 minut od centra hlavního města nabízí Zámek Myšlín ideální zázemí pro teambuildingy, školení, workshopy i strategická setkání. Historický objekt obklopený rozsáhlým parkem poskytuje klid, soukromí a inspirativní atmosféru, která podporuje soustředění i spolupráci.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.