„Všichni se snažíme méně mlsat a zdravěji jíst, ale vzdát se na Vánoce tradičních pochoutek, to by byla vážně škoda. Stačí jednotlivé suroviny nahradit těmi zdravějšími. Mouku použít celozrnnou, ubrat cukr a jako tuk použít ghí – čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který nejen skvěle chutná a voní, ale pochutnají si na něm i ti, kdo běžné máslo nemůžou. Ghí totiž neobsahuje ani kasein, ani laktózu. Navíc se dá použít jak do nepečeného, tak i pečeného cukroví. Při pečení s ghí také oceníte, že se nepřipaluje. Oproti běžnému máslu a dalším tukům má totiž vysoký bod zápalu,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko a nabízí k vyzkoušení několik vánočních receptů s ghí.
OVESNÉ HRUDKY S POVIDLY
Suroviny: 350 g ovesných vloček (jemných), 150 g Ghí od Českého ghíčka, 2 vejce nebo 1 velký rozmačkaný banán, semínka z vanilkového lusku, 200 g rozinek a datlí (na drobno nakrájených a namočených), špetka soli a povidla (nejlépe domácí)
Postup: Ze všech ingrediencí vypracujeme lepivější těsto a tvoříme kuličky. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a koncem vařečky do nich vždy uděláme důlek. Ten naplníme povidly a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut. Hrudky necháme na plechu vychladnout – horké jsou velmi křehké a polámaly by se.
Tip od Andrey Zpěvákové Dostálové: Kdo chce mít cukroví ještě dietnější, může dát místo marmelády jen větší sušené (a předem namočené) brusinky.
KOŠÍČKY SE SKOŘICOVÝM KRÉMEM A KRÉMEM Z BÍLÉ VEGAN ČOKOLÁDY
Suroviny na košíčky: 200 g špaldové mouky, 80 g Ghí od Českého ghíčka, 20 g cukru, sůl
Postup: Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghí od Českého ghíčka. Nožem ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto, které necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici. Z těsta pak tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.
Skořicový krém: tuhá část plechovky kokosového krému, 1 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z BIO pomeranče
Postup: Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým skořicovým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté jím naplníme košíčky.
Krém z bílé čokolády: tuhá část plechovky kokosového krému, 1/2 tabulky vegan bílé čokolády, 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce citrónové kůry a šťávy Postup: Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citronu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté jím na- plníme košíčky.
STAROČESKÁ SAKRAJDA
Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička sody, perníkové koření – nejlépe čerstvě natlučené (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor), 200 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 70 g Ghí speciál skořice s vanilkou od Českého ghíčka, 1 lžíce rumu, 1 lžíce mléka, 300 g švestkových povidel, 200 g nasekaných vlašských ořechů
Postup: V robotu připravíme těsto: mouku prosejeme, přidáme sodu, koření a cukr. V jiné nádobě rozšleháme vejce, přidáme tekutý med, rozpuštěné skořicové ghíčko a rum. Vypracujeme hladké těs- to, případně přidáme trochu mléka. Těsto zabalí- me do fólie a necháme v lednici přes noc odležet.
Druhý den těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme dvě placky/obdélníky půl cm silné. Potřeme je povidly a posypeme ořechy. Každou placku za- balíme jako závin a potřeme rozšlehaným vejcem. Otočíme je na plechu spojem dolů a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou. Necháme je vychladnout a krájíme na plátky.
Ghí od Českého Ghíčka koupíte v e-shopu na www.ceskeghicko.cz: Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč), různě ochucená ghí (220 ml za 155 Kč). Pro pečení vánočního cukroví bude ideální Ghí speciál skořice s vanilkou! Navíc – bez chlazení vám vydrží celý rok!
FB: České ghíčko IG: ghicko wwww.ceskeghicko.cz