14. prosince 2025, svátek má Lýdie
Vynikající, a přitom zdravější vánoční mlsání s Českým ghíčkem.

Vynikající, a přitom zdravější vánoční mlsání s Českým ghíčkem.

Vánoce bez cukroví by nebyly ty pravé. Abychom neměli výčitky svědomí z přemíry cukru, mouky a tuků, zkusme je nahradit zdravějšími variantami. Správnou volbou je i ghí, čistý máselný tuk, díky kterému cukroví navíc krásně voní!

„Všichni se snažíme méně mlsat a zdravěji jíst, ale vzdát se na Vánoce tradičních pochoutek, to by byla vážně škoda. Stačí jednotlivé suroviny nahradit těmi zdravějšími. Mouku použít celozrnnou, ubrat cukr a jako tuk použít ghí – čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který nejen skvěle chutná a voní, ale pochutnají si na něm i ti, kdo běžné máslo nemůžou. Ghí totiž neobsahuje ani kasein, ani laktózu. Navíc se dá použít jak do nepečeného, tak i pečeného cukroví. Při pečení s ghí také oceníte, že se nepřipaluje. Oproti běžnému máslu a dalším tukům má totiž vysoký bod zápalu,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko a nabízí k vyzkoušení několik vánočních receptů s ghí.

dsc01794.jpg

OVESNÉ HRUDKY S POVIDLY

Suroviny: 350 g ovesných vloček (jemných), 150 g Ghí od Českého ghíčka, 2 vejce nebo 1 velký rozmačkaný banán, semínka z vanilkového lusku, 200 g rozinek a datlí (na drobno nakrájených a namočených), špetka soli a povidla (nejlépe domácí)

Postup: Ze všech ingrediencí vypracujeme lepivější těsto a tvoříme kuličky. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a koncem vařečky do nich vždy uděláme důlek. Ten naplníme povidly a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut. Hrudky necháme na plechu vychladnout – horké jsou velmi křehké a polámaly by se.

Tip od Andrey Zpěvákové Dostálové: Kdo chce mít cukroví ještě dietnější, může dát místo marmelády jen větší sušené (a předem namočené) brusinky.

fb-img-1512155210846.jpg

KOŠÍČKY SE SKOŘICOVÝM KRÉMEM A KRÉMEM Z BÍLÉ VEGAN ČOKOLÁDY

Suroviny na košíčky: 200 g špaldové mouky, 80 g Ghí od Českého ghíčka, 20 g cukru, sůl

Postup: Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghí od Českého ghíčka. Nožem ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto, které necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici. Z těsta pak tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

Skořicový krém: tuhá část plechovky kokosového krému, 1 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z BIO pomeranče

Postup: Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým skořicovým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté jím naplníme košíčky.

Krém z bílé čokolády: tuhá část plechovky kokosového krému, 1/2 tabulky vegan bílé čokolády, 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce citrónové kůry a šťávy Postup: Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citronu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté jím na- plníme košíčky.

STAROČESKÁ SAKRAJDA

Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička sody, perníkové koření – nejlépe čerstvě natlučené (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor), 200 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 70 g Ghí speciál skořice s vanilkou od Českého ghíčka, 1 lžíce rumu, 1 lžíce mléka, 300 g švestkových povidel, 200 g nasekaných vlašských ořechů

Postup: V robotu připravíme těsto: mouku prosejeme, přidáme sodu, koření a cukr. V jiné nádobě rozšleháme vejce, přidáme tekutý med, rozpuštěné skořicové ghíčko a rum. Vypracujeme hladké těs- to, případně přidáme trochu mléka. Těsto zabalí- me do fólie a necháme v lednici přes noc odležet.

Druhý den těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme dvě placky/obdélníky půl cm silné. Potřeme je povidly a posypeme ořechy. Každou placku za- balíme jako závin a potřeme rozšlehaným vejcem. Otočíme je na plechu spojem dolů a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou. Necháme je vychladnout a krájíme na plátky.

dsc09923.jpg

Ghí od Českého Ghíčka koupíte v e-shopu na www.ceskeghicko.cz: Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč), různě ochucená ghí (220 ml za 155 Kč). Pro pečení vánočního cukroví bude ideální Ghí speciál skořice s vanilkou! Navíc – bez chlazení vám vydrží celý rok!

dsc00046.jpg

FB: České ghíčko    IG: ghicko   wwww.ceskeghicko.cz

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.