4. července 2025, svátek má Prokop
Vynikající, a přitom zdravější vánoční mlsání s Českým ghíčkem.

Vynikající, a přitom zdravější vánoční mlsání s Českým ghíčkem.

Vánoce bez cukroví by nebyly ty pravé. Abychom neměli výčitky svědomí z přemíry cukru, mouky a tuků, zkusme je nahradit zdravějšími variantami. Správnou volbou je i ghí, čistý máselný tuk, díky kterému cukroví navíc krásně voní!

„Všichni se snažíme méně mlsat a zdravěji jíst, ale vzdát se na Vánoce tradičních pochoutek, to by byla vážně škoda. Stačí jednotlivé suroviny nahradit těmi zdravějšími. Mouku použít celozrnnou, ubrat cukr a jako tuk použít ghí – čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který nejen skvěle chutná a voní, ale pochutnají si na něm i ti, kdo běžné máslo nemůžou. Ghí totiž neobsahuje ani kasein, ani laktózu. Navíc se dá použít jak do nepečeného, tak i pečeného cukroví. Při pečení s ghí také oceníte, že se nepřipaluje. Oproti běžnému máslu a dalším tukům má totiž vysoký bod zápalu,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko a nabízí k vyzkoušení několik vánočních receptů s ghí.

dsc01794.jpg

OVESNÉ HRUDKY S POVIDLY

Suroviny: 350 g ovesných vloček (jemných), 150 g Ghí od Českého ghíčka, 2 vejce nebo 1 velký rozmačkaný banán, semínka z vanilkového lusku, 200 g rozinek a datlí (na drobno nakrájených a namočených), špetka soli a povidla (nejlépe domácí)

Postup: Ze všech ingrediencí vypracujeme lepivější těsto a tvoříme kuličky. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a koncem vařečky do nich vždy uděláme důlek. Ten naplníme povidly a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut. Hrudky necháme na plechu vychladnout – horké jsou velmi křehké a polámaly by se.

Tip od Andrey Zpěvákové Dostálové: Kdo chce mít cukroví ještě dietnější, může dát místo marmelády jen větší sušené (a předem namočené) brusinky.

fb-img-1512155210846.jpg

KOŠÍČKY SE SKOŘICOVÝM KRÉMEM A KRÉMEM Z BÍLÉ VEGAN ČOKOLÁDY

Suroviny na košíčky: 200 g špaldové mouky, 80 g Ghí od Českého ghíčka, 20 g cukru, sůl

Postup: Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghí od Českého ghíčka. Nožem ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto, které necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici. Z těsta pak tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

Skořicový krém: tuhá část plechovky kokosového krému, 1 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z BIO pomeranče

Postup: Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým skořicovým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté jím naplníme košíčky.

Krém z bílé čokolády: tuhá část plechovky kokosového krému, 1/2 tabulky vegan bílé čokolády, 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce citrónové kůry a šťávy Postup: Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citronu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté jím na- plníme košíčky.

STAROČESKÁ SAKRAJDA

Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička sody, perníkové koření – nejlépe čerstvě natlučené (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor), 200 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 70 g Ghí speciál skořice s vanilkou od Českého ghíčka, 1 lžíce rumu, 1 lžíce mléka, 300 g švestkových povidel, 200 g nasekaných vlašských ořechů

Postup: V robotu připravíme těsto: mouku prosejeme, přidáme sodu, koření a cukr. V jiné nádobě rozšleháme vejce, přidáme tekutý med, rozpuštěné skořicové ghíčko a rum. Vypracujeme hladké těs- to, případně přidáme trochu mléka. Těsto zabalí- me do fólie a necháme v lednici přes noc odležet.

Druhý den těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme dvě placky/obdélníky půl cm silné. Potřeme je povidly a posypeme ořechy. Každou placku za- balíme jako závin a potřeme rozšlehaným vejcem. Otočíme je na plechu spojem dolů a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou. Necháme je vychladnout a krájíme na plátky.

dsc09923.jpg

Ghí od Českého Ghíčka koupíte v e-shopu na www.ceskeghicko.cz: Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč), různě ochucená ghí (220 ml za 155 Kč). Pro pečení vánočního cukroví bude ideální Ghí speciál skořice s vanilkou! Navíc – bez chlazení vám vydrží celý rok!

dsc00046.jpg

FB: České ghíčko    IG: ghicko   wwww.ceskeghicko.cz

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Autentista Wine and Champagne Bar: Autentický zážitek v srdci Prahy

V historickém centru Prahy, na Řetězové ulici, se nachází Autentista Wine and Champagne Bar, který nabízí jedinečný zážitek pro milovníky vína. Tento bar se specializuje na autentická vína, která zahrnují jak lokální moravská a česká vína, tak i světové naturální vinařské špičky.

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.

Pivovar Radegast pokračuje v boji o vodu. Dobrovolníkům rozdá 2030 sudů na zadržení dešťovky

Pivovar Radegast pokračuje v plnění svého závazku, že do roku 2030 zadrží v krajině více vody, než kolik na výrobu piva spotřebuje. V letošním roce zahajuje ve spolupráci s iniciativou Ukliďme Česko výzvu k úklidu vodních toků a okolí, do které se mohou zapojit lidé z celé České republiky. Mezi nejaktivnější účastníky hodlá pivovar rozdat 2030 sudů na zadržení dešťové vody. To vše s cílem zadržovat vodu v krajině a bojovat se suchem.

KOGO Havelská

V srdci Starého Města se už 30 let píše příběh jedné z nejikoničtějších italských restaurací v Praze – Kogo Havelská.

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.