Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
2. května 2024, svátek má Zikmund
Zima s lahodnou chutí – jak karamel ovládl svět

Zima s lahodnou chutí – jak karamel ovládl svět

V současnosti je karamel téměř neodmyslitelnou součástí dezertů a nápojů. Od cukrovinek po ochucenou kávu – tato pochoutka se díky své sofistikovanosti a výrazné chuti rychle stala oblíbenou nejen mezi gurmány. Ale její původ, stejně jako název, je opředen mnoha tajemstvími. Od cukrové třtiny pěstované v Nové Guineji již před 10 000 lety, po fantastickou omáčku, která se hodí snad úplně na vše – jakou cestu karamel za staletí urazil?

Ať už ve formě bonbonů, jako náplň do čokoládových tyčinek či příchuť nápojů si karamel uchvátil chuťové buňky mnohých z nás. Historie tohoto lahodného dezertu však sahá hluboko do minulosti. Dnešní karamel – to je především jemná, krémově hnědá směs vyrobená z cukru, másla a smetany. Ale abychom se k této formě propracovali, byly zapotřebí roky cukrářských pokusů.

Sladká stopa v historii

To, že zná lidstvo karamel již několik století a možná i tisíciletí, je fakt. Ovšem o zemi jeho původu vedou dodnes gurmáni z celého světa spory. Jedna z mnoha teorií uvádí, že karamel vařili první američtí osadníci kolem roku 1650. Jiná teorie zase říká, že karamel vynalezli Arabové přibližně roku 1000. Tehdy se jednalo o tvrdou formu karamelu, tedy ztuhlý cukr, který byl předtím rozpuštěn ve vroucí vodě.

I samotný původ slova karamel není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jisté však je, že má kořeny u nás v Evropě. Anglické označení caramel původně pochází z francouzského caramel. Ovšem tato země bohatá na gastronomickou kulturu udajně převzala označení od svých sousedů Španělů, kteří již od 18. století používají ekvivalent caramelo. Dodnes se stále diskutuje o tom, zda má caramelo kořeny v pozdně latinském výrazu calamellus – označení pro cukrovou třtinu, nebo naopak v arabském kora-moħalláh, v překladu "koule z cukru".

Karamelky, tedy měkké karamelové bonbony, na kterých si dnes pochutnáváme, vznikly mnohem později - někdy kolem roku 1860, přidáním mléka a másla do roztaveného cukru.

Karamel s francouzským šarmem

Ve 20. století byl karamel již dlouho oblíbenou cukrovinkou, ovšem až v roce 1978 napadlo francouzského cukráře Henriho Le Rouxe v bretaňském Quiberonu vyvážit sladkost špetkou soli. Protože byla tato část Francie vyhlášená svým máslem s mořskou solí, právě jeho použitím při vaření klasického karamelu přišel Henri Le Roux na novou delikatesu. Čerstvé slané máslo dodalo karamelu výraznější chuť a zároveň zmírnilo sladkost samotného cukru. Specialitu nazval "caramel au beurre salé", tedy doslova karamel se slaným máslem, a nechal si pochoutku patentovat.

Kulinářský skvost, který vyšperkuje zimní dezerty

Slaný karamel je výborný sám o sobě a navíc i skvěle obohatí určité dezerty a vyzdvihne chuť vybraných ingrediencí, například jablek. Proto je podzim a zima perfektním obdobím na pečení jablečných koláčů vyšperkovaných slaným karamelem. Další delikatesy, které se přidáním slaného či klasického karamelu vyšplhají na nejvyšší příčky v oblíbenosti, jsou americké sušenky cookies nebo cupcakes. Skvělou kombinaci také tvoří cheesecake přelitý polevou ze slaného karamelu. Pokud se nám ovšem do složitého pečení moc nechce, dá se karamel využít jako poleva na zmrzlinu, palačinky, vafle, popcorn nebo jako sladidlo do jogurtu. V tom je tato krémová sladkost geniální, hodí se zkrátka ke všemu.

Užijte si svátky se Salted Caramel Espresso Martini

Pokud ovšem milujete karamel, není nic lepšího, než si ho přes zimní svátky užít i v tekuté formě. Krémové martini se slaným karamelem je perfektní volbou na večer, pokud vás překvapí návštěva, nebo máte prostě jen chuť na něco slavnostního.

Na celý koktej budeme potřebovat pět ingrediencí – vodku, kávový likér, 1 shot espressa, 60ml mléka a karamelový sirup. Začneme tím, že do shakeru přidáme led, nalejeme 30 ml vodky, 30 ml kávového likéru, do mixu dodáme 25 ml espressa, mléko a 10 ml karamelového sirupu se špetkou soli. Vše velmi pečlivě promícháme za pomocí shakeru a přelejeme do sklenice na martini. Nápoj lze ozdobit kávovými zrny nebo badyánem. Pokud chceme, můžeme drink dokořenit skořicí či posypat kakaem, a pak rovnou podávat. Ovšem pro jednoduchost lze místo espressa, mléka a sirupu použít již hotový kávový nápoj, například HELL ICE COFFEE s jemnou příchutí slaného karamelu. Medová stopa po karamelových bonbónech se solí dodá tomuto drinku šmrnc. Koktej se zaručeně stane hitem každého večírku.

Domácí slaný karamel – dokonalý jedlý dárek pod stromeček

1. Do většího hrnce s dvojitým dnem nasypeme 400 g cukru krupice, zalijeme ho 100 ml vody
a necháme ho zahřívat na středně rozehřáté plotně. Zpočátku nemícháme. Počkáme, až cukr
zezlátne a rozpustí se do tekuté formy. Je důležité, aby se cukr nezačal pálit – karamel by byl
poté hořký.


2. Jakmile bude mít barvu jantaru a začne perlit, stáhneme teplotu a začneme do něj
postupně metličkou vmíchávat 180 g změklého másla. Tady musíme mít trpělivost, občas
chvíli trvá, než se máslo rozpustí.


3. Až se cukrový sirup spojí s máslem, je na čase opatrně přidat 240 ml smetany na šlehání.
Pozor, směs začne mohutně bublat a pěnit. V tu chvíli do procesu nebudeme zasahovat,
abychom se neopařili horkou párou. Poté, co směs dobublá, vše důkladně promícháme. Cukr
v kombinaci s máslem a smetanou vytvoří jemnou hmotu připomínající omáčku. Pokud
chceme vyrobit klasický karamel, končíme v této fázi.


4. Aby byl slaný karamel opravdu slaný, musíme na závěr do směsi přidat lžičku soli a vše
opatrně promíchat. Každý, kdo tuto jedinečnou kombinaci ochutná, pochopí, proč si slaný
karamel nechal jeho vynálezce Henri Le Roux patentovat.

Produktový tip

Protože karamel nejčastěji vídáme jako dochucovadlo do kávy, není nic lepšího než tyto dvě oblíbené dobroty spojit. Proto společnost HELL ENERGY vytvořila ledovou kávu s příchutí slaného karamelu – HELL ICE COFFEE Salted Caramel. Nápoj obsahuje výtažky kávy arabica a robusta, navíc je bez laktózy, konzervantů a umělých barviv. HELL ICE COFFEE Salted Caramel je tak skvělou volbu, pokud potřebujete sladkou odměnu. Navíc se dá použít jako základ různých koktejlů a originálních kávových nápojů.

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Jižní Morava snoubí profesionální servis s nezapomenutelnými zážitky

Jižní Morava by se do Německa vešla 50x, přesto překvapí svou rozmanitostí na každém kroku. Ať chcete okouzlit účastníky konference neotřelým programem nebo zaujmout kolegy originálním teambuildingem, na jižní Moravě najdete přátelskou atmosféru a profesionální služby. A co k jižní Moravě neodmyslitelně patří? No přece víno!

Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Vše začalo u zakladatele Toma, který procestoval kus světa od Srí Lanky, přes Indii až do Nepál. Po cestě nacházel inspiraci, ochutnával místní speciality a získal myšlenku. Myšlenku cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj.

Máme pro Vás křupavou novinku, nové bistro na Na chlebu.

Bistro se inspiruje jednoduchostí a komplexností chleba. Pár základních surovin, spousta péče, tvořivosti, trpělivosti, kuchařské zdatnosti, a… Voila! Skvělá, voňavá, křupavá a chutná věc je na světe.

Jeden z nejznámějších českých výživových poradců

Sezení na zadku, žádný pohyb a pojídání cukroví, vánočky, smaženého kapra, řízků, klobás, k tomu lavor bramborového salátu, chlebíčky, brambůrky a plno alkoholu… Tak nějak vypadalo posledních pár dní většiny z nás. Po tomto hodování se asi mnohým z nás protočily na váze panenky a padly nápady jako: »od prvního přestanu jíst a každý den budu dvě hodiny cvičit«. Je to ale správná cesta? Na to jsme se zeptali jednoho z nejznámějších českých výživových expertů Petra Havlíčka.

Proč se školit mimo pracoviště?

Efektivitu učení ovlivňuje spousta faktorů a místo je jedním z nich. Pořádání školení nebo workshopu pro zaměstnance mimo pracoviště má mnoho výhod a přínosů, které mohou zásadně ovlivnit produktivitu a spokojenost pracovníků. Proč je důležité, aby bylo místo mimo vaše obvyklé pracoviště?